Haaretz Πέμπτη  15.6.2018
Του
Yaniv Kubovich

Μπορεί η Χαμάς να έχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο εκείνος που αποφασίζει πότε θα εκτοξευθούν πύραυλοι εναντίον του Ισραήλ είναι η Ισλαμική Τζιχάντ. 

Μπορεί η Χαμάς να είχε τον έλεγχο της πρόσφατης διαδήλωσης στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, όμως δεν είναι η μοναδική που ευθύνεται για την κλιμάκωση που επακολούθησε ή για τον τερματισμό της. Η Χαμάς μπορεί να χρηματοδοτεί, να διευθύνει και να αποφασίζει για το επίπεδο της έντασης των συνοριακών διαδηλώσεων αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτή που αποφασίζει αν θα παραμείνει η ένταση στα σύνορα με το Ισραήλ ή θα κλιμακωθεί η εκτόξευση όλμων και πυραύλων κατά μήκος των συνόρων, είναι η Ισλαμική Τζιχάντ.  

Τα τελευταία χρόνια τα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ κατάφεραν να διαμορφώσουν σαφείς κανόνες παιχνιδιού απέναντι στον ισραηλινό στρατό. Σε αντίθεση με τη Χαμάς, που είναι υπεύθυνη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα και έχει πολιτικές φιλοδοξίες, η Ισλαμική Τζιχάντ παραμένει αφοσιωμένη στο μοναδικό της στόχο, την ένοπλη δηλ. σύγκρουση με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου υπαγορεύει πώς θα συμπεριφερθούν οι ίδιες οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας: κάθε περιστατικό στο οποίο η Ισλαμική Τζιχάντ πετυχαίνει να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες ή υλικές ζημίες (και κυρίως πρόκειται για εκτοξεύσεις πυραύλων ή κάποια σημαντική επίθεση κατά μήκος των συνόρων) προκαλεί την άμεση αντίδραση του ισραηλινού στρατού.

Παρόλα αυτά η ισλαμική Τζιχάντ δεν είναι ακριβώς κύριος του εαυτού της. Το Ιράν την έχει μετατρέψει στη δική του στρατιωτική πτέρυγα στη Γάζα παρέχοντάς της για χρόνια οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Πρόσφατα, υψηλόβαθμος αξιωματικός της Νότιας Διοίκησης των ΙΔΑ δήλωσε τα εξής: «όσο περισσότερο θα συνεχίζουμε να προξενούμε ζημία του Ιράν στη Συρία και στο βαθμό που δυσχεραίνεται η κατάστασή του εκεί, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και το ενδιαφέρον της Τεχεράνης να αναπτύξει την Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα εναντίον μας. Το αρχηγείο της Τζιχάντ βρίσκεται εκτός Γάζας αλλά οι Ιρανοί επιδιώκουν την κλιμάκωση της έντασης εκεί. Αύριο το Ιράν, από τη δική του πλευρά, θα μπορεί να αναπτύξει τη Τζιχάντ εναντίον του Ισραήλ».

Ακόμη κι αν οι αξιωματικοί των ΙΔΑ δεν το παραδέχονται, η σημασία να πληγούν στόχοι της Ισλαμικής Τζιχάντ είναι απολύτως κατανοητή στο στράτευμα, όπως δείχνουν δύο περιστατικά στα οποία η οργάνωση δέχτηκε πλήγματα. Το πρώτο περιστατικό συνέβη στις 30 Οκτωβρίου, όταν μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης σε τρομοκρατικές σήραγγες πλησίον της Κισσουφίμ. Οι αξιωματικοί του στρατού γνώριζαν ότι αυτό θα πυροδοτούσε κάποια αντίδραση, παρά τις προσπάθειες της Χαμάς να την αποτρέψει. Ένα μήνα αργότερα η Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσε όλμους εναντίον ισραηλινών οικισμών και δυνάμεων του στρατού πλησίον των συνόρων με τη Γάζα.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη τον περασμένο μήνα, όταν οικισμοί στην μεθόριο με τη Γάζα δέχτηκαν μαζικά πυρά και ένας όλμος έπληξε παιδικό σταθμό στο Κιμπούτς Έιν Ασλοσά. Αυτό έγινε σε απάντηση για το θάνατο τριών μελών της Ισλαμικής Τζιχάντ δύο ημέρες νωρίτερα. Ο στρατός τότε έδωσε για μία ημέρα μάχη, που έληξε, όταν η Χαμάς ζήτησε κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση, ωστόσο δεν μπορεί να εμποδίσει την απάντηση της Ισλαμικής Τζιχάντ ανά οποιαδήποτε στιγμή. Η Χαμάς γνωρίζει επίσης την επιρροή της Ισλαμικής Τζιχάντ στα κοινωνικά δίκτυα έπειτα από τη σύγκρουσή της με τις ΙΔΑ και τη δύναμη που διαθέτει στους δρόμους της Γάζας, όταν εξαπολύει όλμους εναντίον ισραηλινών μεθοριακών κοινοτήτων. Η Χαμάς επέλεξε να συνεργαστεί με την Ισλαμική Τζιχάντ, αν και σε περιορισμένο βαθμό.

Αυτή τη στιγμή η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ έχει πολλές χιλιάδες μαχητές, των οποίων τη στρατιωτική εκπαίδευση έχει αναλάβει το Ιράν. Αρχικά η ομάδα λάμβανε για τον εξοπλισμό της βοήθεια από τη Χαμάς αλλά τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει σημαντικό οπλοστάσιο από πυραύλους Κασάμ και Γκραντ με βεληνεκές ικανό να πλήξει στόχους στο κεντρικό Ισραήλ.

Η σχέση μεταξύ Ισλαμικής Τζιχάντ και Χαμάς έχει προσφάτως γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη. Συνήθως η Ισλαμική Τζιχάντ ακολουθεί τη πολιτική γραμμή της και ενίοτε συνεργάζεται με τη Χαμάς στις περιόδους της στρατιωτικής κλιμάκωσης. Οι δυο τους ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη για τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.

Ωστόσο, η διαφοροποίηση στους στόχους των δύο ομάδων διαφαίνεται, όταν μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ προκαλούν συχνά τη Χαμάς, κυρίως όταν πραγματοποιούν επιθέσεις παραβαίνοντας τους περιορισμούς που η Χαμάς προσπαθεί να επιβάλει. Παρά την επιθυμία της Χαμάς να διασφαλίσει την εξουσία της στη Γάζα, πολλές φορές παραχωρεί έδαφος σε ενέργειες της Ισλαμικής Τζιχάντ σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το Ιράν υπό το πρίσμα της δυσχερούς κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως έθεσε το θέμα ανώτερη πηγή της Νότιας Διοίκησης των ΙΔΑ: «Σήμερα υπάρχει συντονισμός μεταξύ των οργανώσεων και η Χαμάς έχει τον έλεγχο· όμως σε κάθε βήμα η Ισλαμική Τζιχάντ θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί και να προβεί σε ενέργειες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ιρανών».

https://www.haaretz.com/middle-east-news/iran/.premium-what-is-islamic-jihad-in-palestine-iran-s-fighting-force-in-gaza-calling-and-firing-the-shots-1.6158730?utm_campaign=newsletter-daily&utm_medium=email&utm_source=smartfocus&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.haaretz.com%2Fmiddle-east-news%2Firan%2F.premium-what-is-islamic-jihad-in-palestine-iran-s-fighting-force-in-gaza-calling-and-firing-the-shots-1.6158730