Cohen.gr Πέμπτη 27.9.2018
Haaretz

«Διακεκριμένοι αντιπρόσωποι, κυρίες και κύριοι,

Όταν μίλησα εδώ πριν από τρία χρόνια, το Ισραήλ ήταν μόνο του μεταξύ των εθνών. Από τις σχεδόν 200 χώρες που βρίσκονται στην αίθουσα αυτή, μόνο το Ισραήλ εναντιώθηκε ανοιχτά στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Αντιτιθέμεθα, διότι απειλεί το μέλλον μας, ακόμη και την επιβίωσή μας. Είμαστε αντίθετοι γιατί η συμφωνία άνοιξε το δρόμο του Ιράν προς ένα πυρηνικό οπλοστάσιο. Και με την άρση των κυρώσεων, τροφοδοτήθηκε η εκστρατεία του Ιράν για σφαγή και κατάκτηση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Είμαστε αντίθετοι διότι η συμφωνία βασίστηκε σε ένα θεμελιώδες ψέμα, ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Τώρα, το Ισραήλ εξέθεσε αυτό το ψέμα νωρίτερα φέτος. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ισραήλ διεξήγαγε μία τολμηρή επιδρομή στο μυστικό ατομικό αρχείο του Ιράν. Έχουμε αποκτήσει πάνω από 100.000 έγγραφα και βίντεο που είχαν κρυφτεί σε κρύπτες σε ένα φαινομενικά αθώο κτίριο στην καρδιά της Τεχεράνης. Τον Μάιο, παρουσίασα μια σύντομη περίληψη όσων αποκτήσαμε στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Παρείχα ισχυρά αποδεικτικά για τα σχέδια του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και τα σχέδιά του για εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας. Το Ισραήλ μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες και περισσότερες καταδικαστικές αποδείξεις που βρήκαμε με τα μέλη του P5 + 1 και τη διεθνή υπηρεσία ατομικής ενέργειας. Μήνες έχουν περάσει, η IAA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) δεν έχει αναλάβει ακόμα καμία δράση. Δεν έθεσε ούτε μία ερώτηση στο Ιράν. Δεν έχει απαιτήσει να επιθεωρήσει ούτε μία καινούργια τοποθεσία που ανακαλύφθηκε σε αυτό το μυστικό αρχείο.

Με δεδομένη αυτή την αδράνεια, αποφάσισα να αποκαλύψω σήμερα κάτι άλλο που έχουμε μοιραστεί με την IAA και με μερικές Υπηρεσίες Πληροφοριών. Αυτό που πρόκειται να πω δεν το έχω μοιραστεί δημόσια μέχρι τώρα. Σήμερα αποκαλύπτω για πρώτη φορά, ότι το Ιράν έχει άλλη μία μυστική εγκατάσταση στην Τεχεράνη. Μία μυστική ατομική αποθήκη για την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων εξοπλισμού και υλικού για το μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν.

Τον Μάιο αποκαλύψαμε την τοποθεσία του μυστικού ατομικού αρχείου του Ιράν. Είναι ακριβώς εδώ στο Shuabad Distrcit της Τεχεράνης. Σήμερα αποκαλύπτω την τοποθεσία μίας δεύτερης εγκατάστασης: τη μυστική ατομική αποθήκη του Ιράν. Είναι ακριβώς εδώ, στο Turkuzahbad Distrcit της Τεχεράνης. Μόλις τρία μίλια μακριά. Επιτρέψτε μου να σας δείξω ακριβώς πώς μοιάζει η μυστική ατομική αποθήκη. Εδώ είναι. Βλέπετε, όπως και το ατομικό αρχείο, είναι άλλη μία σύνθεση μιας φαινομενικά αθώας εμφάνισης. Τώρα, για όσους στο σπίτι χρησιμοποιούν το Google Earth, αυτή δεν είναι πλέον μία μυστική ατομική αποθήκη. Έχετε τις συντεταγμένες, μπορείτε να προσπαθήσετε να φτάσετε εκεί. Και για όσους από εσάς προσπαθήσετε να φτάσετε εκεί: Είναι 100 μέτρα από την επιχείρηση καθαρισμού χαλιών. Παρεμπιπτόντως, ακούω ότι κάνουν φανταστική δουλειά στα καθάρισμα των χαλιών εκεί. Αλλά αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι ραδιενεργά κουρέλια. Αυτή είναι η δεύτερη μυστική τοποθεσία. Τώρα χώρες με δορυφορικές δυνατότητες ενδέχεται να παρατηρήσουν κάποια αυξημένη δραστηριότητα στο δρομάκι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Οι άνθρωποι που βλέπουν να τρέχουν μπρος – πίσω είναι Ιρανοί αξιωματούχοι που προσπαθούν απεγνωσμένα να ολοκληρώσουν τη δουλειά του καθαρισμού αυτού του χώρου. Επειδή βλέπετε ... από τη στιγμή που κάναμε επιδρομή στο ατομικό αρχείο, είναι απασχολημένοι να καθαρίσουν την ατομική αποθήκη. Μόλις τον περασμένο μήνα αφαίρεσαν 15 κιλά ραδιενεργού υλικού. Ξέρετε τι έκαναν με αυτά; Αυτά τα 15 κιλά ραδιενεργού υλικού, έπρεπε να τα βγάλουν έξω από αυτή την τοποθεσία, οπότε τα έβγαλαν έξω και διέσπειραν στην Τεχεράνη προσπαθώντας να αποκρύψουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Οι υπό εξαφάνιση κάτοικοι της Τεχεράνης ίσως θέλουν να ξέρουν ότι μπορούν να αποκτήσουν έναν μετρητή ιονίζουσας ακτινοβολίας στο Amazon μόνο με $ 29.99. Σήμερα, αυτά είναι μόνο 4 εκατομμύρια Ιρανικά Ριάλια.  

Αλλά θα φτάσουμε σε αυτό αργότερα. Θα μιλήσω για την Ιρανική οικονομία σε ένα λεπτό. Πήραν αυτό το ραδιενεργό υλικό και το διέσπειραν γύρω από την Τεχεράνη. Τώρα, οι Ιρανοί αξιωματούχοι που καθαρίζουν το χώρο έχουν ακόμα αρκετή δουλειά να κάνουν, επειδή είχαν τουλάχιστον 15 πλοία κοντέινερ, είναι γιγαντιαία, 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γεμάτα με εξοπλισμό που σχετίζεται με πυρηνικά και υλικό αποθηκευμένο εκεί. Τώρα, δεδομένου ότι κάθε ένα από αυτά τα εμπορευματοκιβώτια μπορεί να χωρέσει 20 τόνους υλικού, αυτό σημαίνει ότι η τοποθεσία αυτή περιείχε έως 300 τόνους εξοπλισμού και υλικών που σχετίζονται με τα πυρηνικά.  

Ακριβώς εδώ. Έτσι, διακεκριμένοι αντιπρόσωποι, πρέπει να κάνετε μία ερώτηση στον εαυτό σας. Γιατί το Ιράν κρατούσε ένα μυστικό ατομικό αρχείο και μία μυστική ατομική αποθήκη; Διότι τελικά, όταν η Νότια Αφρική και η Λιβύη, εγκατέλειψαν τα πυρηνικά τους προγράμματα, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να καταστρέψουν τόσο τα αρχεία όσο το υλικό και τον εξοπλισμό. Και η απάντηση στην ερώτηση είναι απλή: Ο λόγος που το Ιράν δεν κατέστρεψε το ατομικό του αρχείο και την ατομική του αποθήκη είναι επειδή δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Στην πραγματικότητα, σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει και τις δύο αυτές τοποθεσίες σε μερικά χρόνια, όταν θα ήταν σωστός ο χρόνος να ελευθερωθεί η ατομική βόμβα. Αλλά κυρίες και κύριοι, να είστε βέβαιοι ότι αυτό δε θα συμβεί. Δε θα συμβεί γιατί αυτό που κρύβει το Ιράν, το Ισραήλ θα το βρει.

Κυρίες και κύριοι, έχω ένα μήνυμα προς τον επικεφαλής της IAA, κ. Yukiya Amano. Πιστεύω ότι είναι καλός άνθρωπος. Πιστεύω ότι θέλει να κάνει το σωστό. Λοιπόν, κύριε Amano, κάντε το σωστό. Πηγαίνετε να επιθεωρήστε αυτή την ατομική αποθήκη. Αμέσως. Πριν οι Ιρανοί τελειώσουν το καθάρισμά της.  Διακεκριμένοι αντιπρόσωποι, θυμάστε όταν υποσχεθήκαμε ότι οι επιθεωρήσεις θα μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε; Το θυμάστε αυτό; Οποτεδήποτε οπουδήποτε. Λοιπόν, τι λέτε για επιθεωρήσεις εδώ και τώρα; Και, κύριε Amano, όσο το κάνετε αυτό, επιθεωρήστε τις άλλες τοποθεσίες, για τις οποίες σας είπαμε. Μια για πάντα, πείτε στον κόσμο την αλήθεια για το Ιράν.

Τώρα έχω επίσης ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης. Το Ισραήλ ξέρει τι κάνετε και που το κάνετε. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ σε ένα καθεστώς που ζητά την καταστροφή μας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ούτε τώρα, ούτε σε δέκα χρόνια, ούτε ποτέ. 

Και το Ισραήλ θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην επιθετικότητα του Ιράν. Θα συνεχίσουμε να δρούμε εναντίον σας στη Συρία. Θα ενεργήσουμε εναντίον σας στο Λίβανο. Θα ενεργήσουμε εναντίον σας στο Ιράκ. Θα ενεργήσουμε εναντίον σας οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Πρέπει να ενεργήσουμε για να υπερασπιστούμε το κράτος μας και να υπερασπιστούμε τον λαό μας. Διακεκριμένοι αντιπρόσωποι, πριν από τρία χρόνια, λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της πυρηνικής συμφωνίας, έθεσα αυτό το ερώτημα από το ίδιο βήμα: Πιστεύει κάποιος σοβαρά, ότι πλημμυρίζοντας την ριζοσπαστική θεωκρατία του Ιράν με όπλα και μετρητά, θα περιορίσει την όρεξή του για επιθετικότητα;

Αλλά πολλοί από τους υποστηρικτές της συμφωνίας πίστευαν ακριβώς αυτό. Πίστευαν, ότι το καθεστώς του Ιράν θα γίνει πιο μετριοπαθές, πιο ειρηνικό. Πίστευαν, ότι το Ιράν θα χρησιμοποιούσε τα δισεκατομμύρια δολάρια που έλαβε για την ανακούφιση των κυρώσεων για να βελτιώσει τη ζωή του λαού του. Για την επίλυση του προβλήματος του νερού. Για την επίλυση του προβλήματος μεταφοράς. Για να λύσει το ηλεκτρικό πρόβλημα. Νοσοκομεία, σχολεία. Αυτό πίστευαν. Ίσως και μερικοί από εσάς να το πιστεύουν αυτό. Λοιπόν, αυτό δεν συνέβη. Αντ’ αυτού, το Ιράν χρησιμοποίησε τα χρήματα για να τροφοδοτήσει την τεράστια πολεμική μηχανή του. Μόλις το προηγούμενο έτος, το Ιράν επιτέθηκε σε Κούρδους στο Ιράκ, προχώρησε στη σφαγή Σουνιτών στη Συρία, εξόπλισε τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, χρηματοδότησε τη Χαμάς στη Γάζα, εκτόξευσε πυραύλους στη Σαουδική Αραβία και απείλησε την ελευθερία ναυσιπλοΐας στα Στενά του Oρμούζ και το Στενό Bab al – Mad.  

Σιγά την ειρήνη. Σιγά τη μετριοπάθεια. Τώρα, αν νομίζετε, αν νομίζετε ότι η επιθετικότητα του Ιράν περιορίζεται στη Μέση Ανατολή, ξανασκεφτείτε το. Τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν δύο Ιρανοί πράκτορες για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων ακριβώς εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και πριν από μερικές εβδομάδες, Ιρανικοί πράκτορες συνελήφθησαν για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης. Ωστόσο, ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το Ιράν με νέες κυρώσεις, η Ευρώπη και άλλοι καθησυχάζουν το Ιράν προσπαθώντας να το βοηθήσουν να παρακάμψει αυτές τις νέες κυρώσεις.

Μόλις τώρα, χρησιμοποίησα μία λέξη. Μια σκληρή λέξη. Μια πολύ δυνατή λέξη. Καθησυχασμός. Και τη χρησιμοποιώ απρόθυμα. Αλλά δυστυχώς, αυτό ακριβώς βλέπουμε ξανά. Στην Ευρώπη. Σκεφθείτε αυτό. Την ίδια εβδομάδα που το Ιράν πιάστηκε με κόκκινα χέρια, να προσπαθεί να δολοφονήσει τους Ευρωπαίους πολίτες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστρωναν το κόκκινο χαλί για τον Πρόεδρο Ροχανί, υποσχόμενοι να δώσουν ακόμη περισσότερα χρήματα στο Ιράν. Είμαι γιος ενός ιστορικού, πρέπει να ρωτήσω: δεν το ρωτώ απλώς ως γιος ιστορικού, ως Εβραίος, ως πολίτης του κόσμου, ως κάποιος που έχει ζήσει τον 20ο αιώνα – αυτοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έμαθαν τίποτα από την ιστορία; Θα ξυπνήσουν ποτέ; Λοιπόν, εμείς στο Ισραήλ – δε χρειαζόμαστε αφύπνιση, επειδή το Ιράν μας απειλεί καθημερινά. Διότι, παρά τις καλύτερες ελπίδες και υπήρχαν πολλές ελπίδες γύρω από την πυρηνική συμφωνία, αυτή η συμφωνία δεν έδιωξε τον πόλεμο μακριά. Έφερε τον πόλεμο όλο και πιο κοντά στα σύνορά μας. Στη Συρία, το Ιράν προσπάθησε να δημιουργήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις εναντίον μας και έχει ήδη ρίξει πυραύλους και drones στο έδαφός μας. Στη Γάζα, το Ιράν εξοπλίζει τρομοκρατικές ομάδες για να ξεκινήσουν πυραυλικές επιθέσεις στις πόλεις μας και τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των πολιτών μας. Στο Λίβανο, το Ιράν κατευθύνει τη Χεζμπολάχ να χτίσει μυστικές τοποθεσίες για να μετατρέψει παρωχημένα βλήματα σε πυραύλους με ακρίβεια καθοδήγησης. Πυραύλους που μπορούν να στοχεύσουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ με ακρίβεια δέκα μέτρων. Η Χεζμπολάχ, ακούστε το αυτό, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί σκόπιμα τους αθώους ανθρώπους της Βηρυτού ως ανθρώπινες ασπίδες. Έχουν τοποθετήσει τρεις από αυτούς τους σταθμούς μετατροπής πυραύλων κατά μήκος του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού. Εδώ είναι μια εικόνα που αξίζει χιλιάδες πυραύλους. Εδώ είναι το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Εδώ είναι ο πρώτος σταθμός πυραύλων. Βρίσκεται στη γειτονιά Uzai, στην άκρη της θάλασσας, λίγα τετράγωνα μακριά από το διάδρομο του αεροδρομίου. Εδώ είναι η δεύτερη τοποθεσία. Είναι κάτω από ένα στάδιο ποδοσφαίρου, δύο τετράγωνα μακριά. Και εδώ είναι η τρίτη περιοχή. Είναι δίπλα στο ίδιο το αεροδρόμιο, δίπλα σε αυτό. Έχω λοιπόν ένα μήνυμα για τη Χεζμπολάχ σήμερα: το Ισραήλ γνωρίζει, το Ισραήλ γνωρίζει επίσης τι κάνετε. Το Ισραήλ ξέρει πού το κάνετε. Και το Ισραήλ δε θα σας αφήσει να ξεφύγετε από αυτό.

Κυρίες και κύριοι, οι υποστηρικτές της πυρηνικής συμφωνίας έκαναν λάθος για το τι θα συνέβαινε όταν θα αίρονταν οι κυρώσεις. Έκανα λάθος, μεγάλο λάθος, για το τι θα συμβεί όταν οι κυρώσεις θα επέστρεφαν. Ισχυρίστηκαν ότι μόνο οι Αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν ελάχιστες οικονομικές επιπτώσεις στο Ιράν. Αυτό είπαν. Αλήθεια; Λοιπόν, ας δούμε τι συνέβη στην οικονομία του Ιράν, τώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αναγκάσει τις εταιρείες να επιλέξουν μεταξύ της συνεργασίας με το Ιράν και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, των οποίων το ΑΕΠ είναι πενήντα φορές το μέγεθος του ΑΕΠ του Ιράν. Πριν από έναν χρόνο η οικονομία του Ιράν άνθιζε. Τώρα καταρρέει. Το νόμισμα του Ιράν πέφτει. Ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνονται. Οι Βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, οι Γερμανικές τράπεζες, οι Γαλλικές εταιρείες πετρελαίου, οι εισαγωγείς πετρελαίου της Ιαπωνίας και πολλοί άλλοι αγωνίζονται να βγουν έξω. Αν αυτό είναι μικρό οικονομικό αντίκτυπο, φανταστείτε τι θα συμβεί με την επόμενη δέσμη Αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας έκαναν επίσης λάθος όταν υποστήριξαν ότι η αποκατάσταση των κυρώσεων θα συσπειρώσει τον Ιρανικό λαό γύρω από το καθεστώς. Λοιπόν, σίγουρα συσπειρώνονται, αλλά όχι γύρω από το καθεστώς – συσπειρώνονται εναντίον του καθεστώτος. Δε φωνάζουν «Θάνατος στην Αμερική». Φωνάζουν «Θάνατος στο δικτάτορα». Δε φωνάζουν «Εξαγωγή της Ισλαμικής Επανάστασης», φωνάζουν «Αφήστε τη Συρία», «Αφήστε το Λίβανο», «Αφήστε τη Γάζα», «Φροντίστε εμάς, στο Ιράν».

Άκουσα αυτές τις διαμαρτυρίες. Μίλησα με τον Ιρανικό λαό. Μοιράζομαι αυτά τα βίντεο. Και έχω τόσες πολλές απαντήσεις. Από τους Ιρανούς. Αρχικά σκέφτηκα ότι αυτοί είναι Ιρανοί εξόριστοι στην ασφάλεια του Λονδίνου ή του Παρισιού ή του Λος Άντζελες. Όχι. Ιρανοί από το Ιράν, που αγκαλιάζουν το Ισραήλ, επικρίνουν το καθεστώς --- και λίγα λέω --- με τα ονόματά τους. Και ρωτώ τους πληροφοριοδότες μου: Τι συμβαίνει; Και λίγο μετά την έκρηξη των διαμαρτυριών, όχι για ό, τι είπα, αλλά ήταν ένας δείκτης για κάτι εξαιρετικό που λάμβανε χώρα εκεί, διότι σε αυτές τις διαμαρτυρίες ο Ιρανικός λαός δείχνει απίστευτο θάρρος. Από τα αστικά κέντρα έως τα απομακρυσμένα χωριά και περιλαμβάνει τώρα το σύνολο του Ιράν. Από τους εκπληκτικούς εμπόρους του Bazaar στις νεαρές γυναίκες που αποκαλύπτουν τα μαλλιά τους: ο λαός του Ιράν αντιστέκεται γενναία σε ένα καθεστώς που τους καταπίεσε βίαια για τέσσερις δεκαετίες και που έχει σπαταλήσει τα χρήματά τους, εξακολουθεί να σπαταλάει τα χρήματά τους, σε αιματηρούς πολέμους σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Αυτό λοιπόν, λέω στους ηγέτες της Ευρώπης και σε άλλους: Αντί να αγκαλιάζουν τους δικτάτορες του Ιράν, να συστρατευθούν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και το μεγαλύτερο μέρος του Αραβικού κόσμου, υποστηρίζοντας νέες κυρώσεις εναντίον ενός καθεστώτος που θέτει σε κίνδυνο όλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Ισραήλ είναι βαθιά ευγνώμον στον Πρόεδρο Τραμπ για την τολμηρή του απόφαση να αποσυρθεί από την καταστροφική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Πολλοί, πολλοί από τους Άραβες γείτονές μας είναι επίσης ευγνώμονες. Και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου πρέπει επίσης να είναι ευγνώμονες. Όμως, κυρίες και κύριοι, έχω να κάνω μία σημαντική ομολογία: Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι η συμφωνία του Ιράν είχε μία θετική συνέπεια, μία ακούσια αλλά θετική συνέπεια – η ενίσχυση του Ιράν, έφερε το Ισραήλ και πολλά Αραβικά κράτη πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε μια οικειότητα και φιλία που δεν έχω δει στη ζωή μου και που θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια.

Και ξέρετε, όταν δημιουργείτε φιλίες γύρω από μια απειλή, γύρω από μία πρόκληση, γρήγορα βλέπετε ευκαιρίες. Όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά για το πώς να φέρει μία καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους μας, κάτι για το οποίο το Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει και θέλει να βοηθήσει να γίνει. Το Ισραήλ εκτιμά βαθύτατα αυτές τις νέες φιλίες και ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσει η ημέρα, που το Ισραήλ θα μπορέσει να επεκτείνει την ειρήνη, μια επίσημη ειρήνη πέρα από την Αίγυπτο και την Ιορδανία σε άλλους Άραβες γείτονες, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Τραμπ και την ομάδα ειρήνης του, για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θέλω επίσης να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία, που είμαστε εδώ στον ΟΗΕ, έναν τόπο που γνωρίζω επειδή υπηρετούσα εδώ πριν από πολλά χρόνια ως Πρέσβης, για πολλά χρόνια, οπότε γνωρίζω κάτι για τον ΟΗΕ. Θέλω λοιπόν να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να εκφράσω την εκτίμηση του Ισραήλ προς τον Πρόεδρο Τραμπ και την Πρέσβη Χάλεϊ για την ακλόνητη στήριξη που παράσχουν στο Ισραήλ, στον ΟΗΕ. Έχουν υποστηρίξει χωρίς αμφιβολία το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπισθεί τον εαυτό του.

Δικαίως αποσύρθηκαν από την αρνήτρια της Ιστορίας, UNESCO και από ένα ηθικά πτωχευμένο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Έχουν περισσότερα ψηφίσματα για το Ισραήλ από ό, τι ο υπόλοιπος κόσμος ενωμένος, νομίζω. Και δέκα φορές σε σχέση με, δεν ξέρω, το Ιράν, τη Συρία, εσείς πείτε. Ούτε καν δέκα φορές, επειδή δεν μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το μηδέν με οποιονδήποτε αριθμό.

Σταμάτησαν να χρηματοδοτούν, ο Πρόεδρος Τραμπ και η Πρέσβης Χάλεϊ, σταμάτησαν να χρηματοδοτούν μία αδιόρθωτη UNRWA, μία οργάνωση που αντί να επιλύει το Παλαιστινιακό προσφυγικό πρόβλημα, το διαιωνίζει.

Μέρα με τη μέρα, η Κυβέρνηση Τραμπ αντιδρούσε σε αυτό που εδώ και πολύ καιρό υπήρξε ειδικότητα του ΟΗΕ – η συκοφάντηση του Ισραήλ. Παρ’ όλο που το επαίσχυντο ψήφισμα που συγκρίνει τον Σιωνισμό με τον ρατσισμό καταργήθηκε πριν από 25 χρόνια, λυπάμαι που το λέω, η αποκρουστική δυσοσμία του εξακολουθεί να προσκολλάται σε αυτές τις αίθουσες.

Το Ισραήλ οδήγησε τους Αιθίοπες Ιουδαίους στην ελευθερία και μία νέα ζωή στο Ισραήλ, στο Εβραϊκό κράτος. Ωστόσο, εδώ στον ΟΗΕ, εδώ στον ΟΗΕ, το Ισραήλ κατηγορείται παράλογα για ρατσισμό.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ ψηφίζουν στις εκλογές μας, υπηρετούν στο Κοινοβούλιό μας, προεδρεύουν στα δικαστήριά μας και έχουν ακριβώς τα ίδια ατομικά δικαιώματα με όλους τους άλλους Ισραηλινούς πολίτες. Ωστόσο, εδώ στον ΟΗΕ, το Ισραήλ κατηγορείται αισχρά για απαρτχάιντ.

Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορές περισσότεροι Παλαιστίνιοι από το 1948, το έτος ίδρυσης του Ισραήλ. Ωστόσο, εδώ στον ΟΗΕ, το Ισραήλ κατηγορείται εξωφρενικά για εθνοκάθαρση.

Κυρίες και κύριοι, ξέρετε τι είναι αυτό;

Είναι ο ίδιος παλαιός αντισημιτισμός με ένα ολοκαίνουργιο πρόσωπο. Αυτό είναι όλο.  

Κάποτε, ήταν ο Ιουδαϊκός λαός που συκοφαντούνταν και αντιμετωπιζόταν με διαφορετικά κριτήρια.  

Σήμερα, είναι το Ιουδαϊκό κράτος που συκοφαντείται και αντιμετωπίζεται υπό καθεστώς διαφορετικών κριτηρίων.  

Ακολουθεί ένα παράδειγμα: Πάρτε τις ξενόφερτες επιθέσεις που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του Ισραήλ, αφού η Κνεσέτ μας, το Κοινοβούλιό μας, υιοθέτησε πρόσφατα νόμο που δηλώνει το Ισραήλ ως το Έθνος Κράτος του Εβραϊκού λαού.

Σας θυμίζω, ότι το Ισραήλ είναι μια ελεύθερη χώρα. Μπορείτε να εναντιωθείτε σε έναν νόμο και άνθρωποι το έκαναν. Μπορείτε να ζητήσετε διαφορετική διατύπωση σε αυτή ή την άλλη ρήτρα, ή μπορείτε να ζητήσετε την πρόσθεση ή αφαίρεση μίας ρήτρας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό.  

Αλλά όταν το Ισραήλ αποκαλείται ρατσιστικό, το Ισραήλ αποκαλείται ρατσιστικό επειδή καθιέρωσε τα Εβραϊκά επίσημη γλώσσα του και το Αστέρι του Δαυίδ εθνική σημαία του, όταν το Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως κράτος απαρτχάιντ επειδή δηλώνει τον εαυτό του ως Έθνος Κράτος του Εβραϊκού λαού, αυτό είναι απολύτως εξωφρενικό. Και ξέρετε γιατί;

Επειδή σήμερα στην αίθουσα αυτή εκπροσωπούνται περισσότερες από 100 χώρες που έχουν μόνο μία επίσημη γλώσσα, παρ’ όλο που πολλές άλλες γλώσσες ομιλούνται συνήθως σε αυτές τις χώρες. Υπάρχουν περισσότερες από 50 χώρες εδώ που έχουν σταυρούς ή την ημισέληνο στις σημαίες τους, παρ’ όλο που έχουν πολλούς μη Μουσουλμάνους και μη Χριστιανούς, πολλοί από τους οποίους ζουν μέσα τους. Και υπάρχουν δεκάδες χώρες που ορίζουν τους εαυτούς τους ως Έθνη Κράτη ενός συγκεκριμένου λαού, παρ’ όλο που υπάρχουν πολλές εθνικές και εθνοτικές μειονότητες εντός των συνόρων τους.

Καμία από αυτές τις χώρες δεν περιφρονείται ή δυσφημείται επειδή γιορτάζει τη μοναδική εθνική ταυτότητά της. Μόνο το Ισραήλ είναι περιφρονημένο. Μόνο το Ισραήλ είναι δυσφημισμένο. 

Αυτό που είναι μοναδικό για τον Εβραϊκό λαό δεν είναι ότι έχουμε ένα Έθνος Κράτος. Αυτό που είναι μοναδικό είναι ότι πολλοί εξακολουθούν να μας εναντιώνονται επειδή έχουμε ένα Έθνος Κράτος.

Πριν από λίγο ο Πρόεδρος Αμπάς ανέφερε εξωφρενικά, ότι Εθνικός Νόμος του Ισραήλ, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ είναι ρατσιστικό, απαρτχάιντ Κράτος.

Πρόεδρε Αμπάς, έπρεπε να γνωρίζετε καλύτερα. Έχετε γράψει μια διατριβή που αρνείται το Ολοκαύτωμα. Η Παλαιστινιακή Αρχή σας, επιβάλλει θανατικές καταδίκες στους Παλαιστινίους για την πώληση γης στους Εβραίους. Το άκουσες αυτό? Εάν ένας Εβραίος αγοράσει ένα διαμέρισμα, ένα κομμάτι γης οπουδήποτε στα Παλαιστινιακά εδάφη, ο Παλαιστίνιος που του πούλησε εκείνη την γη, εκτελείται. Αυτό λέει ο νόμος.  

Πρόεδρε Αμπάς, πληρώνεις περήφανα Παλαιστίνιους τρομοκράτες που δολοφονούν τους Εβραίους. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο σκοτώνουν, τόσο περισσότερο πληρώνεις. Αυτό είναι επίσης στη νομοθεσία τους. Και καταδικάζεις την ηθική του Ισραήλ; Αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό;  

Δεν είναι αυτός ο δρόμος για την ειρήνη. Δεν είναι αυτός τρόπος για να επιτύχουμε την ειρήνη που όλοι θέλουμε και χρειαζόμαστε και στην οποία το Ισραήλ παραμένει δεσμευμένο. Αυτό το Σώμα δεν πρέπει να επικροτεί τον επικεφαλής ενός καθεστώτος που πληρώνει τρομοκράτες. Ο ΟΗΕ πρέπει να καταδικάζει μία τέτοια απεχθή πολιτική.

Και ο ΟΗΕ, ο ΟΗΕ που διέταξε κατάπαυση του πυρός το 2014, πρέπει να απαιτήσει από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους πεσόντες στρατιώτες μας Oron Shaul και Hadar Goldin, οι οποίοι απήχθησαν όταν η Χαμάς παραβίασε αυτή την κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς πρέπει επίσης να απελευθερώσει τους δύο Ισραηλινούς πολίτες που κρατάει αιχμαλώτους, τους Abera Mengistu και Hisham al Sayed.

Κυρίες και κύριοι,

Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, αισθάνομαι όπως και σήμερα. Είμαι προνομιούχος που στέκομαι εδώ ως Πρωθυπουργός του Εβραϊκού και δημοκρατικού Κράτους του Ισραήλ.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να είναι και τα δύο και Εβραϊκό και δημοκρατικό. Αυτό είναι ψευδές. Το Ισραήλ είναι και τα δύο και το Ισραήλ θα παραμείνει πάντα και τα δύο.

Από τότε που ο Αβραάμ και η Σάρα πραγματοποίησαν το ταξίδι τους στη Γη της Επαγγελίας, σχεδόν πριν από 4.000 χρόνια, η Γη του Ισραήλ ήταν η πατρίδα μας. Είναι ο τόπος όπου ο Ισαάκ και η Ρεβέκκα, ο Ιακώβ, η Λεία και η Ραχήλ έφεραν την αιώνια διαθήκη τους με τον Θεό».

https://www.haaretz.com/israel-news/full-text-benjamin-netanyahu-s-2018-un-general-assembly-speech-1.6513185?utm_campaign=newsletter-daily&utm_medium=email&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.haaretz.com%2Fisrael-news%2Ffull-text-benjamin-netanyahu-s-2018-un-general-assembly-speech-1.6513185&utm_source=smartfocus