YNET Τετάρτη 9.1.2019
Yifat Erlich

Ύποπτοι που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, δεν μένουν σιωπηλοί κατά τη διάρκει της ανάκρισης – αντιθέτως – μιλάνε. Πρέπει να εναντιωθούμε σε επιθετικές μεθόδους ανάκρισης, αλλά ταυτόχρονα να απαιτήσουμε τη συνεργασία των υπόπτων.

Η επίπονη αλήθεια πρέπει να ειπωθεί, ακόμα κι όταν είναι δύσκολο να την ακούσουμε. Αν οι ύποπτοι επρόκειτο να συνεργασούν, η Shin Bet (Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας) δε θα χρειάζονταν να χρησιμοποιήσει επιθετικές μεθόδους ανάκρισης, προκειμένου να ερευνήσει επιθέσεις εναντίον Αράβων. Ύποπτοι που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, δεν μένουν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Αντιθέτως, εάν ένα άτομο έχει πληροφορίες που ίσως βοηθήσουν τις Αρχές επιβολής του Νόμου, πρέπει να μιλήσει, προκειμένου να εξαλείψει το κακό.

Το να καις το σπίτι κάποιου ή το να πετάς πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα είναι σοβαρό αδίκημα. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ηθικά. Αυτές οι ενέργειες είναι σοβαρές και παράνομες, όταν οι επιτιθέμενοι είναι Άραβες και τα θύματα είναι Εβραίοι και είναι σοβαρές και παράνομες όταν οι Εβραίοι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και επιτίθεντε σε Άραβες.

Αλλά, όπως άλλοι κρατούμενοι, οι ανήλικοι ύποπτοι που ανακρίνονται από την Shin Bet έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον, όπου το να ασκούν το δικαίωμα του να παραμένουν σιωπηλοί θεωρείται παράσημο τιμής παρά σημάδι ντροπής.

Η Shin Bet δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει «υποχρεωτική έρευνα» κατά το παρελθόν. Αλλά τώρα, οι ύποπτοι εισέρχονται στο δωμάτιο ανάκρισης καθ’ όλα προετοιμασμένοι. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διαβάσει το φυλλάδιο του Noam Federman «Μάθε τα δικαιώματά σου», το οποίο διδάσκει τους υπόπτους πως να συμπεριφερθούν κατά την ανάκριση της Shin Bet. Αν δεν το έχουν διαβάσει ακόμα, πρέπει να έχουν μάθει τον Προφορικό Νόμο: μείνε σιωπηλός, μείνε σιωπηλός και μείνε σιωπηλός. 

Τα αγόρια στο Pri Haaretz yeshiva Λύκειο στον συνοικισμό Rehelim ήταν καλά ενημερωμένα. Αλίμονο στους υπόπτους που έκαναν χρήση του Σαββάτου για να διακόψουν την έρευνα και αλίμονο στους Ραβίνους που ενέκριναν τέτοια συμπεριφορά.

Δεν μπορείς να δίνεις χείρα βοηθείας στην παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και συγχρόνως να διαμαρτύρεσαι για επιθετικές μεθόδους ανάκρισης. Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, δεν εγκρίνω τη χρήση τεχνικών «υποχρεωτικής έρευνας» ή οποιωνδήποτε επιθετικών μεθόδων ανάκρισης, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε ανηλίκους.

Το δικαστήριο είχε ήδη την τελευταία λέξη – όταν πέταξε μία ομολογία που δόθηκε από έναν ανήλικο Ισραηλινό ύποπτο για ανάμειξη στη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο χωριό Δούμα το 2015 σε μία Παλαιστινιακή οικογένεια, καθώς και την ομολογία ενός ανηλίκου ύποπτου για καταστροφή ιδιοκτησίας σε μία επίθεση το 2013 στο Αβαείο της Κοίμησης στην Ιερουσαλήμ.

Στην καθημερινή μου δουλειά, είμαι εκτεθειμένος σε μία ποικιλία νομικών στοιχείων, κάποια από τα οποία περιγράφουν τις τεχνικές «απαραίτητης έρευνας» της Shin Bet. Όταν τα διάβασα αυτά, ήμουν τόσο τρομοκρατημένος που στο τέλος, δεν μπορούσα να κοιμηθώ για μέρες. Κάποιος στην Shin Bet ήταν πρόθυμος να διαλευκάνει την τρομοκρατική επίθεση στο χωριό Δούμα με κάθε κόστος, ακόμα και με κόστος την πρόκληση τρομερού πόνου σε έναν ανήλικο.

Το Γραφείου του Κρατικού Εισαγγελέα και η Shin Bet αρνούνται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τότε, εγώ και δημόσια πρόσωπα που σεβόμαστε τον κανόνα δικαίου, πιστέψαμε τη Shin Bet και το Γραφείο του Κρατικού Εισαγγελέα. Χρειάστηκε αρκετοί μήνες μέχρι το κοινό και οι ηγέτες να ανακαλύψουν την αλήθεια. Παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους να κρύψουν τις ανακριτικές τους μεθόδους, το μυστικό αποκαλύφθηκε όταν το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας είχε πράγματι κάνει χρήση επιθετικών μεθόδων ανάκρισης. 

Ο θρησκευόμενος πληθυσμός είναι ντροπιασμένος από τη δολοφονία της Aisha al-Rawbi. Καταδικάζουν την πραγματική πράξη – η πρόκληση πόνου σε μία μητέρα εννέα παιδιών καταδικάζεται από όλους, αν το έγκλημα διαπράχθηκε πράγματι από Εβραίους. Το αίσθημα ντροπής έχει να κάνει με το ερώτημα του εάν πρέπει να υπερασπιστούμε τους υπόπτους ή να υποστηρίξουμε τη Shin Bet, η οποία ό,τι περνάει από το χέρι της για να λύσει το έγκλημα.

Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των ανηλίκων πρέπει να διασφαλίζονται. Πρέπει να εναντιωθούμε σε επιθετικές μεθόδους ανάκρισης, αλλά ταυτόχρονα να απαιτήσουμε τη συνεργασία των υπόπτων.

Κατά την άποψή μου – και αναμένω οι Ραβίνοι και τα δημόσια πρόσωπα να ακολουθήσουν το παράδειγμα – αυτοί που καλύπτουν εγκλήματα είναι εγκληματίες και αντίστροφα: αυτοί που αποκαλύπτουν τους εγκληματίες δεν είναι καταδότες, αλλά υπεύθυνα άτομα που σώζουν ζωές και προστατεύουν το κοινό. 

Κάθε Εβραίος τρομοκράτης διακινδυνεύει όχι μόνο τις ζωές των αθώων Παλαιστινίων, ένα φοβερό πράγμα από μόνο του, αλλά επίσης και τη ζωή των εποίκων. Τα εγκλήματα «τιμής» καταλαμβάνουν πολύτιμο χρόνο των δυνάμεων ασφαλείας, κάνοντας πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να επικεντρωθούν στην κύρια αποστολή τους – τον πόλεμο κατά της Παλαιστινιακής τρομοκρατίας και την προστασία των Ισραηλινών ζωών.

Η συνεργασία με τις ανακρίσεις της Shin Bet, καθώς και η καταγγελία όποιου χρησιμοποιεί βία και το καλύπτει, θα εμποδίσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την ανάγκη για τεχνικές «απαραίτητης έρευνας». 

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443205,00.html