Haaretz Σάββατο 12.1.2019
Του
Yossi Klein

Έχουμε αποδεχτεί την ιδέα ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη. Πάρτε παράδειγμα από τη Γραμματεία επί των Οικισμών. Βρισκόμαστε να αντιμετωπίζουμε τον κάθε Μπένετ, τον κάθε Σακέντ και την κάθε Ρέγκεβ.  

 

Τελικά φαίνεται ότι τίποτε δε θα αλλάξει αλλά μέχρι να φτάσουμε στο τέλος θα στριμωχτούμε άσχημα. Όπως και με τις εκλογές που μας βρήκαν απροετοίμαστους. Μας χτύπησαν την πόρτα ένα χειμωνιάτικο σαββατιάτικο απόγευμα και μας σήκωσαν άρον-άρον από τον υπνάκο μας μόνο και μόνο για να μας πετάξουν στα μούτρα αυτές τις αιφνιδιαστικές εκλογές.

Πεταχτήκαμε μες στον πανικό. Ψάξαμε στο συρτάρι αλλά δε βρήκαμε κάτι για να ξεφορτωθούμε τον Μπινγιαμίν Νετανιάου. Έτσι θα πάμε ανήσυχοι στις εκλογές αλλά θα το δείτε, στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Τελικά (ο Νετανιάου) θα φύγει: θα φύγει πριν την άσκηση ποινικής δίωξης ή μετά ή κατά τη διάρκειά της.

Φανταζόμαστε τη στιγμή που θα γίνει αυτό: ακούγεται καλό. Ο ήλιος θα ανατείλει ξανά και τα λουλούδια θα συνεχίσουν να ανθίζουν. Οι μέρες θα είναι όμορφες και θα ξεχάσουμε ότι έχει φύγει, αλλά θα μας έχουν μείνει οι δύο Κάτς (οι υπουργοί του Λικούντ Γισραέλ Κατς και Χάιμ Κατς), όπως μας έμειναν οι Γκιντεόν Σάαρ, η Μίρι Ρέγκεβ, ο Ναφταλί Μπένετ και η Αγιέλετ Σακέντ. Και μην ξεχνάτε ότι έχουμε εξοικειωθεί με τη γλίτσα του μεν (σ.μ. του Νετανιάου) αλλά όχι με αυτή των δε. 

Ακόμα κι όταν θα έχει φύγει, εμείς θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι «μη αναστρέψιμη» και ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Τίποτα δε μπορεί να γίνει για κανένα, τους Άραβες, τους Υπερορθόδοξους, τους φτωχούς. Τα συνθήματα που θα ξεχωρίζουν θα είναι: «Υποσχόμαστε να μην αλλάξει τίποτα» και «Υποσχόμαστε συνέχεια».

Και θα έχουμε συνέχεια, όταν εκείνος φύγει. Εκείνος θα έχει φύγει κι οι Κατς θα έχουν μείνει μαζί μας. Αυτοί μαζί με τη Ρέγκεβ, το Μπένετ, τη Σακέντ και τη Βουλευτή του Λικούντ Νάβα Σακέντ. Κανείς από δαύτους δεν θα πάει πουθενά. Όχι επειδή έχουν κάτι να προσφέρουν. Από τις προτάσεις τους δεν πρόκειται να προκύψει τίποτα. Ούτε και από το Μπίμπι, ο οποίος υποστηρίζει συνεχώς ότι ξεχάσαμε την όλη κατάσταση και λέει ότι όλα ήταν ένα κακό όνειρο.

Ξέραμε ότι δεν ήταν όνειρο. Θέλαμε αλλαγή αλλά κοιτάξαμε γύρω μας και είδαμε το Σάαρ, το Μπένετ, τη Σακέντ και τον Γιαΐρ Λάπιντ. Ωραία, είπαμε, αν έτσι έχει το πράγμα, δε χρειάζεται να ενοχλούμαστε. Πείσαμε τον εαυτό μας όχι μόνο ότι δεν υπάρχει κανείς που να μας φέρει την αλλαγή αλλά και ότι αυτή δεν αξίζει τον κόπο.

Έχουμε αποδεχτεί την ιδέα ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη. Παραδοθήκαμε. Προχώρα, είπαμε, να είσαι διεφθαρμένος, αλλά σε παρακαλούμε, μην το κάνεις και σόου. Κλέβε όταν εμείς κοιτάμε αλλού. Πάρε το μάθημά σου από τη Γραμματεία επί των Οικισμών, κλέβε μόνο έπειτα από μια τρίτη ψηφοφορία στην Κνέσσετ, λέγε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο αλλά μην ξεχάσεις πρώτα να τον αλλάξεις.

Έχουμε δει να αλλάζουν τους νόμους. Έχουμε δει νέους δικαστές, εθνικιστές δικαστές, υπάκουους δικαστές. ΟΚ, είπαμε, ωραία, αλλά να είσαι και λίγο απαλός. Κάν’ το τους όπως στην κωλονοσκόπηση, έτσι δε θα πονέσει, δεν θα το νιώσουμε κι έτσι θα ξυπνήσουμε ένα ωραίο πρωϊνό και θα ανακαλύψουμε ότι είναι ήδη μέσα και ο ραδιοφωνικός δημοσιογράφος Γιοράμ Σέφτελ.

Για περιμένετε όμως μέχρι να εξατμιστεί τελείως ο «δραματικός λόγος», μέχρι να τελειώσει όλη η περιδίνηση. Στο τέλος θα φύγει. Περιμένετε τότε να δείτε τι θα συμβεί στην ακεραιότητα, ναι, στην συνήθη ανθρώπινη ακεραιότητα, αυτή που διαθέτει κάθε άνθρωπος και οι πολιτικοί λιγότερο. Πόσο θα ενισχυθεί αυτή η εικόνα. Περιμένετε και θα δείτε. 

Θα έρθει να αντικαταστήσει την ανοησία, την άγνοια και την αδιαφορία. Θέλατε «ακεραιότητα»; Ιδού, περάστε. Έχουμε μερικούς ευθυτενείς στρατηγούς για σας. Δεν είναι έξυπνοι, δεν είναι έμπειροι και δεν είναι πολύ διανοούμενοι αλλά ευθείς όπως ήρθαν. Τόσο ευθείς, που ακόμη κι αν τους αναποδογυρίσεις και τους κουνήσεις, ακόμη κι αν τους πιέσεις και τους ζουλήξεις, το περισσότερο που θα βγάλεις από δαύτους είναι ένα «Όχι άλλος εξτρεμισμός» ή «Όχι άλλος λόγος βίας».

Η δράση θα αρχίσει μόλις φύγει. Τότε θα βρεθούμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους τύπους. Θα τους ονομάσουμε δεξιούς εναντίον αριστερών αλλά θα ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα είναι θρησκευόμενοι εθνικιστές εναντίον κοσμικών φιλελευθέρων. Φτωχοί εναντίον αστών. Θα είναι σύγκρουση και όχι ντιμπέιτ. Μια σύγκρουση και θα αποκαλύψει ότι για χρόνια καταπιεζόμασταν, το γεγονός ότι δεν είναι επιφανειακές οι διαφορές που μας χωρίζουν αλλά μια πολύ βαθύτερη άβυσσος.   

Ξέραμε ότι δεν ήταν ένα απλό ιδεολογικό ντιμπέιτ αλλά καταπνίγαμε αυτή μας τη γνώση. Το ξέραμε αλλά καταπνίγαμε το γεγονός ότι η σύγκρουση μεταξύ μας δεν είχε να κάνει με την κατοχή ή το νομοσχέδιο περί στράτευσης των Υπερορθοδόξων ή το σχέδιο για το φυσικό αέριο. Ξέραμε ότι ήταν μια σύγκρουση μίσους που σιγοβράζει εδώ και 70 χρόνια και τώρα είναι έτοιμο. Εμείς το αναθρέψαμε, εμείς κατασκευάσαμε τις παραλλαγές του. Το εξασκήσαμε στα σχόλια στο Facebook και στο Twitter και τώρα μας κατέκλυσε, μας έσκασε σαν χούλιγκανς σκασμένους από την πολλή μπύρα.

Θα σταθούμε να κοιταζόμαστε με άδεια χέρια, χωρίς ασυναρτησίες για κοσμοθεωρίες και απόψεις. Θα είναι μια τοπική, κουρελιασμένη εκδοχή της σύγκρουσης των πολιτισμών, με τη λευκή φυλή από τη μια και το λαό από την άλλη.

Όμως είναι μια μονόπαντη διευθέτηση από τη αρχή της, χωρίς καμία αμφιβολία για την έκβασή της. Η αντιπαράθεση θα τελειώσει πριν καν αρχίσει. Δεν υπάρχει πια λευκή φυλή. Έχει τελειώσει. Διαλύθηκε. Έφυγε για Άμστερνταμ, Βερολίνο και Νέα Υόρκη. Η συλλογικότητα της φυλής έχει διαλυθεί εδώ και πολύ καιρό αλλά τρέχει από δω και από κει σαν ακέφαλο κοτόπουλο και θα συνεχίσει έτσι μέχρι να καταρρεύσει.

https://www.haaretz.com/opinion/.premium-what-happens-when-bibi-is-gone-1.6829650

 

Κατηγορία: Μέση Ανατολή