Jpost Πέμπτη 31 1.2019
Της ANNA AHRONHEIM

Με τον πόλεμο των λέξεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν να ανάβει, οι Ι.Δ.Α. ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα μιας μεγάλης κλίμακας άσκηση στο βόρειο Ισραήλ με την προσομοίωση πολέμου εναντίον της Χιζμπολλά. 

Την άσκηση πραγματοποίησαν οι στρατιώτες του 450ου Τάγματος της Σχολής Πεζικού και της Διμοιρίας Διοικητών (που είναι γνωστή ως Bismalach).

“Είναι μια σημαντική εξάσκηση για τον επόμενο πόλεμο στο Βορά” δήλωσε στην εφημερίδα The Jerusalem Post ο Ανχης Liran Bitton, διοικητής του 450ου Τάγματος.

Η Bismalach είναι η μονάδα στην οποία οι στρατιώτες εκπαιδεύονται για να γίνουν διμοιρίτες και λοχίες.

“Αυτό το σχολείο είναι το πρώτο καθώς πηγαίνουν να γίνουν από στρατιώτες υπαξιωματικοί. Αυτό το σχολείο θα τους κάνει υπαξιωματικούς, υπεύθυνους για περισσότερους από 12 στρατιώτες” είπε ο Bitton. “Κατανοούν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό, το σκοπό της υπηρεσίας τους και τις ευθύνες τους. Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς αυτή την αλλαγή”.

“Ο εχθρός μάς προκαλεί σε κάθε μέτωπο αλλά δεν είναι μόνο ο εχθρός. Είναι και η γεωγραφική διαμόρφωση και καθετί που τη συνοδεύει όπως η κούραση, οι τραυματισμοί και οι φίλοι που δεν επιστρέφουν από τη μάχη. Έχεις πάντοτε την ευθύνη για τους στρατιώτες σου και αυτό δεν αλλάζει ανάλογα με το μέτωπο. Είναι μια νοητική πρόκληση”.

Το 2006 το Ισραήλ πολέμησε με τη Χιζμπολλά για 34 ημέρες ενώ τους τελευταίους μήνες έχει επανέλθει η ένταση στα βόρεια σύνορα.

Το Δεκέμβριο το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή την Επιχείρηση Βόρεια Ασπίδα προκειμένου να προστατεύσει και να εξουδετερώσει τις επιθετικές σήραγγες που είχε ανοίξει στη μεθόριο η σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν. Η Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι αυτές οι σήραγγες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την επίλεκτη μονάδα της Χιζμπολλά Radwan προκειμένου να διεισδύσει στο Ισραήλ σε μοα προσπάθεια να καταλάβει πολλές κοινότητες και να σκοτώσει όσους περισσότερους αμάχους και στρατιώτες μπορεί.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την ιρανική παρουσία στη Συρία και για το λαθραία διακίνηση εξελιγμένου οπλισμού στη Χιζμπολλά από την Ισλαμική δημοκρατία στο Λίβανο μέσω Συρίας, τονίζοντας ότι και αμφότερες αυτές οι κινήσεις συνιστούν κόκκινες γραμμές για το εβραϊκό κράτος. Προκειμένου να εμποδίσει την εδραίωση του ιρανικού στρατού στη καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, το Ισραήλ έχει καταφέρει πολλά αεροπορικά πλήγματα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η ισραηλινή δραστηριότητα στη Συρία έχει οδηγήσει τις κορυφαίες αμερικανικές υπηρεσίας ασφάλειας να προειδοποιήσουν για το ενδεχόμενο αυξημένης απειλής περιφερειακού πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Bitton: “Ο επόμενος πόλεμος θα είναι διαφορετικός από εκείνους του παρελθόντος. Ο εχθρός έχει βελτιωθεί ενώ διαθέτει πιο εξελιγμένα όπλα και περισσότερη εμπειρία. Και οι δύο πλευρές έχουν εξελιχθεί· και εμείς γνωρίζουμε τους εχθρούς μας. Όμως τη ίδια στιγμή είμαι σίγουρος ότι μας ξέρουν κι εκείνοι”.

Και πρόσθεσε ο Bitton: “Ενώ υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις μάχες στα μέτωπα του Λιβάνου και της Συρίας, έχουμε εκπαιδευτεί σε πολλές τεχνικές μάχης και σκεφτόμαστε πώς θα μας αντιμετωπίσει ο εχθρός στο πεδίο της μάχης”.

“Γνωρίζουμε πώς να προετοιμαστούμε για τα διάφορα μέτωπα” συνέχισε ο Bitton, προσθέτοντας ότι “το ζήτημα δεν είναι εναντίον ποιου θα πολεμήσουμε αλλά εάν θα είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε”.

Ο πρώην Επχης στο Υπουργείο Αμύνης Αντγος ε.α. Yitzhak Brick ισχυριζόταν ότι οι Ι.Δ.Α. δεν είναι έτοιμες για πόλεμο συντάσσοντας μία καταστροφική αναφορά με την οποία προειδοποιούσε ότι το στράτευμα “βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη στην οποία βρισκόταν στον Πόλεμο του Γιομ Κιππούρ” το 1973.

Όμως ο Bitton λέει ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους στρατιώτες και τους επιστράτους του, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν “ώμο-ώμο” κατά τη διάρκεια της άσκηση, δίνοντας στο στράτευμα τη γνώση που απέκτησαν από τις μάχες σε παλαιότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

“Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους άντρες μου” δήλωσε. “Έχω πολεμήσει σε πολλούς πολέμους με τις Ι.Δ.Α. και έχω εμπιστοσύνη σ’ αυτές και τον επαγγελματισμό τους. Όσον αφορά τους εφέδρους, υπάρχει ισχυρός δεσμός ανάμεσά σ΄ αυτούς και τους κληρωτούς. Πολεμάνε “ώμο-ώμο”, εκπαιδευόμαστε πολύ μαζί και έχουν αρκετό εξελιγμένο οπλισμό… θα σας πουν ότι είναι έτοιμοι για πόλεμο”.

Αυτός ο πόλεμος, δηλώνει, είναι πόλεμος που μπορεί να ξεσπάσει από στιγμή σε στιγμή.

“Πάντοτε σκέφτομαι έτσι ώστε να είμαι και ο ίδιος προετοιμασμένος και να προετοιμάζω τους στρατιώτες μου. Βεβαίως, εκπαιδευόμαστε περισσότερο και συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε” δήλωσε. “Στο τέλος της ημέρας, κάθε μήνα που περνάει, γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Κατανοούμε τον εχθρό μας όλο και περισσότερο”.

https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-completes-large-scale-drill-in-northern-enemy-579338