Gatestone Instituite Κυριακή 16.10.2016
by Judith Bergman

  • «Την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης την είχε ονειρευτεί η KGB, η οποία είχε μία τάση προς «απελευθερωτικές» οργανώσεις» -  Ion Mihai Pacepa, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρουμανίας.

  • «Αρχικά, η KGB κατέστρεψε τα επίσημα αρχεία γεννήσεως του Αραφάτ στο Κάιρο και τα αντικατέστησε με πλαστά έγγραφα που έλεγαν ότι γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και ήταν επομένως Παλαιστίνιος από γεννήσεως» – Ion Mihai Pacepa.

  • «Ο Ισλαμικός κόσμος ήταν ένα Τρυβλίο Πέτρι σε αναμονή (το τρυβλίο καλλιέργειας Πέτρι είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών), στο οποίο μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε ένα μολυσματικό στέλεχος Αμερικανικού μίσους, που αναπτύχθηκε από το βακτήριο Μαρξιστικής-Λενινιστικής σκέψης. Ο Ισλαμικός αντισημιτισμός κυλούσε βαθιά ... Είχαμε μόνο να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας - ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ήταν «φασιστικές, ιμπεριαλιστικές-Σιωνιστικές χώρες», που χρηματοδοτήθηκαν από πλούσιους Εβραίους» - Yuri Andropov, πρώην πρόεδρος της KGB.
  • Ήδη από το 1965, η ΕΣΣΔ είχε προτείνει επίσημα στον ΟΗΕ ένα ψήφισμα που θα καταδίκαζε τον Σιωνισμό ως αποικιοκρατικό και ρατσιστικό. Παρ’ όλο που οι Σοβιετικοί δεν τα κατάφεραν στην πρώτη τους προσπάθεια, ο ΟΗΕ αποδείχθηκε ότι είναι ένας υπερβολικά ευγνώμων αποδέκτης Σοβιετικού φανατισμού και προπαγάνδας. Το Νοέμβριο του 1975, πέρασε τελικά το Ψήφισμα 3379 που καταδίκαζε τον Σιωνισμό ως «μία μορφή ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων».

Η πρόσφατη ανακάλυψη ότι ο Μαχμούντ Αμπάς, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ήταν πρώην κατάσκοπος της KGB στη Δαμασκό το 1983, απορρίφθηκε από πολλούς στα κύρια Μέσα Ενημέρωσης ως «ιστορικό αξιοπερίεργο» - μόνο που οι ειδήσεις που έβγαιναν ήταν άβολες την εποχή που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθούσε να οργανώσει νέες συνομιλίες μεταξύ του Αμπάς και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Προφανώς, η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε αμέσως τα νέα. Ο επίσημος αξιωματούχος της Φατάχ Nabil Shaath αρνήθηκε ότι ο Αμπάς υπήρξε ποτέ εν ενεργεία στην KGB και αποκάλεσε τον ισχυρισμό μία «εκστρατεία σπίλωσης».

Η ανακάλυψη, απέχοντας πολύ από το να είναι ένα «ιστορικό αξιοπερίεργο», είναι μία πτυχή ενός από τα πολλά κομμάτια στο παζλ της προέλευσης της Ισλαμικής τρομοκρατίας του 20ου και του 21ου αιώνα. Αυτές οι καταβολές είναι σχεδόν πάντα συγκεχυμένες και επισκιασμένες σε κακώς συγκαλυμμένες απόπειρες να παρουσιάσουν μία συγκεκριμένη αφήγηση σχετικά με τις αιτίες της σύγχρονης τρομοκρατίας, ενώ αποκρύπτουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο ως «θεωρίες συνωμοσίας».

Δεν υπάρχει τίποτα συνωμοτικό σχετικά με την τελευταία αποκάλυψη. Προέρχεται από ένα έγγραφο στα αρχεία Mitrokhin στο Κέντρο Αρχείων Τσώρτσιλ στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Vasily Mitrokhin ήταν πρώην ανώτερος αξιωματικός της Σοβιετικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού, ο οποίος αργότερα υποβιβάστηκε σε αρχειοφύλακας της KGB. Με τεράστιο κίνδυνο της ζωής του, ξόδεψε δώδεκα χρόνια επιμελούς αντιγραφής κρυφών αρχείων της KGB που διαφορετικά δε θα ήταν διαθέσιμα στο κοινό (τα αρχεία της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της KGB παραμένουν σφραγισμένα για το κοινό, παρά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης). Όταν ο Mitrokhin αποστάτησε από τη Ρωσία το 1992, έφερε μαζί του τα αρχεία που αντέγραψε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μη απόρρητα κομμάτια των αρχείων του Mitrokhin ήρθαν στο προσκήνιο στα γραπτά του καθηγητή του Cambridge Christopher Andrew, ο οποίος συνέγραψε το αρχείο Mitrokhin (που δημοσιεύθηκε σε δύο τόμους) μαζί με τον Σοβιετικό αποστάτη. Τα αρχεία του Mitrokhin οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στην ανακάλυψη πολλών κατασκόπων της KGB στη Δύση και αλλού.

Δυστυχώς, η ιστορία της πλήρους έκτασης των λειτουργιών επιρροής και παραπληροφόρησης της KGB δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε, δεδομένης της τεράστιας επιρροής που είχε η KGB στις διεθνείς υποθέσεις. Η KGB διεξήγαγε εχθρικές επιχειρήσεις εναντίον του ΝΑΤΟ στο σύνολό του, εναντίον της δημοκρατικής διαφωνίας εντός του Σοβιετικού μπλοκ και υποκίνησε ανατρεπτικά γεγονότα στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, τα οποία αντηχούν μέχρι σήμερα.

Η KGB, επιπλέον, ήταν ένας εξαιρετικά ενεργός παίκτης στη δημιουργία των υποτιθέμενων απελευθερωτικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, κινήματα τα οποία συνέχισαν να εμπλέκονται στη φονική τρομοκρατία – όπως τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, τα Αρχεία Mitrokhin, καθώς και στα βιβλία και στα γραπτά του Ion Mihai Pacepa, ο ανώτατος Κομμουνιστής αξιωματούχος που αποστάτησε από το πρώην Σοβιετικό μπλοκ.

Ο Pacepa ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρουμανίας και προσωπικός σύμβουλος του Ρουμάνου Κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου, πριν αποστατήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1978. Ο Pacepa συνεργάστηκε με τη CIA για να ρίξει τον κομμουνισμό για περισσότερα από 10 χρόνια. Η υπηρεσία περιέγραψε τη συνεργασία του ως «σημαντική και μοναδική συμβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε μία συνέντευξη το 2004, στο περιοδικό FrontPage, ο Pacepa είπε:

Την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) την είχε ονειρευτεί η KGB, η οποία είχε μία τάση προς «απελευθερωτικές» οργανώσεις. Υπήρξε ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Βολιβίας, που δημιουργήθηκε από την KGB το 1964 με τη βοήθεια του Ernesto «Che» Guevara… η KGB δημιούργησε επίσης το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το οποίο πραγματοποίησε πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις ... Το 1964 το πρώτο Συμβούλιο της ΟΑΠ, που απαρτίζονταν από 422 Παλαιστίνιους εκπροσώπους που επιλέχθηκαν από την KGB, ενέκρινε τον Παλαιστινιακό Εθνικό Χάρτη - ένα έγγραφο που είχε σχεδιαστεί στη Μόσχα. Το Παλαιστινιακό Εθνικό Σύμφωνο και το Παλαιστινιακό Σύνταγμα γεννήθηκαν επίσης στη Μόσχα, με τη βοήθεια του Ahmed Shuqairy, έναν πράκτορα επιρροής της KGB που έγινε ο πρώτος πρόεδρος της ΟΑΠ ...

Στη Wall Street Journal, ο Pacepa εξήγησε πως η KGB δημιούργησε τον Αραφάτ, ή στην καθομιλουμένη, πώς έχτισε ένα αφήγημα γι’ αυτόν:

Ήταν ένας Αιγύπτιος αστός που μετατράπηκε σε αφοσιωμένο Μαρξιστή από την Υπηρεσία Πληροφοριών εξωτερικού της KGB. Η KGB τον είχε εκπαιδεύσει στο σχολείο ειδικών επιχειρήσεων Balashikha ανατολικά της Μόσχας και στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αποφάσισε να τον μετατρέψει σε μελλοντικό ηγέτη της ΟΑΠ. Αρχικά, η KGB κατέστρεψε τα επίσημα αρχεία γεννήσεως του Αραφάτ στο Κάιρο και τα αντικατέστησε με πλαστά έγγραφα που έλεγαν ότι γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και ήταν επομένως Παλαιστίνιος από γεννήσεως.

Όπως έγραψε ο αείμνηστος ιστορικός Robert S. Wistrich στη Φονική Εμμονή, ο Πόλεμος των Έξι Ημερών απελευθέρωσε μία παρατεταμένη και έντονη εκστρατεία από την πλευρά της Σοβιετικής Ένωσης για να απονομιμοποιήσει το Ισραήλ και το κίνημα για Εβραϊκή αυτοδιάθεση, γνωστό ως Σιωνισμός. Αυτό έγινε για να διορθωθεί η ζημιά στο γόητρο της Σοβιετικής Ένωσης, αφού το Ισραήλ νίκησε τους Άραβες συμμάχους της:

Μετά το 1967, η ΕΣΣΔ άρχισε να πλημμυρίζει τον κόσμο με μία συνεχή ροή αντι-Σιωνιστικής προπαγάνδας ... Μόνο οι Ναζί στα δώδεκα χρόνια ισχύος τους είχαν καταφέρει να παράγουν μία τόσο παρατεταμένη ροή κατασκευασμένων συκοφαντιών ως εργαλείο της εγχώριας και εξωτερικής πολιτικής τους.

Για το λόγο αυτό, η ΕΣΣΔ χρησιμοποίησε πλήθος ναζιστικών προκλητικών λέξεων για να περιγράψει την Ισραηλινή ήττα από την Αραβική επιθετικότητα του 1967, αρκετές από τις οποίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τη Δυτική Αριστερά σήμερα, όταν πρόκειται για το Ισραήλ, όπως «επαγγελματίες της γενοκτονίας», «ρατσιστές», «στρατόπεδα συγκέντρωσης» και «Herrenvolk» (οι Ναζί, θεωρούσαν το Γερμανικό Έθνος ανώτερο όλων των άλλων). 

Επιπλέον, η ΕΣΣΔ ενεπλάκη σε μία διεθνή εκστρατεία σπίλωσης στον Αραβικό κόσμο. Το 1972, η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε την επιχείρηση SIG (Sionistskiye Gosudarstva ή «Σιωνιστικές Κυβερνήσεις»), με σκοπό να απεικονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα «αλαζονικό και υπεροπτικό Εβραϊκό φέουδο, που χρηματοδοτείται από Εβραϊκό χρήμα και διοικείται από Εβραίους πολιτικούς, των οποίων στόχος ήταν να υποτάξουν ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο». Περίπου 4.000 πράκτορες στάλθηκαν από το Σοβιετικό Μπλοκ στον Ισλαμικό κόσμο, οπλισμένοι με χιλιάδες αντίγραφα της παλιάς τσαρικής Ρωσικής πλαστογραφίας, Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της KGB Yuri Andropov

Ο Ισλαμικός κόσμος ήταν ένα Τρυβλίο Πέτρι σε αναμονή (το τρυβλίο καλλιέργειας Πέτρι είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών), στο οποίο μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε ένα μολυσματικό στέλεχος Αμερικανικού μίσους, που αναπτύχθηκε από το βακτήριο Μαρξιστικής-Λενινιστικής σκέψης. Ο Ισλαμικός αντισημιτισμός κυλούσε βαθιά ... Είχαμε μόνο να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας - ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ήταν «φασιστικές, ιμπεριαλιστικές-Σιωνιστικές χώρες», που χρηματοδοτήθηκαν από πλούσιους Εβραίους. Το Ισλάμ είχε εμμονή με την αποτροπή της κατοχής των άπιστων στην επικράτειά του και θα ήταν ιδιαίτερα δεκτικό στο χαρακτηρισμό μας για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ως ένα άπληστο Σιωνιστικό σώμα που στοχεύει να μετατρέψει τον κόσμο σε ένα Εβραϊκό φέουδο. 

Ήδη από το 1965, η ΕΣΣΔ είχε προτείνει επίσημα στον ΟΗΕ ένα ψήφισμα που θα καταδίκαζε τον Σιωνισμό ως αποικιοκρατικό και ρατσιστικό. Παρ’ όλο που οι Σοβιετικοί δεν τα κατάφεραν στην πρώτη τους προσπάθεια, ο ΟΗΕ αποδείχθηκε ότι είναι ένας υπερβολικά ευγνώμων αποδέκτης Σοβιετικού φανατισμού και προπαγάνδας. Το Νοέμβριο του 1975, πέρασε τελικά το Ψήφισμα 3379 που καταδίκαζε τον Σιωνισμό ως «μία μορφή ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων». Αυτό ακολούθησε σχεδόν μία δεκαετία επιμελούς Σοβιετικής προπαγάνδας που απευθύνθηκε στον Τρίτο Κόσμο, απεικονίζοντας το Ισραήλ ως Δούρειο Ίππο για το Δυτικό ιμπεριαλισμό και τον ρατσισμό. Αυτή η εκστρατεία σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την εξωτερική πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Μία άλλη τακτική ήταν να σχεδιάζονται συνεχώς οπτικές και λεκτικές συγκρίσεις στα Σοβιετικά ΜΜΕ μεταξύ Ισραήλ και Νότιας Αφρικής (αυτή είναι η προέλευση της αβάσιμης διάδοσης περί «Ισραηλινού απαρτχάιντ»).

Όχι μόνο ο Τρίτος Κόσμος, αλλά επίσης η Δυτική Αριστερά έφαγε όλη αυτή την ωμή Σοβιετική προπαγάνδα. Ο τελευταίος συνεχίζει να διαδίδει μεγάλο μέρος αυτής της προπαγάνδας μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, το να συκοφαντείς κάποιον, όποιος κι αν είναι, ως ρατσιστή, έγινε ένα από τα πρωταρχικά όπλα της Αριστεράς εναντίον εκείνων με τους οποίους διαφωνεί.  

Μέρος της Σοβιετικής τακτικής στην απομόνωση του Ισραήλ ήταν να κάνει την ΟΑΠ να μοιάζει «αξιοσέβαστη». Σύμφωνα με τον Pacepa, αυτή την ενέργεια ανέλαβε ο Ρουμάνος ηγέτης Νικολάε Τσαουσέσκου, ο οποίος είχε πετύχει τον απίθανο προπαγανδιστικό άθλο της απεικόνισης του αδίστακτου Ρουμανικού αστυνομικού κράτους στη Δύση ως «μετριοπαθή» Κομμουνιστική χώρα. Τίποτα δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, όπως αποκαλύφθηκε τελικά στη δίκη του 1989 εναντίον του Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του Έλενας, η οποία τελείωσε με τις εκτελέσεις τους.

Ο Pacepa έγραψε στη Wall Street Journal:

Το Μάρτιο του 1978, έφερα κρυφά τον Αραφάτ στο Βουκουρέστι για τις τελικές οδηγίες ως προς το πως θα συμπεριφερθεί στην Ουάσιγκτον. «Απλά πρέπει να προσποιηθείς ότι θα διακόψεις με την τρομοκρατία και ότι θα αναγνωρίσεις το Ισραήλ, ξανά και ξανά και ξανά», είπε ο Τσαουσέσκου στον Αραφάτ. Ο Τσαουσέσκου ήταν γεμάτος ευφορία με την προοπτική ότι ο Αραφάτ και ο ίδιος θα μπορούσαν να κερδίσουν ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης με την ψεύτικη επίδειξη του κλάδου ελαίας. 

… Ο Τσαουσέσκου απέτυχε να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά το 1994 κέρδισε το δικό του ο Αραφάτ – εξαιτίας του ότι συνέχισε να παίζει τέλεια το ρόλο που του είχε δοθεί. Είχε μεταμορφώσει την τρομοκρατική ΟΑΠ σε μία εξόριστη κυβέρνηση (η Παλαιστινιακή Αρχή), πάντα προσποιούνταν ότι σταματάει την Παλαιστινιακή τρομοκρατία, ενώ ταυτόχρονα την άφηνε να συνεχίζει αμείωτη. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο, ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους τρομοκράτες αυξήθηκε κατά 73%.    

Στο βιβλίο του, Κόκκινοι Ορίζοντες, ο Pacepa μετέφερε αυτό που είπε ο Αραφάτ σε μία συνάντηση που είχε μαζί του στα κεντρικά της ΟΑΠ στη Βηρυτό, περίπου την εποχή που ο Τσαουσέσκου προσπαθούσε να κάνει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης «αξιοσέβαστη».

Είμαι επαναστατικός. Έχω αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή μου στον Παλαιστινιακό σκοπό και στην καταστροφή του Ισραήλ. Δε θα αλλάξω ούτε θα συμβιβαστώ. Δε θα συμφωνήσω με οτιδήποτε αναγνωρίζει το Ισραής ως Κράτος. Ποτέ… Αλλά είμαι πάντα πρόθυμος να κάνω τη Δύση να νομίζει, ότι θέλω αυτά που ο Αδελφός Τσαουσέσκου θέλει να κάνω.

Η προπαγάνδα άνοιξε το δρόμο για την τρομοκρατία, εξήγησε ο Pacepa στο περιοδικό National Review.

Ο στρατηγός Aleksandr Sakharovsky, ο οποίος δημιούργησε τη δομή της Υπηρεσίας πληροφοριών της Κομμουνιστικής Ρουμανίας και στη συνέχεια έγινε επικεφαλής της Υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού όλης της Σοβιετικής Ρωσίας, συχνά μου έκανε διάλεξη: «Στον σημερινό κόσμο, όταν τα πυρηνικά όπλα έχουν καταστήσει την στρατιωτική δύναμη απαρχαιωμένη, η τρομοκρατία θα πρέπει να γίνει το κύριο όπλο μας».

Ο Σοβιετικός στρατηγός δεν αστειευόταν. Μόνο το 1969 υπήρξαν 82 αεροπειρατείες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Pacepa, οι περισσότερες από εκείνες τις αεροπειρατείες πραγματοποιήθηκαν από την ΟΑΠ ή από συνδεδεμένες ομάδες, όλες υποστηριζόμενες από την KGB. Το 1971, όταν ο Pacepa επισκέφθηκε τον Sakharovsky στο γραφείο του στη Lubyanka (αρχηγείο της KGB), ο στρατηγός καυχιόταν: «Η αεροπειρατεία είναι δική μου εφεύρεση». Η Αλ Κάιντα έκανε χρήση των αεροπειρατειών στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν χρησιμοποίησαν αεροπλάνα για να ανατινάξει κτίρια.

Οπότε, πώς κολλάει σε όλα αυτά ο Μαχμούντ Αμπάς; Το 1982, ο Μαχμούντ Αμπάς σπούδασε στη Μόσχα στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών στην ΕΣΣΔ. (Το 1983 προχώρησε και έγινε πράκτορας της KGB). Εκεί έγραψε τη διατριβή του, που εκδόθησε στα Αραβικά, Η Άλλη Πλευρά: Οι μυστικές σχέσεις του Ναζισμού και της Ηγεσίας του Σιωνιστικού Κινήματος. Σε αυτή, αρνήθηκε την ύπαρξη θαλάμων αερίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αμφισβήτησε τον αριθμό των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αποκαλώντας τα 6 εκατομμύρια Εβραίους που σκοτώθηκαν «ένα φανταστικό ψέμα», ενώ ταυτόχρονα κατηγορόσησε για το Ολοκαύτωμα τους ίδιους τους Εβραίους. Ο επιβλέπων της διατριβής του ήταν ο Yevgeny Primakov, ο οποίος αργότερα έγινε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ακόμη και αφού ολοκλήρωσε τη διατριβή του, ο Αμπάς διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Σοβιετική ηγεσία, τους στρατιωτικούς και τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας. Τον Ιανουάριο του 1989 διορίστηκε συμπρόεδρος της Παλαιστινιακής-Σοβιετικής (και στη συνέχεια Ρωσικής-Παλαιστινιακής) Επιτροπής Εργασίας για τη Μέση Ανατολή.

Όταν ο σημερινός ηγέτης των Παλαιστινίων Αράβων συνήθιζε να είναι βοηθός της KGB – της οποίας οι μηχανορραφίες αξίωσαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων μόνο στη Μέση Ανατολή – αυτό δεν μπορεί να απορριφθεί ως «ιστορικό αξιοπερίεργο», ακόμη και αν οι σύγχρονοι διαμορφωτές γνώμης θα προτιμούσαν να το αγνοήσουν βλέποντάς το ως τέτοιο.

Παρά το γεγονός, ότι ο Pacepa και ο Mitrokhin έκαναν τις προειδοποιήσεις τους πολλά χρόνια πριν, ελάχιστοι άνθρωποι μπήκαν στον κόπο να τους ακούσουν. Θα έπρεπε.

-----------------------------------------------------------------------     

Η Judith Bergman είναι συγγραφέας, αρθρογράφος, δικηγόρος και πολιτική αναλύτρια.

[1] Robert S. Wistrich, 'A Lethal Obsession' (2010) p 139.

[2] Robert S. Wistrich, 'A Lethal Obsession' (2010), p 148.

[3] Ion Mihai Pacepa, 'Red Horizons' (1990) p 92-93.

https://www.gatestoneinstitute.org/9090/soviet-union-palestinians