Haaretz Κυριακή 4.2.2019
Amira Hass

Αν ο Benny Gantz είχε το θάρρος, θα πήγαινε στη Χάγη ο ίδιος.

 

Ο Benny Gantz συχνά αναφέρει τη μητέρα του, επιζήσασα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen – Belsen, έγραψε ο Anshel Pfeffer στην Haaretz στις 30 Ιανουαρίου. Η μητέρα μου επέζησε επίσης, από το Bergen – Belsen. Η μητέρα του πρών αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, τον ενθάρρυνε να συνεχίσει να μάχεται στη Γάζα, αλλά να μη σταματήσει να στέλνει φαγητό στους κατοίκους του. (Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Το Ισραήλ δεν έστειλε και δεν στέλνει τρόφιμα στους Παλαιστινίους. Το φαγητό αγοράζεται σε κανονική τιμή από Ισραηλινούς εμπόρους και παραγωγούς Αυτό που μπορεί να κάνει το Ισραήλ είναι να αποτρέψει την είσοδο τροφίμων και άλλων βασικών προϊόντων στην Γάζα, όπως έχει κάνει περισσότερες από μία φορά). Η μητέρα μου ήταν αηδιασμένη από τους στρατηγούς, τους πολέμους τους εναντίον των Παλαιστινίων και το εμπόριο στη μνήμη των δολοφονηθέντων Εβραίων.

Αν ο Gantz είχε το θάρρος, θα πήγαινε στη Χάγη ο ίδιος, στο Ολλανδικό περιφερειακό δικαστήριο εκεί. Ο δικαστής θα έπρεπε να αποφασίσει, εάν το Ολλανδικό δικαστήριο έχει την αρμοδιότητα να ακούσει μία αστική αγωγή εναντίον του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα το 2014 – τη δολοφονία 6 μελών μίας οικογένειας σε έναν βομβαρδισμό. Ο δικηγόρος του Gantz θα επιχειρηματολογούσε ότι ο δικαστής θα έπρεπε να απορρίψει την αγωγή, επειδή το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία και εν πάση περιπτώσει, ο Γκάντς έχει ασυλία επειδή έκανε ό, τι έκανε για το Κράτος του Ισραήλ, στο πλαίσιο του ρόλου που του είχε επιβληθεί από το κράτος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ πληρώνει για τη νομική του εκπροσώπηση.

Μηνύοντας για εγκλήματα πολέμου συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι υπηρετούν σε επίσημες θέσεις ευθύνης, βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι, ακόμα και οι στρατιώτες και σίγουρα ο ανώτατος διοικητής τους, είναι πλάσματα ικανά να σκέφτονται και ως εκ τούτου είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους. Δεν ακολουθούν απλώς εντολές. Μία αστική αγωγή για έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε σε άλλη χώρα βασίζεται στην έννοια ότι υπάρχουν καθολικές αξίες και ότι όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, ένα τρίτο κράτος έχει το δικαίωμα να εκδικάσει.

Αν ο Gantz είχε το θάρρος θα εγκατέλειπε τη θέση του στην Κνεσέτ (ή στο Υπουργικό Συμβούλιο) για μία – δύο μέρες για να σταθεί στη Χάγη ενώπιον του ενάγοντος Ismail Ziada. Αλλά ακόμα κι αν δεν πάει ο Gantz, θα διασταυρωθούν εκεί δύο μονοπάτια ξεριζωμού, αδικίας και τραύματος. Η Ευρώπη κατέστησε σαφές στους γονείς του Gantz, που γεννήθηκαν στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία, ότι δεν ήταν επιθυμητοί εκεί. Στην πραγματικότητα, ότι δεν τους άξιζε να ζουν. Δεν σκοτώθηκαν και έφθασαν σε αυτή τη χώρα. Στο Ισραήλ γίναμε οι νικητές και συνεχίζουμε να εκδικούμαστε όσους δεν έχουν καμία σχέση με την απέλαση και τη δολοφονία των Εβραίων.

Ο Gantz γεννήθηκε στην Moshav Kfar Ahim (κοινότητα γεωργών), στη γη του κατεστραμμένου Παλαιστινιακού χωριού Qastina. Οι γονείς του Ziada γεννήθηκαν στο χωριό Faluja. Τμήματα της πόλης Kiryat Gat είναι χτισμένα στα εδάφη του. Η απόσταση μεταξύ του χωριού Qastina και του χωριού Faluja είναι 18,1 χιλιόμετρα. Η απόσταση μεταξύ του Faluja και του στρατοπέδου προσφύγων al-Bureij, όπου γεννήθηκε ο Ziada, είναι περίπου 40 χιλιόμετρα.

Το Φεβρουάριο του 1949, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την Αίγυπτο, η Αιγυπτιακή ταξιαρχία που είχε περικυκλωθεί στη σημείο «Faluja pocket» αποσύρθηκε. Οι κάτοικοι του χωριού παρέμειναν εκεί, μαζί με τους κατοίκους του Iraq al-Manshiyeh και περίπου 1.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες από άλλα χωριά. Κάποιοι από τους ανθρώπους του Faluja είχαν ήδη φύγει από τις Ισραηλινές βομβιστικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς τον Οκτώβριο του 1948. Η στρατιωτική κυβέρνηση που ανέλαβε όχι μόνο τους εμπόδισε να επιστρέψουν, αλλά έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να τρομοκρατήσει όσους παρέμειναν, προκειμένου να φύγουν. Ο άνδρας που ξεκίνησε την τρομοκρατική εκστρατεία ήταν ο Yigal Allon και διεξήχθη από τον Yitzhak Rabin, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Zochrot, που στηρίχθηκε στον ιστορικό Benny Morris. Με άλλα λόγια: Το Ισραήλ κατέστησε σαφές στους γονείς και τους παππούδες του Ziada, ότι δεν άξιζαν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο που γεννήθηκαν και οι οικογένειές τους είχαν ζήσει για εκατοντάδες χρόνια και αν εκτιμούσαν τη ζωή τους, έπρεπε να αναζητήσουν να ζήσουν κάπου αλλού. 

Η Λωρίδα της Γάζας είναι σήμερα ένα στρατόπεδο συγκέντωσης, αλλά όχι σαν το Bergen – Belsen. Οι διαφορές είναι ξεκάθαρες και γνωστές. Η συγκεκριμένη συγγραφέας αντιτίθεται σε παραλληλισμούς με ελλιπή πληροφόρηση, γνώση και κατανόηση, που έχουν ως στόχο την πρόκληση, αλλά αντιτίθεται επίσης, στη δημιουργία ιεραρχιών πόνου, οι οποίες, είτε συγκαλυμμένα είτε ανοιχτά, δικαιολογούν οποιαδήποτε δεινά που δεν φτάνουν στον «ύψιστο βαθμό» (τον οποίο εμείς, οι Εβραίοι, καθορίζουμε). Η χρήση εδώ του όρου «στρατόπεδο συγκέντρωσης» βασίζεται στην ανάγκη να ξεφύγουμε από τους γλωσσικούς δεσμούς της Ναζιστικής περιόδου.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι κλειστή σαν ένα περιορισμένο και χωρισμένο στρατόπεδο, ζουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του κόσμου. Περίπου το 70% αυτών είναι οι απόγονοι προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Η απουσία ελεύθερης κίνησης τους καταδίκασε σε μία ζωή ανεργίας, θλιβερότητας, φτώχειας, ασθένειας, κατάθλιψης, μολυσμένου νερού και εδάφους και εξάρτησης για πάντα από τη φθίνουσα ελεημοσύνη. Και αυτό ισχύει ακόμη και χωρίς τις στρατιωτικές βομβιστικές επιθέσεις και επιδρομές.

Το Bergen-Belsen ως στρατόπεδο κρατουμένων και στη συνέχεια ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξολόθρευσης για τους Εβραίους, διαλύθηκε μετά από περίπου τέσσερα χρόνια ύπαρξης, με την ήττα του Τρίτου Ράιχ. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης που είναι η Γάζα υπήρξε υπό ακόμα πιο σκληρές συνθήκες για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Αντίθετα με την Ισραηλινή προπαγάνδα, δημιουργήθηκε πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, πριν από το Όσλο. Πριν η Χαμάς αναλάβει και αναπτύξει τις στρατιωτικές δεξιότητές της. Το Ισραήλ έχει έναν πολιτικό στόχο στο μυαλό, να μετατρέψει τη Γάζα σε ένα γιγαντιαίο στρατόπεδο συγκέντρωσης: Κόβοντας αυτή και τους κατοίκους της από τους υπόλοιπους Παλαιστινίους, ώστε να γίνει μία ξεχωριστή οντότητα, στερημένη από ιστορία, ρίζες και υπάρχοντα. Ως αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΙΑΔ, ο Gantz ήταν πλήρης συνεργάτης σε αυτό το έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της μητέρας του Ismail Ziada, της κουνιάδας του, του ανιψιού και των τριών αδελφών.

 https://www.haaretz.com/opinion/.premium-gantz-son-of-holocaust-survivor-mentions-bergen-belsen-but-ignores-gaza-1.6901152

 

Κατηγορία: Μέση Ανατολή