Honestreporting.com Τρίτη 16.7.2019
 
BY Griffin Judd

Η γη ανάμεσα στον Ιορδάνη ποταμό και τη Μεσόγειο Θάλασσα έχει κατοικηθεί για χιλιετίες, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η Ιεριχώ, η Ιερουσαλήμ, η Τζενίν και η Τζάφα είναι όλες κάποιες από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, έχοντας κατοικηθεί συνεχώς πριν από το 2000 π.Χ.

Ωστόσο, σχεδόν όλα τα άλλα σχετικά με αυτή τη γη είναι αμφιλεγόμενα, μέχρι το όνομα. Παλαιστίνιοι ιστορικοί, όπως ο Nur Masalha και μέλη-κλειδιά της Παλαιστινιακής ηγεσίας, τόσο υψηλά, όπως ο Μαχμούντ Αμπάς, υποστήριξαν ότι οι Παλαιστίνιοι είναι απόγονοι αρχαίων λαών όπως οι Χαναναίοι και οι Φιλισταίοι και ότι από αυτή τη σχέση προέρχεται το όνομα «Παλαιστίνη» .

Έχοντας κατά νου ότι ο εθνικισμός, όπως τον καταλαβαίνουμε, είναι από μόνος του ένα φαινόμενο του 19ου αιώνα, αξίζει να αναρωτηθούμε αν οι Παλαιστινιακοί ισχυρισμοί είναι αληθινοί. 

Το όνομα Παλαιστίνη προέρχεται από τους ανθρώπους ή οι άνθρωποι πήραν το όνομά τους από το μέρος;

Προέλευση του ονόματος «Παλαιστίνη»

Υπάρχουν δύο κύριες πηγές για την περιοχή, η οποία είναι γνωστή σήμερα ποικιλοτρόπως ως Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λεβάντε και Χαναάν: αρχαιολογία και Βίβλος. Ενώ υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο, οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η γενική αφήγηση της Βίβλου είναι σωστή: οι Χαναναίοι κυβέρνησαν το Λεβάντε προτού να εκδιωχθούν από τους αρχαίους Εβραίους, οι οποίοι στη συνέχεια πολέμησαν με τους Φιλισταίους μέχρι να εισβάλλουν αυτοκρατορίες και στις δύο φυλές.

Το όνομα «Παλαιστίνη» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Ιστορίες του Ηρόδοτου τον 5ο αιώνα π.Χ. για να περιγράψει την παράκτια περιοχή του Λεβάντε όπου ζούσαν οι Φιλισταίοι, πριν οι Ρωμαίοι την προσαρτήσουν στο σύνολο της περιοχής μετά την καταστολή της Εξέγερσης του Bar Kochba το 132 π.Χ. Στη συνέχεια, η λέξη Παλαιστίνη εφαρμόστηκε σε ολόκληρη την περιοχή και οι επόμενοι ηγέτες την προσδιόριζαν με αυτό το όνομα. 

Προέλευση του Παλαιστινιακού Λαού

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι ενώ το μέρος καλούνταν Παλαιστίνη από το 134 π.Χ., το Ισλάμ δεν έφτασε στην περιοχή για τα επόμενα 500 χρόνια.

Το 634, οι ηγέτες του πρώτου Μουσουλμανικού χαλιφάτου ξεκίνησαν μία σειρά επιδρομών που οδήγησαν στην κατάκτηση των πρώην Ανατολικών Ρωμαϊκών επαρχιών του Λεβάντε, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής που ήταν τότε γνωστή ως Παλαιστίνη. Η κατάκτηση ακολουθήθηκε από το μαζικό εξισλαμισμό του πληθυσμού και την ταυτόχρονη μετανάστευση Αράβων κατοίκων από την μητρική τους χερσόνησο στα πρόσφατα κατακτημένα εδάφη τους, όπου γρήγορα ενσωματώθηκαν στις κοινωνίες και αναμείχθηκαν με τους κατοίκους, δημιουργώντας ξεχωριστές γενετικές ομάδες που ταιριάζουν στενά με τον Αραβικό πολιτισμό.

Το Λεβάντε κυβερνήθηκε από μία σειρά από αυτοκρατορίες και χαλιφάτα που ακολούθησαν την Ισλαμική κατάκτηση, πρώτα τα χαλιφάτα Rashidun, Umayyad, Abbasid και το χαλιφάτο Fatimid, μετά το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ (που ιδρύθηκε από τους Σταυροφόρους), το οποίο διαδέχθηκαν τα Σουλτανάτα Ayyubid και Mameluke πριν τελικά κατακτηθούν από τους Οθωμανούς, οι οποίοι κυβέρνησαν το Λεβάντε από το 1516 έως το 1917. Παρά το γεγονός ότι ήταν μία Τουρκική κυρίαρχη αυτοκρατορία, οι Οθωμανοί είχαν μεγάλη επιτυχία στο να ενσωματώνουν τους Άραβες. Όχι νωρίτερα από το 1908, οι Άραβες άρχισαν να ξεσηκώνονται για περισσότερα δικαιώματα και ανεξαρτησία μέσω του πολιτικού Αραβισμού.

Η Μεγάλη Αραβική Εξέγερση του 1916, που υποστηρίχθηκε από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, έδωσε τέλος στον Οθωμανικό έλεγχο της περιοχής. Η εξέγερση ήταν προϊόν του Αραβικού εθνικισμού, διαδόχου του πολιτικού Αραβισμού και η Αραβική απάντηση στον Τουρκικό εθνικισμό.

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι Άραβες πιστοί στο κίνημα και δεν υπήρξε ευρεία εξέγερση σε όλη την Παλαιστινιακή περιοχή. Παρά το γεγονός αυτό, μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή της Παλαιστίνης συμπεριλήφθηκε όταν ανακηρύχθηκε το Αραβικό Βασίλειο της Συρίας, μαζί με όλη τη σημερινή Συρία, τον Λίβανο και τμήματα της Ιορδανίας. Πριν καταρρεύσει το βασίλειο το 1920, δεν είχε αρχίσει να προκύπτει κανένα είδος ειδικής Παλαιστινιακής εθνικής ταυτότητας ως απάντηση στο Σιωνισμό και τα αυξανόμενα επίπεδα Εβραϊκής μετανάστευσης μέσα σε αυτό που τώρα ήταν η Παλαιστίνη υπό Βρετανική εντολή. 

Προέλευση του Ονόματος «Ιουδαία»

Το όνομα Ιουδαία προέρχεται από το Βασίλειο του Ιούδα, ένα από τα διαδοχικά κράτη της βιβλικής ενωμένης μοναρχίας που κυβέρνησε όλο το αρχαίο Ισραήλ. Ιδρύθηκε το 934 π.Χ., το βασίλειο κυβερνούσε τα εδάφη από την Ιερουσαλήμ έως την πόλη Beersheba μέχρι την κατάκτησή του το 586 π.Χ. από τους Νέο-Βαβυλώνιους. 

Αν και το βασίλειο καταστράφηκε, το όνομα επιβίωσε με τον Εβραϊκό λαό και όταν ένα ανεξάρτητο βασίλειο προέκυψε ξανά το 140 π.Χ., η γη αναφερόταν ως Ιουδαία. Αυτό το όνομα επέζησε ακόμη και της Ρωμαϊκής κατάκτησης του βασιλείου, και η Ρωμαϊκή επαρχία που δημιουργήθηκε από μεγάλο μέρος του πρώην βασιλείου έφερε το όνομα Ιουδαία (Λατινικοποιημένο ως Ιουδαία).

Ωστόσο, ο λαός της Ιουδαίας, δεν εκτιμούσε την Ρωμαϊκή κυριαρχία και οι Εβραίοι κάτοικοι εξεγέρθηκαν πολλές φορές, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη τεράστιων στρατών. Μετά την τρίτη και τελευταία από αυτές (η προηγούμενη που αναφέρθηκε ήταν η Εξέγερση του Bar Kochba), οι Ρωμαίοι άλλαξαν το όνομα της ίδιας της επαρχίας ως μέρος της προσπάθειάς τους να καταστείλουν τον Εβραϊκό εθνικισμό και στη συνέχεια έμεινε το όνομα Παλαιστίνη. 

Προέλευση του Ονόματος «Ισραήλ»

Το Ισραήλ είναι ένα ακόμα πιο παλιό όνομα από την Ιουδαία, που βρίσκεται στη Βίβλο (Γένεσις 32:28):

Τότε ο άντρας είπε: «Το όνομά σου δε θα είναι πια Ιακώβ, αλλά Ισραήλ, επειδή εσύ έχεις αγωνιστεί με το Θεό και τους ανθρώπους και τους έχεις ξεπεράσει».

Το όνομα Ισραήλ στη συνέχεια ταυτίστηκε με τις Φυλές και το Βασίλειο του Ισραήλ, το οποίο ίδρυσαν οι απόγονοι του Ιακώβ και έγινε συνώνυμο με τον Ιούδα, πριν τελικά αντικατασταθεί από αυτό.

Το πρώτο παράδειγμα της ευρείας χρήσης του ονόματος στη σύγχρονη εποχή ήταν κατά τη διάρκεια της Βρετανικής εντολής: ενώ το επίσημο όνομα στα Αγγλικά ήταν η Εντολή για την Παλαιστίνη, στα επίσημα έγγραφα που ήταν γραμμένα στα Εβραϊκά το όνομα θα περιλάμβανε τα αρχικά για το Eretz Yisrael. 

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το όνομα Ιούδας συνδέθηκε με εδάφη τα οποία, στην πλειονότητά τους δεν συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο διαχωρισμού του 1947, οδήγησε στο όνομα του νέου Εβραϊκού κράτους: Medinat Yisrael, το Κράτος του Ισραήλ.

Γιατί Έχει Αυτό Σημασία;

Σε μία διαφορετική κατάσταση, αυτό θα ήταν απλώς μία δημόσια συζήτηση για τη σημασιολογία: το Λεβάντε, η Χαναάν, η Ιουδαία, η Φιλισταία, η Παλαιστίνη, το Ισραήλ, όλα θα ήταν διαφορετικά ονόματα για τον ίδιο τόπο.

Δυστυχώς, ένα βασικό χαρακτηριστικό του Παλαιστινιακού εθνικισμού είναι η διαγραφή της Εβραϊκής ιστορίας και επομένως, ο τρόπος με τον οποίο ονομάζεται η γη έχει σημασία. Η Παλαιστινιακή Αρχή συνήθως αποκηρύσσει τα αρχαιολογικά ευρήματα στην πόλη της Ιερουσαλήμ ως πλαστά ή παράνομα. Είναι συνηθισμένο να ακούμε ισχυρισμούς ότι «ο Ιησούς ήταν Παλαιστίνιος», αλλά αυτό είναι παραπλανητικό. Ο Ιησούς πιθανότατα γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, η οποία σήμερα βρίσκεται στα σύνορα της Δυτικής Όχθης, αλλά ήταν Εβραίος και κατά τη στιγμή της γέννησής του η Βηθλεέμ ήταν μέρος της Ηρωδιακής Τετραρχίας, ένα Εβραϊκό πελατειακό κράτος της Ρώμης. Επιπλέον, ισχυριζόμενοι ότι ο Ιησούς ήταν Παλαιστίνιος (ή Ισραηλινός, ή Άραβας, ή Μεσανατολίτης, κτλ.) είναι χαρακτηριστικό λάθος επειδή κανένας από αυτούς τους όρους δεν υπήρχε εκείνη την εποχή. Ο Ιησούς σίγουρα δε θα είχε προσδιορίσει τον εαυτό του ως Παλαιστίνιο, διότι η έννοια αυτή υπήρχε μόνο ως όνομα τόπου και μάλιστα ούτε καν ενός με διαδεδομένη χρήση.

Σχετικό προς ανάγνωση: Πώς τα Αρχαία Νομίσματα και οι Σφραγίδες Αποδεικνύουν την Εβραϊκή Σύνδεση με την Ιερουσαλήμ

Βεβαίως, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε δεν είναι ότι οι Παλαιστίνιοι Άραβες δεν έχουν εθνική ιστορία ή κληρονομιά, γιατί σίγουρα έχουν. Ωστόσο, το Παλαιστινιακό αφήγημα της καταγωγής από τη Χαναάν συνεχώς μέχρι και σήμερα είναι ανειλικρινές στην καλύτερη περίπτωση και εντελώς λανθασμένο στη χειρότερη, επειδή υποδηλώνει ότι η ιδέα της Παλαιστίνης ως έθνος υπήρχε για τόσο πολύ καιρό και αυτό είναι αποδεδειγμένα ψευδές.

Συνοπτικά, το όνομα Παλαιστίνη δεν είχε αρχικά καμία σχέση με τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά αντιθέτως συνδέθηκε πρώτα με τους Φιλισταίους και έπειτα με τον τόπο όπου ζούσαν, ενώ ο Παλαιστινιακός λαός είναι ένα μείγμα ιθαγενών και Αραβικών πληθυσμών που υιοθέτησαν το όνομα από το παράδειγμα της Βρετανικής Εντολής.

Αντίθετα, ο Εβραϊκός λαός συνδέεται ιστορικά με τα ονόματα της Ιουδαίας / του Ιούδα και του Ισραήλ. Ενώ αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις Παλαιστινιακές διεκδικήσεις στην ανθρωπότητα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι. 

https://honestreporting.com/origins-judea-israel-palestine/