YNET.com Δευτέρα 7.10.2019
Yaron Druckman

Η επόμενη μέρα μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ξεκίνησε με μία αιφνιδιαστική Αραβική επίθεση την πιο ιερή μέρα του Εβραϊκού ημερολογίου. Τόσο ο επικεφαλής του προσωπικού των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, David Elazar, όσο και ο Υπουργός Άμυνας, Moshe Dayan προειδοποίησαν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της 25χρονης χώρας.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973 φοβούνταν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή του Κράτους, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα (7 Οκτωβρίου) από το Αρχείο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στο Υπουργείο Άμυνας.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου 1973, όταν ένας συνασπισμός Αραβικών δυνάμεων ξεκίνησε ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα στο Ισραήλ στο Γιομ Κιπούρ – την πιο ιερή ημέρα του Εβραϊκού έτους. Τόσο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Anwar Sadat όσο και ο Σύριος Πρόεδρος, Hafez Assad πίστευαν ότι χτυπώντας το Εβραϊκό Κράτος την πιο ιερή του μέρα, θα ήταν επιζήμιο για το ηθικό των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Το χτύπημα έπιασε το Ισραήλ εξαπίνης. Τα στρατιωτικά οχυρά στη Διώρυγα του Σουέζ (Αιγυπτιακό μέτωπο) και τα Υψίπεδα του Γκολάν (Συριακό μέτωπο) ήταν ελαφρώς επανδρωμένα, όπως και τα πίσω πόστα. 

Ο τότε επικεφαλής του προσωπικού των ΙΑΔ, David Elazar, διέταξε την επιστράτευση ολόκληρης της εφεδρείας, αλλά οι αποθήκες έκτακτης ανάγκης, που προορίζονταν μεταξύ άλλων να προμηθεύουν τις εφεδρείες, ήταν σχεδόν άδειες και οι τακτικές δυνάμεις βρίσκονταν σε αποδιοργάνωση. 

Σε μία συζήτηση από το Γενικό Επιτελείο των ΙΑΔ την επομένη του πολέμου, ο Elazar ανακοίνωσε: «Φίλοι, αυτή είναι πραγματικά μία μάχη για το Ισραήλ, είναι ακριβώς μέχρι τη Μεσόγειο θάλασσα». 

Στην ίδια συζήτηση, ο τότε Υπουργός Άμυνας, Moshe Dayan, εξέφρασε επίσης φόβους για τη μοίρα του Κράτους του Ισραήλ.

«Τι φοβάμαι περισσότερο στην καρδιά μου;» Ότι το Κράτος του Ισραήλ θα μείνει στο τέλος με ανεπαρκή οπλισμό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε. «Δεν έχει σημασία που είναι η γραμμή άμυνας».

Το Ισραήλ «δε θα έχει αρκετά τανκς και κανένα αεροπλάνο και κανέναν άνθρωπο και κανέναν εκπαιδευμένο λαό για να υπερασπιστεί απλά τη Γη του Ισραήλ... Και στο τέλος κανείς δε θα διεξάγει αυτόν τον πόλεμο για μας... και οι Άραβες θα ορμήξουν επάνω μας από όλες τις πλευρές... γι’ αυτό θέλω να τα πω αυτά στη Golda,» είπε ο Dayan, αναφερόμενος στην τότε Πρωθυπουργό Golda Meir. 

Ο Dayan σκέφτηκε επίσης να καλέσει τους άνδρες που είτε ήταν πολύ νέοι είτε πολύ μεγάλοι για να έχουν στρατολογηθεί, να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της χώρας.

Ο πόλεμος έπιασε επίσης στον ύπνο τις παγκόσμιες δυνάμεις. Η Σοβιετική Ένωση ευθυγραμμίστηκε με τις Αραβικές δυνάμεις, εμποδίζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρεμβαίνει στη διαμάχη και να στέλνει όπλα στην Αίγυπτο και τη Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τελικά πήγαν με το μέρος του Ισραήλ και άρχησαν να στέλνουν στις ΙΑΔ τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

Στις 22 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε το ψήφισμα 338 ζητώντας την κατάπαυση του πυρός και προτρέποντας «όλα τα μέρη της παρούσας διαμάχης να τερματίσουν κάθε στρατιωτική διαστηριότητα αμέσως».

Η ανακωχή τέθηκε σε ισχύ 12 ώρες αργότερα, αλλά οι εντάσεις παρέμειναν υψηλές και σποραδικές μάχες εξακολουθούσαν να εκδηλώνονται. Η πάλη σε όλα τα μέτωπα τελικά έληξε στις 26 Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος στέρησε τη ζωή από 2.569 στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνλάμεων και άφησε 7.500 άλλους τραυματισμένους. Άλλοι 301 στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και αργότερα επέστρεψαν στο Ισραήλ. ♣

 

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5604133,00.html