The Algemainer Παρασκευή 1.11.2019
By Yaakov Lappin*

Οι τελευταίες αναταραχές στη βορειοανατολική Συρία που προκλήθηκαν από την εισβολή της Τουρκίας και ο διαχωρισμός της Συριακής λεηλασίας μεταξύ της Τουρκίας, του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας, παρουσιάζουν το Ιράν με νέες διεξόδους για τη δημιουργία δυνατοτήτων επίθεσης και για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ ασχολείται με την αύξηση των ανησυχιών για τα Ιρανικά σχέδια επίθεσης. Ορισμένες δραστηριότητες του Ιράν έχουν παρουσιάσει επείγοντες, σαφείς και τωρινούς κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, έναν Ιρανικό πυρήνα επίθεσης, ο οποίος βρισκόταν στα τελικά στάδια της προετοιμασίας μίας εκρηκτικής επίθεσης με drones τον Αύγουστο, όταν χτυπήθηκε από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Από την οπτική του Ισραήλ, οι εξελίξεις στη Συρία δημιουργούν μία ολοφάνερη επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας λόγω της αύξησης τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας των Ιρανικών επιθετικών δραστηριοτήτων.

Οι Δημοκρατικοί μιλούν για την απειλή να μειώσουν τη βοήθεια προς το Ισραήλ και οι New York Times καταφέρνουν να βρουν έναν τρόπο ...

Καθώς το καθεστώς Άσαντ, υποστηριζόμενο από τη Ρωσία και το Ιράν, ησυχάζει από τον εμφύλιο πόλεμο και παίρνει πίσω όλο και περισσότερη επικράτεια απ’ όση απέμεινε από αντάρτικες δυνάμεις, το Ιράν εκμεταλλεύεται την κατάσταση προσπαθώντας να δημιουργήσει βάσεις για την κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων και drones στο Ισραήλ. Το Ιράν εντείνει αυτές τις προσπάθειες για περισσότερα από δύο χρόνια, αλλά έχουν ελεγχθεί αποτελεσματικά από την προληπτική δράση του Ισραήλ. Τώρα το Ιράν απειλεί να ανταποκριθεί στα μελλοντικά Ισραηλινά χτυπήματα, αυξάνοντας σημαντικά τις εντάσεις. Προσπαθεί επίσης, να βοηθήσει την Χεζμπολάχ να κατασκευάσει πυραύλους ακριβείας, επιτρέποντάς το να στοχεύει με ακρίβεια στρατηγικές Ισραηλινές τοποθεσίες – μία  ικανότητα που το Ισραήλ έχει επισημάνει ως μία ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή που δε θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ ή το Ιράν να την περάσουν. 

Το Ισραήλ βρίσκεται σε συναγερμό σε όλο το βόρειο μέτωπό του, καθώς παρακολουθεί και εργάζεται για να εμποδίσει τις αυξημένες δραστηριότητες της Ιρανικής δύναμης Quds – τη σκιώδη μονάδα υπερπόντιων επιχειρήσεων υπό την καθοδήγηση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι, ο οποίος λογοδοτεί απευθείας στον Ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ. 

Η ένταση αυτή έγινε ακόμη πιο σαφής τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, όταν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρόγραμμα Kan του Ισραήλ, πολλές Ισραηλινές πρεσβείες μπήκαν σε συναγερμό λόγω ανησυχιών για τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιράν.

Μια από τις προσπάθειες του Σολεϊμάνι τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός χερσαίου διαδρόμου που θα συνδέει το Ιράκ με τη Συρία. Εάν οι Ιρανοί κατορθώσουν να ελέγξουν τα συνοριακά περάσματα, θα μπορούν να στείλουν από το Ιράν, μέσω του Ιράκ κονβόι όπλων, μέλη πολιτοφυλακής και εξοπλισμό στη Συρία και το Λίβανο.

Ενώ το Ιράν είναι δυσαρεστημένο από την εισβολή στη Συρία του περιφερειακού αντιπάλου της, της Τουρκίας, θα αναγνωρίσει αναμφισβήτητα νέες ευκαιρίες στην έξοδο των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, η οποία συνορεύει με το Ιράκ. Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του νέου χερσαίου διαδρόμου του Ιρανικού άξονα.

Η κατάρρευση της μετριοπαθούς Κουρδικής αυτόνομης ζώνης στην περιοχή, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, σημαίνει ότι οι Ιρανοί θα μπορούσαν να κινηθούν και να θεμελιώσουν νέα παρουσία.

Σε ένα νέο έγγραφο στην Εβραϊκή γλώσσα, ο Doron Itzchakov, ένας ειδικός στο Ιράν στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat, σημειώνει ότι, από τη μία πλευρά, η Τουρκική εισβολή στη Συρία βλάπτει την κυριαρχία του καθεστώτος Άσαντ, βλάπτοντας έτσι τα Ιρανικά συμφέροντα. Ο Itzchakov σημείωσε επίσης, ότι μία πληθώρα Σουνιτικών Σαλαφικών – τζιχαντιστικών ομάδων, όπως η Jaish Al-Islam, η Ahrar Al-Sha και άλλες, αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στον Τουρκικό  ελιγμό. Αυτές οι τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές, μερικές συνδέονται με την Αλ Κάϊντα, είναι εχθρικές προς τα Σιιτικά συμφέροντα.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ο Itzchakov, η Τουρκική εισβολή και κατοχή λωρίδας της βόρειας Συρίας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σημαντική ώθηση για το πρόγραμμα του Ιράν για την οικοδόμηση ενός χερσαίου διαδρόμου, καθώς θα μπορούσε να αποστέλλει στην περιοχή στοιχεία των Φρουρών της Επανάστασης (Islamic Revolutionary Guard Corps) και προσωπικό της Σιιτικής πολιτοφυλακής, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να βοηθήσουν το Συριακό κράτος να υπερασπιστεί τον εαυτό του εναντίον της εισβολής.

Τα συμφέροντα του Ιράν εξυπηρετούνται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι Κούρδοι, απελπισμένοι να αποφύγουν μία Τουρκική επίθεση, υπέγραψαν μία συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ, επιτρέποντάς του να αναπτύξει τις δυνάμεις του στις Κουρδικές περιοχές. Το καθεστώς Άσαντ σπάνια αναπτύσσει μόνο του τις δυνάμεις του – συχνά συνοδεύονται από Ιρανούς συμβούλους και Σιιτικές πολιτοφυλακές υπό Ιρανική εντολή.

«Είναι δυνατόν να δηλώσουμε με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας ότι η Ιρανική παρουσία στη βορειοανατολική Συρία θα λάβει την έγκριση του Άσαντ και θα καμουφλαριστεί με στρατιωτική Συριακή στολή – όπως συνέβη στο παρελθόν», υποστήριξε ο Itzchakov. 

Η αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία Orna Mizrahi, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ και πρώην Ισραηλινή Αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για την Εξωτερική Πολιτική εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε: «Τελικά, οι Ιρανοί θα καλωσορίσουν την έξοδο των ΗΠΑ περισσότερο από ό, τι θα αναστατωθούν για την Τουρκική είσοδο. Στη συνολική ισορροπία για το Ιράν, θα το θεωρήσουν ως πλεονέκτημα».

Ο Ταξίαρχος, Yossi Kuperwasser, πρώην επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, δήλωσε ότι «το Ιράν θα μπορούσε να καλύψει το κενό που άφησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη βορειοανατολική Συρία, το οποίο θα τους επέτρεπε να δημιουργήσουν ένα χερσαίο διάδρομο από το Ιράν στον Λίβανο».

Το Ισραήλ θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις Ιρανικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θα επικεντρωθεί στην Τουρκο-Κουρδική σύγκρουση. Επίσης, η Ιορδανία απειλείται από οποιοδήποτε περαιτέρω οχύρωμα του άξονα του Ιράν και από την ανάπτυξη νέων χερσαίων διαδρόμων που θα συνδέουν το Ιράκ με τη Συρία. Το Ιράν είναι εχθρικό απέναντι στο μετριοπαθές Σουνιτικό Χασεμιτικό Βασίλειο, το οποίο αποτελεί εμπόδιο στο μεγάλο όραμα του Ιράν να γίνει μία ριζοσπαστική Σιιτική ηγεμονική δύναμη. Τα Μέσα ενημέρωσης της Ιορδανίας περιέγραψαν την απειλή ως «μία συνεχώς αυξανόμενη πρόκληση ασφαλείας».

Επιπλέον, το Ιράν βλέπει την Ιορδανία ως παρενόχληση στη στρατηγική του να περικυκλώσει το Ισραήλ με πυραυλικές βάσεις και υβριδικά στρατεύματα τρομοκρατίας. Το Ιράν επιθυμεί επίσης να διεισδύσει στην Ιορδανία προκειμένου να φτάσει στη Δυτική Όχθη και να οπλίσει εκεί τους τρομοκρατικούς πυρήνες με προηγμένα όπλα.

Το Ιράν μπόρεσε συχνά να εκμεταλλευτεί περιφερειακές συγκρούσεις και περιοχές που στερούνται κρατικής κυριαρχίας για την κυκλοφορία προηγμένων όπλων και πολιτοφυλακών. Η βορειοανατολική Συρία μπορεί να είναι η νεώτερη περιοχή που εκτίθεται σε αυτήν την απειλητική δραστηριότητα.

Εάν εντοπίσει τις πιεστικές απειλές που έρχονται, το Ισραήλ αναμένεται να αναλάβει δράση. Οι Ιρανοί, οι οποίοι τον Σεπτέμβριο, κατέστρεψαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας με προηγμένους πυραύλους Κρουζ και μεγάλης εμβέλειας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, θα μπορούσαν να ανταποδώσουν, δημιουργώντας μία σύντομη πορεία προς την κλιμάκωση.

Τη Δευτέρα (28 Οκτωβρίου), ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάου δημοσίευσε νέες πληροφορίες σχετικά με την απειλή που διαμορφώνεται, λέγοντας στον επισκεπτόμενο Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin ότι το Ιράν εγκαθιστά πυραύλους στην Υεμένη με σκοπό να τους εκτοξεύσει από εκεί στο Ισραήλ.

«Το Ιράν, επιδιώκει να αναπτύξει τώρα στρατιωτικά πυρομαχικά ακριβείας»,  είπε ο Νετανιάου, προσθέτοντας, «πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν οποιοδήποτε στόχο στη Μέση Ανατολή με απόκλιση πέντε έως δέκα μέτρων. Αυτούς, τους αναπτύσσουν στο Ιράν. Θέλουν να τους τοποθετήσουν στο Ιράκ και στη Συρία και να μετατρέψουν το οπλοστάσιο του Λιβάνου των 130.000 [μη καθοδηγούμενων] ρουκετών σε στρατιωτικά πυρομαχικά ακριβείας. Επιδιώκουν επίσης να τις αναπτύξουν και έχουν ήδη αρχίσει να τις εγκαθιστούν στην Υεμένη, με στόχο να φθάσουν στο Ισραήλ και από εκεί».

*Ο Yaakov Lappin είναι ανταποκριτής στρατιωτικών και στρατηγικών υποθέσεων. Διεξάγει επίσης έρευνα και ανάλυση για Think Tanks στον τομέα της άμυνας και είναι ο Ισραηλινός ανταποκριτής για το περιοδικό HIS Jane’s Defense Weekly. Το βιβλίο του, το Εικονικό Χαλιφάτο, διερευνά την ηλεκτρονική παρουσία της τζιχάντ.♦

Μία εκδοχή αυτού του άρθρου δημοσιεύθηκε αρχικά από το Ερευνητικό Πρόγραμμα για την Τρομοκρατία.

 

https://www.algemeiner.com/2019/11/01/syria-upheaval-opens-new-door-for-tehrans-attack-plans/