Σημείωση Ζαν Κοέν: Τα επόμενα τα τρία άρθρα που ακολουθούν έχουν να κάνουν με τις εκλογές και τη δημοκρατία στο Ισραήλ.

Honest Reporting Πέμπτη 22.8.2019
BY Paul Shindman 

Σύμφωνα με το νόμο, οι εθνικές εκλογές για την Κνέσετ, το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά η Κυβέρνηση δεν υπηρετεί για καθορισμένο διάστημα. Οι πρόωρες εκλογές μπορούν να προκληθούν με την πλειοψηφία της Κνέσετ ή με προεδρικό διάταγμα, συνήθως αν η Κυβέρνηση χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης ή κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού. Οι εκλογές ορίζονται όταν η πλειοψηφία των 120 εδρών της Βουλής ψηφίζει για να διαλυθεί.

Το Ισραήλ διαθέτει ένα εύρωστο και σταθερά δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, όπως όλες οι δημοκρατίες, όπου η φωνή των Ισραηλινών ψηφοφόρων μεταφράζεται σε ειρηνική μεταφορά της εξουσίας σε όποιον κερδίζει τις εκλογές.

Εκλογικό Σύστημα
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί ένα εκλογικό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης που ονομάζεται «σύστημα καταλόγου», στο οποίο οι ψηφοφόροι ψηφίζουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει ένα κόμμα είναι ανάλογος του αριθμού των ψήφων που έλαβε στις εκλογές. Επομένως, εάν ένα κόμμα παίρνει το 10% των ψήφων, κερδίζει 12 από τις 120 έδρες. Υπάρχει ένα ελάχιστο όριο που έχει οριστεί επί του παρόντος από την Κνέσετ στο 3,25% της λαϊκής ψηφοφορίας, προκειμένου να κερδίσει κάποιος έδρες στην Κνέσετ. Τα μέρη που παίρνουν λιγότερο από αυτό δεν μπαίνουν στην Κνέσετ.

Πριν από τις γενικές εκλογές, κάθε κόμμα συντάσσει και δημοσιοποιεί έναν κατάλογο υποψηφίων κατά σειρά προτίμησης. Τα κορυφαία ονόματα της λίστας είναι αυτά που εκλέγονται. Αυτός ο κατάλογος παραμένει σε ισχύ μέχρι τις επόμενες εκλογές. Εάν ένα μέλος της Κνέσετ πεθάνει ενώ έχει το αξίωμα ή παραιτηθεί, το επόμενο άτομο στη λίστα του κόμματος προωθείται για να γίνει μέλος της Κνέσετ. 

Όλοι οι πολίτες ηλικίας από 18 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου με μυστική ψηφοφορία. Υπήρξαν περίπου 6,4 εκατομμύρια με δικαίωμα ψήφου για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019, εκ των οποίων περίπου το 20% ανήκε σε μειονότητες.

Στο Ισραήλ υπάρχουν μόλις 11 χιλιάδες εκλογικά τμήματα και σε περίπου 4 χιλιάδες τμήματα ψηφοφορίας έχουν «πρόσβαση» ψηφοφόροι με μειωμένη κινητικότητα.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή
Ο βασικός παράγοντας για την πραγματοποίηση των εκλογών στο Ισραήλ είναι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Αυτή η πολυκομματική επιτροπή της Κνέσετ βρίσκεται υπό την προεδρία δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εποπτεύει πολλά καθήκοντα, όπως η εξουσιοδότηση και η εγγραφή των καταλόγων για την Κνεσέτ, η χρηματοδότηση των εκλογών, η οργάνωση και η εφαρμογή της εκλογικής ημέρας, η δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων και κάνει ενστάσεις για τα αποτελέσματα.

Τα κόμματα πρέπει να εγγραφούν εκ των προτέρων με τον Ληξίαρχο των Πολιτικών Κομμάτων, ένα τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 87 πολιτικά κόμματα εγγεγραμμένα στο Ισραήλ, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως όλα ενεργά. 

Για κάθε εκλογή, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) δημιουργεί μία νέα ιστοσελίδα με πληροφορίες στα Εβραϊκά, τα Αραβικά και τα Αγγλικά. Για παράδειγμα, εδώ είναι ο ιστότοπος της ΚΕΕ στην Αγγλική γλώσσα για την ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου του 2019.[1]

Η Διαδικασία Ψηφοφορίας
Το Ισραήλ δε δίνει το δικαίωμα ψήφου αποχής, ούτε έχει ψηφοφορία νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία των εκλογών. Οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι παρόντες στο Ισραήλ την ημέρα των εκλογών και να ρίξουν την ψήφο τους σε κάποιο εκλογικό τμήμα. Οι μόνες εξαιρέσεις για την αποχή από την ψηφοφορία είναι για τους ναυτικούς και τους διπλωμάτες. Ψηφίζουν σε πλοία με σημαία Ισραήλ στη θάλασσα και σε Ισραηλινές αποστολές στο εξωτερικό μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται πάντα ημέρα Τρίτη. Κατά την ημέρα των εκλογών οι κάλπες είναι ανοιχτές από το πρωί μέχρι το βράδυ και η μέρα της ψηφοφορίας είναι εθνική γιορτή και μόνο εργαζόμενοι σε βασικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μεταφορών) απαιτείται να δουλεύουν.

Πριν από τις εκλογές, όλοι οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν και να βεβαιώσουν ότι έχουν εγγραφεί σωστά στον κατάλογο των ψηφοφόρων.

Κάθε πολίτης είναι εγγεγραμμένος σε ένα συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα. Όταν φτάσουν εκεί, πρέπει να παρουσιάσουν είτε την εθνική τους ταυτότητά (που ονομάζεται teudat zehut στα Εβραϊκά) είτε ένα έγκυρο Ισραηλινό διαβατήριο. Η ταυτοποίησή τους ελέγχεται από αντιπροσώπους (ελεγκτές) από τρία διαφορετικά κόμματα που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους και διαγράφουν το όνομά τους από τον κατάλογο των ψηφοφόρων με δικαίωμα ψήφου για να ρίξουν την ψήφο τους σε αυτό το εκλογικό τμήμα.

Στη συνέχεια δίδεται στον ψηφοφόρο ένας φάκελος και πηγαίνει πίσω από ένα διαχωριστικό, όπου επιλέγει ένα ψηφοδέλτιο με το όνομα και το σύμβολο του κόμματος που ψηφίζει από ένα διάφανο κουτί που περιέχει ψηφοδέλτια για όλα τα κόμματα που παίρνουν μέρος στις εκλογές. Μεγάλες αφίσες σε κάθε εκλογικό τμήμα απαριθμούν τα ονόματα και τα σύμβολα κάθε κόμματος και οι εποπτεύοντες των εκλογικών τμημάτων επιθεωρούν περιοδικά και διασφαλίζουν ότι υπάρχουν διαθέσιμα ψηφοδέλτια για όλα τα κόμματα. 

Μετά ο ψηφοφόρος βάζει το ψηφοδέλτιο μέσα σε ένα φάκελο και το τοποθετεί μέσα στη σφραγισμένη κάλπη μπροστά στους ελεγκτές των εκλογών.

Στις 10 το βράδυ η ψοφοφορία σταματά και τα εκλογικά τμήματα κλειδώνονται. Αλλά η πραγματική δουλειά για τις Ισραηλινές εκλογές, μόλις ξεκινά με την καταμέτρηση των ψήφων. Ένας εποπτεύων του εκλογικού τμήματος και τρεις παρατηρητές που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά πολιτικά κόμματα σπάζουν τη σφραγίδα στην κάλπη, αφαιρούν τους φακέλους και μετράνε τις ψήφους, αναφέροντας το σύνολο στην ΚΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταδίδονται τα αποτελέσματα, καθώς τα εκλογικά τμήματα αναφέρουν τις καταμετρήσεις στην ΚΕΕ και προς το πρωί τα αποτελέσματα γίνονται σαφέστερα, με τα περισσότερα αποτελέσματα της ψηφοφορίας να ανακοινώνονται πριν από την ανατολή.

Αν και ανεπίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται και δημοσιεύονται στον ιστότοπο της ΚΕΕ, η ΚΕΕ δημοσιεύει επίσημα εκλογικά αποτελέσματα μέσα σε 8 ημέρες μετά τις εκλογές, αφού έχει διασφαλίσει ότι δεν υπήρξαν σημαντικές παρατυπίες και δεν εκδηλώθηκαν ενστάσεις.

Μετά τις Εκλογές
Ιστορικά μιλώντας, κανένα κόμμα στο Ισραήλ δεν κέρδισε ποτέ 61 έδρες, οπότε οι Κυβερνήσεις συνασπισμού είναι ο κανόνας.

Αφού η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δημοσιεύσει τα επίσημα αποτελέσματα, ο πρόεδρος ζητά συνήθως από τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος που θεωρείται καλύτερα έτοιμος να σχηματίσει μία κυβέρνηση, να ξεκινήσει τη σύσταση ενός συνασπισμού με τουλάχιστον 61 μέλη της Κνεσέτ. Ο αρχηγός του κόμματος έχει 28 ημέρες, αν και ο πρόεδρος συνήθως δίνει παράταση 14 ημερών, εάν είναι απαραίτητο.

Εάν ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος δεν καταφέρει να σχηματίσει συνασπισμό, ο πρόεδρος μπορεί να επιλέξει τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος για να το πράξει. Αυτό συνέβη στις εκλογές του 2009, όταν ο τότε αρχηγός του κόμματος Kadima, Tzipi Livni δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι είχε μία επιπλέον έδρα από το κόμμα Likud, του οποίου ηγούνταν τότε ο Μπέντζαμιν Νετανιάου. Μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2019, ο πρόεδρος επέλεξε τον Νετανιάου για να σχηματίσει Κυβέρνηση, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει συνασπισμό και η Κνεσέτ αποφάσισε να ψηφίσει για να διαλυθεί και να προχωρήσει σε νέες εκλογές, αντί να επιλέξει ο πρόεδρος έναν άλλο ηγέτη για να σχηματίσει Κυβέρνηση.

Σε γενικές γραμμές, μετά από 2-4 εβδομάδες διαπραγματεύσεων ο ο πρόεδρος προσεγγίζεται από νέα κυβέρνηση και δίδεται ψήφος εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ, μετά από την οποία η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την εξουσία.

Δημοσκοπήσεις
Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εργάζονται υπερωρίες καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας για να μετρήσουν την κοινή γνώμη. Ωστόσο, αυτές οι δημοσκοπήσεις απαγορεύονται τρεις ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Την ημέρα των εκλογών, τα Μέσα Ενημέρωσης μπορεί να μην ξεκινήσουν να δημοσιεύουν τις δικές τους δημοσκοπήσεις ή να προβλέπουν τα αποτελέσματα μέχρι να κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στις 10 μ.μ.

Όπως και άλλες δημοκρατίες, η Ισραηλινή κοινωνία των ψηφοφόρων χωρίζεται σε δεξιές και αριστερές ιδεολογίες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μεγάλα μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών κομμάτων και κυρίως των Αραβικών κομμάτων, τα οποία έχουν εκπροσώπους στην Κνεσέτ. Πιο πρόσφατα, κεντρώα κόμματα εμφανίστηκαν στο Ισραηλινό πολιτικό φάσμα. ♦

[1] https://bechirot22.bechirot.gov.il/election/English/pages/default.aspx  

https://honestreporting.com/how-do-israeli-elections-work/