Haaretz   Κυριακή 1/3/2020
 Gedeon Levy

Υπάρχει ένα βήμα που ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να κάνει τώρα που θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα μείνει στην ιστορία. Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να το κάνει, αλλά παρόλα αυτά θα μπορούσε να διορθώσει ένα μικρό μέρος της ζημιάς που έχει κάνει, και να αφήσει πίσω του μια εκπληκτική κληρονομιά. Μετά από όλη την άγρια υποκίνησή του ενάντια στους Ισραηλινούς Άραβες, ο Νετανιάχου θα μπορούσε να καλέσει τους εκπροσώπους τους, τα μέλη του κοινοβουλίου (Knesset), μέλη του Joint List, να συμμετέχουν στην κυβέρνηση ανάγκης που πιθανώς σχηματιστεί και θα μπορούσε να τους αναθέσει θέσεις του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις ικανότητές τους. Είναι αδύνατο να υπερεκτιμηθεί η σημασία μιας τέτοιας κίνησης, ιδίως υπό το φως της άνευ προηγουμένου ατμόσφαιρας του αντιαραβικού ρατσισμού στο Ισραήλ σήμερα.

Δεν είναι σαφές γιατί μια κυβέρνηση ανάγκης είναι απαραίτητη. Το πεδίο του πανικού στο Ισραήλ σχετικά με την εξάπλωση του νέου κορωναιού και τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί, είτε υπερβολικά ή δικαιολογημένα, μπορεί να κριθεί μόνο εκ των υστέρων. Μία ευρεία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητη για να καταπολεμήσει την επιδημία, δεν είναι σαν να υπάρχουν δύο στρατόπεδα στο Ισραήλ, ένα υπέρ του κορωνοιού και το άλλο εναντίον, και καμία χώρα δεν άλλαξε την σύνθεση της κυβέρνησής της εξαιτίας του COVID-19. Αφού όμως μία έκτακτη κυβέρνηση φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο, είναι για το καλύτερο να καθιερωθεί. Φέρνοντας την Joint List- όχι λόγω των αιτημάτων του Benny Gantz, αλλά μάλλον από πρωτοβουλία του Netanyahu- θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι. Σε μια στιγμή θα ξεκαθάριζε τη θολή, επικίνδυνη ατμόσφαιρα, θα άλλαζε τη θέση των Αράβων της χώρας και ίσως και τη μοίρα του πρωθυπουργού. Περισσότερο από όλα τα κόλπα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να τον εξαγοράσει, τουλάχιστον όσον αφορά την εντύπωση που θα αφήσει πίσω του.

Αυτές είναι οι σκοτεινότερες μέρες που έχει δει ποτέ η χώρα. Ποτέ ξανά οι ισραηλινοί Άραβες δεν έχουν  απεικονιστεί κάτω από ένα τόσο σατανικό φως. Ποτέ ξανά τόσοι πολλοί άλλοι ισραηλινοί δεν τους έχουν φοβηθεί και μισήσει τόσο. Ο Νετανιάχου δεν είναι ο μοναδικός ένοχος εδώ. Δεν υπάρχει έλλειψη ρατσιστών και υποκινητών σε κανένα από αυτά τα σιωνιστικά κόμματα- συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τώρα επιτίθενται στον Νετανιάχου για τον ρατσισμό του, όπως οι Kahol Lavan’s Yair Lapid, που δημιούργησαν τον όρο “Zoabis” ( από προηγούμενο μέλος της Joint List MK Haneen Zoabi). O φόβος για την Joint List κυρίευσε τους ισραηλινούς. Ο Νετανιάχου διεύθυνε την ορχήστρα, η δεξιά προκάλεσε τον ρατσισμό όπως συνήθως, ο Kahol Lavan έστειλε τους σολίστες του και ακόμα και το εργατικό κόμμα δεν μπόρεσε να σταθεί στην ρήξη. Το αποτέλεσμα: H Joint List- των οποίων οι νομοθέτες είναι ανάμεσα στους πιο εντυπωσιακούς στο κοινοβούλιο, των οποίων η πλατφόρμα δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν στο Ισραήλ, η επιρροή των οποίων σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήταν μικροσκοπική- έγινε μία υπαρξιακή απειλή.

Η πέτρα που θα φύγει από χιλιάδες ρατσιστές ισραηλινούς θα είναι δύσκολο να ανακτηθεί από το πηγάδι. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να θεραπευτούν οι πληγές: προσκαλώντας τους αρχηγούς των κομμάτων που απαρτίζουν τηn Joint List- Ayman Odeh, Mtanes Shehadeh, Ahmad Tibi και Mansour Abbas- να συμμετάσχουν στην προσωρινή έκτακτη κυβέρνηση ως εταίροι. Αντι του « Bibi ή Tibi’’ θα είναι ‘’Bibi και Tibi’’. Αν ο Νετανιάχου το προτείνει αυτό, θα καθαρήσει τις φωλιές ρατσισμού που μοίρασε. Κανείς στο κόμμα του δεν θα τολμούσε να τον πολεμήσει, ούτως ή άλλως μιλάμε για πόλεμο με τον κορωνοιό. Ο Kahol Lavan θα αναγκαστεί να συμμετάσχει, ενώ οι δεξιόστροφοί του παραμένουν πίσω, αποφεύγοντας μαζί με τον Orli Levi-Abekasis. Αυτή θα είναι μια κυβέρνηση ενότητας όπως καμία άλλη στην ιστορία του Ισραήλ: Για πρώτη φορά , μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλους τους ισραηλινούς. Για πρώτη φορά, μια ισότιμη δημοκρατία. Για πρώτη φορά, θα υπάρξουν 120 νομοθέτες στηο ισραηλινό κοινοβούλιο ( Knesset) , όχι 105. Τα ΜΚ της Joint List  δεν θα χρειαστεί να απλώσουν τα χέρια τους στα εγκλήματα της κατοχής, ενώ η πλειοψηφία των σιωνιστών δεν θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα επιστροφής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Αυτή θα είναι μία προσωρινή κυβέρνηση με ένα στόχο.

Για μια φορά ο υπουργός υγείας θα μπορούσε να ήταν πραγματικά ιατρός: οι μοναδικοί γιατροί της Κνεσσέτ είναι η Τίμπι και ο Αμπάς- δεν είναι μια σημαντική υπόθεση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ένας πετυχημένος Άραβας υπουργός υγείας σήμερα θα κάνει περισσότερα για να αλλάξει την κοινή γνώμη απ’ ότι χίλιοι Άραβες φαρμακοποιοί στη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στο Ισραήλ. Για τους ισραηλινούς που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους Άραβες , υπόσχεται πώς κάθε ένας νομοθέτης της Joint List θα εκπληρώσει πιστά και προσεκτικά όλα τα καθήκοντά του. Ο διάβολος θα αποδειχθεί λιγότερο σκοτεινός από ότι φαινόταν, και τα ψέματα των υποκινητών περί απειλής της εθνικής ασφάλειας από τους Άραβες θα διαψεύδονται το ένα μετά το άλλο- και το Ισραήλ θα ευχαριστήσει το Θεό για τον νέο κορωνοιό. Ένα όνειρο? Πιθανώς.

 https://www.haaretz.com/opinion/bibi-and-tibi-1.8674978?utm_source=smartfocus&utm_medium=email&utm_campaign=daily-brief&utm_content=https://www.haaretz.com/opinion/bibi-and-tibi-1.8674978