Al-Monitor Δευτέρα 23/3/2020
Ksenia Svetlova *
Μετάφραση: A.M.Junior

Η υπόθεση της Aya Khatib δεν έχει μόνο διχάσει την Ισραηλινό Αραβική κοινότητα, αλλά επίσης στοιχειώνει τις πολιτικές προοπτικές του Blue and White, και την δυνατότητα συνεργασίας του με την Joint List.

Η Aya Khatib, κάτοικος της Ισραηλινής πόλης Arara και ακτιβίστρια στο Βόρειο Κλάδο του Ισλαμικού Κινήματος, καταδικάστηκε πρόσφατα για κατασκοπεία υπέρ της Hamas και την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων σέκελ στην οργάνωση για επένδυση  σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου και του σκαψίματος σηράγγων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη Shin Bet, η Khatib χρησιμοποίησε το εθελοντικό της έργο για λογαριασμό των Παλαιστινίων που λάμβαναν θεραπεία σε Ισραηλινά νοσοκομεία και τις προσπάθειές της για ανθρωπιστική βοήθεια προς όφελος των κατοίκων της Γάζας για να συλλέξει πληροφορίες για τις κινήσεις των στρατευμάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. Μεταβίβασε  επίσης εξοπλισμό στην στρατιωτική πτέρυγα της Hamas και μάζεψε σημαντικά χρηματικά ποσά για την οργάνωση. Επιπλέον, η Khatib φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τη θέση της για να εξαναγκάσει νοσηλευόμενους Παλαιστίνιους στο Ισραήλ και στα νοσοκομεία της Δυτικής Όχθης να μεταφέρουν υλικά στη Hamas στη Γάζα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατέθεσε λεπτομερείς εξομολογήσεις κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της, και το κινητό της τηλέφωνο περιείχε λεπτομερείς σημειώσεις που αποκάλυψαν στενές σχέσεις με τους ακτιβιστές της Hamas Mohammed Filfel και Mahmoud Halawa. Το κατηγορητήριο  της 18ης Μαρτίου κατά της Khatib αναφέρει μετάδοση πληροφοριών στον εχθρό με σκοπό να βλάψει την κρατική ασφάλεια, επικοινωνία με ξένο πράκτορα και αρκετά άλλα εγκλήματα καταγεγραμμένα στον Αντιτρομοκρατικό Νόμο (Fight against Terrorism Law).

Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα της Hamas να επιστρατεύσουν Ισραηλινούς Άραβες. O Συνταγματάρχης  (Ε.Α.) Michael Milstein, επικεφαλής του Forum for Palestinian Studies στο Moshe Dayan Center, δήλωσε στην Al-Monitor ότι από τον καιρό της Επιχείρησης Protective Edge (2014), η Hamas έχει επιστρατεύσει επιτυχώς 20 με 30 νεαρούς Ισραηλινούς Άραβες. « Η Khatib ήταν μέλος ενός πυρήνα  με πολλά άλλα άτομα» είπε ο Milstein. « Αυτό που το κάνει τόσο ασυνήθιστο και τόσο ανησυχητικό  είναι ο σκοπός του και  το χρονικό διάστημα κατά το οποίο λειτούργησε.»

Μετά την σύλληψη της Khatib στις 17 Φεβρουαρίου, η Αραβική κοινότητα του Ισραήλ αντιμετώπισε διχαστικά διλλήματα – κάποια από αυτά και δημόσια-   για το κατά πόσο έπρεπε να την υποστηρίξουν την Khatib. Στις 6 Μαρτίου, ανώτερα μέλη του  Ισλαμικού Κινήματος διαδήλωσαν υποστηρίζοντας την Khatib στην Άκρα. Διάφοροι Άραβες δήμαρχοι καθώς και τα μέλη της Joint List της Knesset Yousef Jabareen (Hadash) και Iman Khatib (Ra’am) συμμετείχαν επίσης. Επιπλέον, η Iman Khatib παρακολούθησε μία δίκη για να δείξει την υποστήριξή της στην κατηγορούμενη. Σε μία δήλωση έξω από το δικαστήριο, αναφέρθηκε στην Aya Khatib ως « μία σύζυγο και μητέρα μικρών παιδιών», προσθέτοντας « το μόνο που έκανε ήταν να είναι παρούσα  για άτομα φτωχά και σε ώρα  ανάγκης, με σκοπό να τους δώσει λίγο σεβασμό. Οπότε, εάν το αποκαλούν αυτό τρομοκρατία, τους εύχομαι ό,τι καλύτερο.»

Από την άλλη, η Aida Touma-Suleiman (Hadash), μέλος της Joint List στην Knesset, δεν έχει δηλώσει ή εκφράσει  υποστήριξη προς την Aya Khatib. Αυτό οδήγησε τον Kamal Khatib, αντιπρόεδρο του Northern Branch of the Islamic Movement, να επιτεθεί στη Suleiman, στο twitter, αναρωτώμενος γιατί ένα μέλος της Knesset που ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Προαγωγή της Κατάστασης των Γυναικών δεν θα υποστήριζε μια γυναίκα από την Αραβική κοινότητα που συνελήφθη. Σαρκαστικά ανήρτησε, « Ποιος θα ενημερώσει την πρόεδρο της Επιτροπής για την Προαγωγή της Κατάστασης των Γυναικών, μέλος της Knesset  Aida Touma-Suleiman, για κάτι που προφανώς δεν έχει ακούσει- ότι μία Παλαιστίνια γυναίκα από το χωριό  Αράρα, μητέρα δύο παιδιών, έχει συλληφθεί εδώ και πάνω από ένα μήνα, και κρατείται στη φυλακή της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών.»

Η Suleiman, παρόλα αυτά, δεν ήταν μόνη της. Δεχόμενη επίθεση από τον Kamal Khatib, δέχθηκε υποστήριξη από ομάδες γυναικείων και LGBTQ δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και μίας αναφοράς που καλεί την High Follow-up  Committee for Arab Citizens of Israel να καθαιρέσει  τον Kamal Khatib από τη θέση του ως Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων αυτής της ομάδας. Μέχρι τώρα, η Hadash δεν έχει κυκλοφορήσει κάποια δήλωση, αλλά ένας πρώην βουλευτής του κόμματος είπε στην Al-Monitor ότι θα εκδώσει σύντομα μία δημόσια απάντηση στις επιθέσεις του Khatib προς τη Suleiman. Ο Jabareen έχει αποφύγει επίσης να σχολιάσει το θέμα.

Καθώς τα νέα σχετικά με την πανδημία του COVID-19  έχουν κατακλύσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ιστορία μιας Ισραηλινής γυναίκας από την Αραβική ισραηλινή κοινότητα  που υπήρξε μέλος ενός τρομοκρατικού πυρήνα που κατασκόπευε το Ισραήλ και μετέφερε χρήματα στη Hamas, δεν έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή στο Ισραήλ. Παρόλα αυτά, πολλοί στην δεξιά, η οποία κατηγορεί συνεχώς βουλευτές της Joint List ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, έχουν χρησιμοποιήσει το επεισόδιο για να επιτεθούν στον πρόεδρο του Blue and White, Benny Gantz, στα μέσα δικτύωσης. Κάποιοι ανήρτησαν στο twitter σχετικά με τη δήλωση της Iman Khatib, που εξελέγη  τον Μάρτιο στην Knesset και είναι η πρώτη γυναίκα στο νομοθετικό σώμα που φοράει hijab. Ένας χρήστης του Twitter που ονομάζεται Maor Tzemach δημοσίευσε στις 15 Μαρτίου: « Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε! Ενώ η Joint List πρότεινε τον Gantz για να αναλάβει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, ένα εκλεγμένο μέλος της Knesset, η Iman Khatib-Yasin, διαδήλωσε μπροστά στο δικαστήριο της Άκρας σήμερα το πρωί ενάντια στη σύλληψη της Aya Khatib, η οποία κατηγορείται ότι στέλνει χρήματα στην τρομοκρατική οργάνωση Hamas.»

Άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει το περιστατικό για να προσφέρουν σφοδρή κριτική για ομάδες της αριστεράς που ισχυρίζονται ότι βοήθησαν στη συλλογή χρημάτων για πάσχοντες Παλαιστίνιους μαζί με το Βόρειο Τμήμα του Ισλαμικού Κινήματος. Εάν υπάρξουν νέες εξελίξεις σε αυτό το θέμα, που θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση της ασφάλειας, η κριτική προς το Blue and White πιθανώς να αυξηθεί, όχι μόνο από την  δεξιά αλλά ακόμα και ανάμεσα σε υποστηρικτές του κόμματος.

Το περιστατικό έχει επίσης επιπτώσεις στην συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι στο Νότιο Τμήμα του Ισλαμικού Κινήματος, το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου το 2015. Κάποτε, με βάση την κοινή λογική, η απόφαση να απαγορευτεί η οργάνωση την οδήγησε να γίνει περισσότερο μετριοπαθές ως προς τις θέσεις του. Τώρα, πάντως, η εμπλοκή μελών του Βόρειου Τμήματος στην υπόθεση της Aya Khatib, δείχνει ότι το Κίνημα δεν έχει αλλάξει.

Η ιστορία της Aya Khatib αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι μια συμφωνία με τη Hamas προωθούμενη από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu όσον αφορά τη Γάζα, δεν καταφέρνει να πείσει την Ισλαμική οργάνωση να απέχει από τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ. «Όσον αφορά τη Hamas, δεν υπάρχει αντίφαση» ,είπε ο  Milstein στην Al-Monitor. « Διαπραγματεύονται με το Ισραήλ για την ηρεμία στη Γάζα, αλλά συνεχίζουν ως συνήθως στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ.»

Και η Ισραηλινή κυβέρνηση; Δεν βλέπει καμία αντίφαση ανάμεσα στη διαπραγμάτευση για μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία με τη Hamas ενώ η οργάνωση εξακολουθεί και λειτουργεί πυρήνες για τη συγκέντρωση χρημάτων για τις τρομοκρατικές ενέργειές της στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα? Το Blue and White διατηρεί συχνά κριτική στάση απέναντι στην, όπως θεωρεί, συμβιβαστική στάση του Netanyahu προς τη Hamas και τις προσπάθειές του να καταλήξει σε μία συμφωνία με την οργάνωση. Δεδομένης της υποστήριξης που εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές της Joint List για έναν Ισραηλινό πολίτη [ της αραβικής κοινότητας] που βοήθησε τη Hamas να συμμετέχει στην τρομοκρατία, θα είναι πιο δύσκολο για το Blue and White να υπερασπιστεί τη συνέχεια της πολιτικής του σχέσης με τη Joint List. Αυτό ισχύει ειδικά δεδομένης της κριτικής απέναντι σε αυτή την υποστήριξη από τα δεξιά μέλη του Blue and White, Yoaz Hendel και Zvi Hauser.

Επιπλέον, αυτό που δείχνει η ιστορία της Aya Khatib, είναι ότι η στήριξη των κρατουμένων ασφαλείας, Ισραηλινών ή Παλαιστίνιων, δεν περιορίζεται στα μέλη της Knesset από τη πτέρυγα της  Balad. Αυτό το επεισόδιο θα συνεχίσει να στοιχειώνει  το Blue and White και άλλες ομάδες στην Ισραηλινή πολιτική που υποστηρίζουν την πολιτική συνεργασία με τη Joint List. 

Πηγή: ARMED MILITIAS AND EXTREMIST GROUPS, ISRAELI-PALESTINIAN CONFLICT

*Η Ksenia Svetlova, πρώην μέλος της Knesset για το κόμμα Hatnua, είναι επί του παρόντος μέλος του Interdisciplinary Center Herzliya. Προηγουμένως εργαζόταν ως ανώτερη αναλύτρια και δημοσιογράφος πάνω σε ζητήματα Μέσης Ανατολής για το Channel 9 του Ισραήλ. Έχει καλύψει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και ως ανταποκρίτρια την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Λιβύη, Συρία, Τυνησία και άλλες Αραβικές χώρες. Είναι ειδικός στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής και μιλά Αραβικά, Ρωσικά και Εβραϊκά.

https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/03/israel-palestinians-northern-branch-hamas-aya-khatib.html