Jpost Πεμπτη 2.4.2020
Benjamin Weinthal
Μετάφραση A.M.Jr

Ο Ζαρίφ χαρακτήρισε τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας του κορωναϊού ως «ιατρική τρομοκρατία».

Βερολίνο- Ειδικοί του Ιράν έφεραν στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα τον ρόλο της κρίσης του κορωναϊού στην στρατηγική της Τεχεράνης και τις ξεκάθαρες μηχανεύσεις του καθεστώτος που έχουν σχεδιαστεί για να «στριμώξουν» τις παγκόσμιες δυνάμεις για την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Ο διακεκριμένος Ιρανός συγγραφέας και αντιφρονών Amir Taheri ανάρτησε στο tweeter οτι ο Υπουργός Εξωτερικών Mohammad Zarif ισχυρίζεται οτι « η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει 100 δις δολλάρια σε στρατηγικά αποθέματα. Οπότε γιατί ικετεύει για 5 δις δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα και δημιουργεί μεγάλο ζήτημα για 500 εκατομμύρια $ από την Βρετανία και μόνο 5 εκατ. $ από την Ευρωπαϊκή Ένωση? Και γιατί ο ( Ανώτατος Ηγέτης Ali) Khamenei δεν απελευθερώνει μερικά από τα είδη αποθηκευμένα αποθέματα.?

Αναλυτές έχουν αναρωτηθεί γιατί ο Khamenei, ο οποίος ελέγχει πάνω από 200 δις$ σε περιουσιακά στοιχεία και επιπρόσθετα 91 δις$ στο κρατικό ταμείο πλούτου του Ιράν, επιτρέπει σε αυτή την τεράστια περιουσία να παραμείνει αδρανής ενώ οι Ιρανοί πολίτες υποφέρουν από μία θανατηφόρα ασθένεια και μία αποτυχημένη οικονομία.

Οι ηγέτες του Ιράν κινούνται δυναμικά με την καμπάνια τους με σκοπό να εκμεταλλευτούν τον κορωνοϊό για να πιέσουν τις ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη για το παράνομο πυρηνικό της πρόγραμμα, την υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Ζαρίφ χαρακτήρισε τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας του κορωναϊού ως «ιατρική τρομοκρατία».

Δηλώσεις από μία μεγάλη λίστα Ιρανών αντιπροσώπων του Υπουργείου Υγείας δείχνει ότι ισχύει το αντίθετο. Για παράδειγμα, ο Saeid Namaki, Υπουργός Υγείας του Ιράν, ο οποίος είπε την Δευτέρα, « Δεν έχουμε αντιμετωπίσει έλλειψη ειδικών φαρμάκων που χρειάζονται για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας (κορωναϊός).»

Η Bloomberg δήλωσε ότι ο Alireza Biglari, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ του Ιράν, είπε την Τετάρτη ότι, « Εάν οι γείτονές μας και οι περιφερειακές χώρες χρειάζονται βοήθεια, το υπουργείο είναι επίσης προετοιμασμένο να τα εξάγει (COVID-19 test kits).» Πρόσθεσε ότι πέντε εταιρείες ιατρικών ερευνών στο Ιράν παράγουν η κάθε μία τουλάχιστον 80.000 kits την εβδομάδα.

Σε ένα άρθρο της New York Post την Τρίτη, με τίτλο «Δεν υπάρχει βοήθεια για το κακό καθεστώς του Ιράν», η εφημερίδα έγραφε: «Την προηγούμενη βδομάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με έδρα τη Γαλλία είπαν ότι θα στείλουν ένα πλωτό νοσοκομείο 50 κρεβατιών, και ότι η Γαλλία πρόσφερε κι άλλη βοήθεια. Ωστόσο, το Ιράν κατήγγειλε πως δεν χρειάζεται τη βοήθεια, και εκτός αυτού, η Γαλλική ομάδα είναι μέρος ενός κατασκοπευτικού δικτύου.»

Η Γερμανική τηλεοπτική υπηρεσία Tagesschau είχε ως τίτλο σε ένα παράξενο άρθρο στον ιστότοπό της: « Κορωνοϊός και κυρώσεις: το Ιράν χρειάζεται βοήθεια, οι ΗΠΑ μπλοκάρουν.» Ο αναγνώστης έπρεπε να φτάσει ως την τελευταία πρόταση του άρθρου, για να μάθει ότι « Μέχρι τώρα, η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε βοήθεια από τις ΗΠΑ εκτός αν αρθούν οι κυρώσεις.»

Αυτό που το Ιρανικό καθεστώς αποτυγχάνει να πει στο κατηγορητήριο εναντίον των ΗΠΑ είναι ότι υπάρχουν διάφορα ανθρωπιστικά και ιατρικά κανάλια διαθέσιμα για να στείλουν βοήθεια στην Ισλαμική Δημοκρατία. Από το Φεβρουάριο, μία Ελβετική επιχείρηση επιτρέπει σε αγαθά να μεταφερθούν στο Ιράν. Την Τρίτη, η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία έστειλαν ιατρική βοήθεια στο Ιράν χρησιμοποιώντας τον χρηματοοικονομικό μηχανισμό Instex, που δημιουργήθηκε το τελευταίο έτος για να παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι το επίκεντρο του νέου κορωνοϊού στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας του Ιράν Kianush Jahanpour είπε την Τετάρτη ότι ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 3.036 και ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε  47.593. Τα πραγματικά νούμερα πιστεύεται πως είναι σημαντικά μεγαλύτερα.

Γράφοντας για εξωτερική πολιτική, οι συνάδελφοι Mark Dubowitz και Richard Goldberg της Foundation for Defense of Democracies, σημείωσαν: « Η κληρική δικτατορία του Ιράν νοιάζεται περισσότερο για την δική της επιβίωση παρά για  την ευημερία του Ιρανικού λαού. Αλλά δεν θα το γνωρίζατε από τη χορωδία Αμερικανών και Ευρωπαίων που εκμεταλλεύονται την κρίση του κορωνοϊού στο Ιράν για να πιέσουν την διοίκηση του Τράμπ να άρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Αυτό είναι ουσιαστικά ανέντιμο- οι κυρώσεις δεν περιορίζουν ιατρικές προμήθειες και άλλες μορφές ανθρωπιστικής βοήθειας- και παίζεται στα χέρια ενός σκληρού καθεστώτος.»

Οι Dubowitz και Goldberg αποδόμησαν και αποσυνέδεσαν τα επιχειρήματα του καθεστώτος υπέρ του Ιράν στη συνομιλία. « Μία πρόσφατη ανάλυση του φαρμακευτικού εμπορίου ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν δείχνει μικρή αλλαγή από το 2011 μέχρι το 2019 παρά τις περιόδους επιβολής, αναστολής και επιστροφής κυρώσεων» έγραψαν οι ειδικοί.

« Εάν το Ιράν αντιμετωπίζει προκλήσεις προσπαθώντας να πείσει τις τράπεζες να επεξεργαστούν τις συναλλαγές με τους εμπορικούς του συνεργάτες, μάλλον οφείλεται στο ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τον χρηματοοικονομικό της τομέα για ξέπλυμα/νομιμοποίηση των εσόδων από παρανομίες και τρομοκρατία- ανησυχίες που οδήγησαν την Financial Action Task Force, μία οργάνωση 39 χωρών ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος, να προτείνει τον προηγούμενο μήνα η παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα να λάβει αυστηρά μέτρα για να αμυνθεί ενάντια στις παράνομες πρακτικές του Ιράν» έγραψαν.

Το άρθρο της Εξωτερικής Πολιτικής συνεχίστηκε αναφέροντας μία λίστα ξεπλύματος με παραδείγματα που δείχνουν την κακή χρήση των μουλάδων απέναντι στις ιατρικές και φαρμακευτικές τους βιομηχανίες για παράνομες κατεργασίες που δεν ωφελούν τους Ιρανούς.

Για παράδειγμα, το 2018, « το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι μία Ιρανική ιατροφαρμακευτική εταιρεία χρησιμοποιούταν για τη διευκόλυνση των παράνομων πληρωμών προς τη Ρωσία σε ένα πρόγραμμα για να βοηθηθεί η Συρία να χρηματοδοτήσει αγορές πετρελαίου.»

Οι συνήγοροι κυρώσεων για καιρό υποστήριζαν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι μία δικτατορία βασισμένη σε παθολογικά ψέματα που ξέρει πως να εκμεταλλευτεί μία κρίση. Μία αναδρομή στον Ιανουάριο βοηθά στην απεικόνιση των εσωτερικών λειτουργειών του καθεστώτος. Το Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα Φρουράς του Ιράν κατέρριψε μία πτήση της Ukraine International Airlines, λίγο μετά την απογείωση από το Imam Khomeini International Airport της Τεχεράνης, σκοτώνοντας όλους τους 176 επιβαίνοντες. Το καθεστώς αρνήθηκε ότι κατέρριψε το αεροπλάνο μέχρι που αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αλήθεια.

Το καθεστώς του Ιράν έχει εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα και τώρα ζητά 5 δισεκατομμύρια δολάρια διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κοινότητα προ των κυρώσεων αναρωτιέται, θα επιτρέψει αυτή η ίδια διεθνής κοινότητα στον Khamenei, τον πρωθυπουργό του Iran Hassan Rouhani και τον Zarif να τους ξεγελάσουν ακόμα μία φορά?

https://www.jpost.com/International/The-case-against-lifting-sanctions-on-Irans-clerical-regime-Analysis-623263