BESA Center Perspectives Paper No. 1,545
Παρασκευή 1.5.2020
Edy Cohen*
Μετάφραση: Αλβέρτο Μανουάχ Jr.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ: Η ποιότητα των συστημάτων υγείας στον Αραβικό κόσμο ποικίλει από χώρα σε χώρα. Η Αίγυπτος και το Σουδάν θεωρούνται πως έχουν τα χειρότερα, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία θεωρούνται  πως έχουν τα πιο προηγμένα. Ανεξάρτητα απο το εάν  οι εγχώριες  υπηρεσίες υγείας τους είναι υψηλής ποιότητας ή όχι, πολλοί Άραβες ηγέτες και μέλη των ελίτ, αντιμετωπίζουν τακτικά τις προσωπικές τους ανάγκες υγείας εκτός της περιοχής, συνήθως πηγαίνοντας σε δυτικές χώρες για αυτό το σκοπό. Η κατάσταση της υγείας των Αράβων ηγετών αντιμετωπίζεται σαν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.

Η παραπληροφόρηση είναι ένας πυλώνας της διακυβέρνησης στα περισσότερα Αραβικά καθεστώτα.

Οποιοσδήποτε προσπαθεί να ακολουθήσει τα τρέχοντα γεγονότα στον Αραβικό κόσμο θα μπορούσε να παρασυρθεί  πιστεύοντας  ότι οι βασιλικές οικογένειες και οι πολιτικοί ηγέτες δεν αρρωσταίνουν ποτέ. Ασθένειες ανάμεσα σε αξιωματούχους αντιμετωπίζονται σαν κρατικό μυστικό, πιθανώς για να αποφευχθεί η δημιουργία μιας αδύναμης εικόνας, που θα μπορούσε να προκαλέσει απόπειρες πραξικοπήματος.

Ακόμα και χωρίς αυτή την έγνοια, μία δυνατή και σεβαστή προσωπική εικόνα εκτιμάται ιδιαίτερα ανάμεσα σε Άραβες ηγέτες, οι οποίοι κάνουν το παν  για να την διατηρήσουν. Οι περισσότεροι από αυτούς βάφουν τα μαλλιά τους για να κρύψουν την εμφάνιση της γήρανσης. Στον Αραβικό κόσμο, η μεγάλη ηλικία συμβολίζει την αδυναμία, ενώ στον Δυτική κουλτούρα συχνά δείχνει σοφία και εμπειρία ζωής. (Ο Mahmoud Abbas, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, είναι ένας από τους λίγους Άραβες ηγέτες που έχει διατηρήσει το φυσικό χρώμα των μαλλιών του.)

Η ασθένεια που αντιμετωπίζει ένας Άραβας ηγέτης διατηρείται πάντα κρυφή από τον κόσμο. Κατά μέσο όρο , ένας Άραβας ηγέτης παραμένει στην εξουσία για περίπου τριάντα χρόνια. Σχεδόν πάντα χρησιμοποιούν νοσοκομεία και υγειονομική περίθαλψη εκτός των συνόρων τους. Το κάνουν αυτό για δύο λόγους: πρώτον, δεν εμπιστεύονται τα τοπικά τους συστήματα υγείας, και δεύτερον, φοβούνται την αρνητική δημόσια εικόνα που ίσως δημιουργηθεί από τις ειδήσεις για την ασθένεια του ηγέτη.

Πολλοί Άραβες ηγέτες έχουν αναζητήσει ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό. Ο πρώην Αιγύπτιος πρόεδρος Hosni Mubarak συνήθιζε να λαμβάνει ιατρική περίθαλψη στη Γερμανία, και η βασιλική οικογένεια ης Ιορδανίας λαμβάνει την βασική της ιατρική περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Ιορδανός Βασιλιάς Hussein θεραπευόταν στη Νέα Υόρκη, και οι βασιλικές οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ είναι γνωστό ότι πήγαιναν στις ΗΠΑ για θεραπεία. Και η λίστα συνεχίζεται.

Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που απεικονίζει τη δυσπιστία των Αράβων ηγετών στο Αραβικό ιατρικό προσωπικό, ανεξάρτητα με το πού βρίσκονται, είναι η υπόθεση του Αλγερινού πρόεδρου Abdelaziz Bouteflika. Το Σεπτέμβριο του 2018, καθώς δεχόταν έκτακτη θεραπεία, στη Γενεύη, το προσωπικό του Ελβετικού νοσοκομείου έμεινε έκπληκτο βλέποντας τον αδερφό του Bouteflika να παρεμβαίνει για να κρατήσει ένα γιατρό και μία νοσοκόμα Τυνησιακής και Μαροκινής καταγωγής αντίστοιχα, μακριά από τον Αλγερινό ηγέτη.

Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης στις Αραβικές χώρες είναι ελεγχόμενη από το κράτος, και λειτουργούν για να προστατεύουν και να διατηρήσουν το καθεστώς σε ισχύ. Συχνά υπάρχει ένας επίσημος εκπρόσωπος της  κυβέρνησης που ο ρόλος του είναι να παραμένει σε άμεση επαφή με ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και να εγκρίνει οποιοδήποτε είδηση διοχετευτεί  στο κοινό, τους  φαίνεται ύποπτο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών στις Αραβικές χώρες λειτουργού κυρίως για να προστατεύουν τα καθεστώτα από εσωτερικές απειλές.

Στον Αραβικό κόσμο, τα μέσα δεν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση- αντιθέτως, είναι φερέφωνα του καθεστώτος. Όποιος τολμά να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς είναι πιθανό να βρει τον εαυτό του/της στη φυλακή ή σε εξορία από τη χώρα. Οι πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, επίσης. Μπορεί να αντιμετωπίσουν σκληρές ποινές ακόμα και θάνατο για τη δημοσίευση κριτικών απόψεων για το καθεστώς.

Προς το παρόν, οι Άραβες ηγέτες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μείνουν στη χώρα τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Οι δυτικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, και τα νοσοκομεία τους βρίσκονται σε μέγιστη χωρητικότητα. Ακόμα και αν ένας Άραβας ηγέτης κατάφερνενα φύγει από την χώρα του αυτή τη στιγμή, τα μέσα- που λογοκρίνονται από το καθεστώς- μάλλον θα ανέφεραν ψευδώς ότι ήταν ακόμα τη χώρα.

Υπάρχουν επί του παρόντος φήμες που κυκλοφορούν στα Αραβικά μέσα που υποστηρίζουν ότι πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους από το φόβο μόλυνσης με κορωνοϊό. Περιλαμβάνουν τον Ιορδανό Βασιλιά Abdullah, που υπάρχουν υποψίες ότι πήγε στο Ascension Island, και τον Σαουδάραβα Βασιλιά Salman bin Abdulaziz al-Saud, που υποστηρίζεται ότι βρίσκεται σε ένα νησί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακριβείς πληροφορίες για το κράτος είναι πάντα δύσκολο να βρεθούν στον Αραβικό κόσμο. Η παραπληροφόρηση είναι θεμελιώδες δόγμα στην πολιτική κουλτούρα των Αραβικών απολυταρχικών καθεστώτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σήμερα, που είναι αδύνατο να έχεις κάποια αξιόπιστη πληροφώρηση της πραγματικής έκτασης της μόλυνσης και των θανάτων από κορωνοϊό στον Αραβικό κόσμο. 

Αυτή είναι μία επεξεργασμένη εκδοχή ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στην Israel Today στις 22 Απριλίου 2020

*Ο Dr. Edy Cohen είναι ερευνητής στο BESA Center και συγγραφέας του βιβλίου The Holocaust in the Eyes of Mahmoud Abbas

https://besacenter.org/perspectives-papers/coronavirus-arab-culture-secrecy/