Jpost Σάββατο 13.6.2020
Κύριο Άρθρο*


Raviv Drucker, πολιτικός σχολιαστής του καναλιού 10 του Ισραήλ

«Αν έπρεπε να αποφασίσω αν θα έπρεπε να έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή εφημερίδες χωρίς μια κυβέρνηση, δεν θα δίσταζα  ούτε στιγμή να προτιμήσω την τελευταία».

Αυτό έγραψε ο Τόμας Τζέφερσον Έντουαρντ Κάρινγκτον, τον οποίο είχε στείλει ως αντιπρόσωπος στο παναμερικανικό συνέδριο από το 1786 έως το 1788.

Είναι ένα μάθημα που ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα  έκανε  να μάθει.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι ο δημοσιογράφος του καναλιού 13 Ράβιβ Ντράκερ πρέπει να συλληφθεί και να φυλακιστεί διότι σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της δημοφιλούς εκπομπής Χαμάκορ έβγαλε στον αέρα  ηχογραφήσεις που φαίνεται να εμπλέκουν τον Νετανιάχου στην υπόθεση 4000, την υπόθεση Bezeq-Walla. Ο Νετανιάχου κυκλοφόρησε ένα βίντεο στη σελίδα του στο Facebook, κατηγορώντας τον  Ντράκερ ότι έκανε «ποινικό στρατοδικείο» «διαταράσσοντας τις νομικές διαδικασίες και απειλώντας τους  μάρτυρες κατηγορίας να επιρεάσουν  τη γνώμη των δικαστών».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Νετανιάχου επιτέθηκε στον Ντρέκερ, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ένας ηγέτης στο Ισραήλ - ακόμα δημοκρατία - κάλεσε να φυλακίσει έναν δημοσιογράφο για ένα ρεπορτάζ που δε του άρεσε. Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι το Κανάλι 13 δεν δημοσίευσε  την απάντησή του στο ρεπορτάζ – το οποίο  διαπραγματεύεται τη συμφωνία που πέτυχε ο Νετανιάχου με το ιδιοκτήτη Shaul Elovitch της Μπέζεκ και της Γουάλα, για την οποία ο Νετανιάχου κατηγορείται για δωροδοκία Το κανάλι 13 είχε αρχικά στραφεί στο κόμμα Likud για την απάντηση, αλλά το έκρινε άσχετο αφού το μόνο που έκανε ήταν η επίθεση κατά του Drucker.

 Τον περασμένο Ιανουάριο, πριν από τις εκλογές του Απριλίου 2019, το κόμμα Likud έβαλε αφίσες σε διάφορα μέρη της χώρας με τα πρόσωπα τεσσάρων γνωστών δημοσιογράφων - Άμνον Αμπράμοβιτς και Guy Peleg από το N12, Drucker και Ben Caspit του Maariv - με τις λέξεις «Δεν θα αποφασίσουν. Θα αποφασίσετε. "

Η εκστρατεία κατά των μέσων ενημέρωσης ήρθε σε απάντηση σε μια σειρά ρεπορτάζ  αυτών των δημοσιογράφων σχετικά με τις έρευνες κατά του Νετανιάχου.

Προτρέπουμε τον Νετανιάχου να σταματήσει αμέσως αυτές τις επιθέσεις. Πρώτον, επειδή είναι επικίνδυνες.

Οι Ισραηλινοί έχουν δει στο παρελθόν τι συμβαίνει όταν οι πολιτικοί υποκινούν ή επιτρέπουν στους οπαδούς τους να υποκινήσουν χωρίς επιπτώσεις. Ο Νετανιάχου θα έκανε καλά, για παράδειγμα, να θυμηθεί τη συμμετοχή  του σε διαδηλώσεις όπου ο τότε πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν απεικονίστηκε ως ναζί. Ο Νετανιάχου φυσικά δεν προώθησε ποτέ τη βία, αλλά όταν δολοφονήθηκε ο Ραμπίν έπρεπε να είχε μάθει ένα μάθημα για τη δύναμη των λέξεων.

Εκτός από τον σωματικό κίνδυνο, αυτές οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν επίσης μια παρανόηση για το πώς λειτουργεί μια δημοκρατία. Η δουλειά ενός δημοσιογράφου είναι να ερευνά, να αναφέρει και να διασφαλίζει ότι οι πολιτικοί είναι διαφανείς και υπόλογοι. Σε τελική ανάλυση, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Τύπο - προτού επανεκλεγεί πρωθυπουργός το 2009 - ότι δεν έκανε αρκετά για να αποκαλύψει τη διαφθορά κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος κατέληξε στη φυλακή.

Ο Drucker, για παράδειγμα, είναι ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους του Ισραήλ, κυρίως επειδή δεν φοβάται να ερευνήσει κανέναν - είτε από την Αριστερά, τη Δεξιά είτε στο Κέντρο.

Δυστυχώς, δεν πιστεύουμε ότι ο Νετανιάχου θα αλλάξει. Ναι, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι το κείμενο που δημοσίευσε εναντίον του Drucker είχε λανθασμένα διατυπωθεί από τον εκπρόσωπό του, αλλά έχει επίσης παρελθόν για χρήση διχαστικής γλώσσας για να ενισχύσει τη δύναμή του. Το έκανε αυτό κατά τη διάρκεια των τριών διαδοχικών προεκλογικών εκστρατειών όταν επιτέθηκε συστηματικά στους Άραβες-Ισραηλινούς, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι πρωθυπουργός μόνο για επτά εκατομμύρια από τα εννέα εκατομμύρια πολιτών  του Ισραήλ.

Τότε, οι επιθέσεις του εναντίον Αράβων ήταν μέρος μιας προσπάθειας να δείξει  στους Ισραηλινούς γιατί τον χρειάζονται να παραμείνει πρωθυπουργός τους. Οι Άραβες ήταν η απειλή - ανεξάρτητα από την ισραηλινή υπηκοότητά τους - όπως και τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων όπως ο Drucker, είναι οι εχθροί σήμερα.

Το να έχεις «εχθρό» είναι σημαντικό για τον Νετανιάχου είναι σημαντικό προκειμένου να ενισχύσει την διακυβέρνηση του. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζει στους ανθρώπους μια απειλή και στη συνέχεια εξηγεί γιατί χρειάζεται και πρέπει να παραμείνει στην εξουσία.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι επιθέσεις - εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των δικαστηρίων και της αστυνομίας - θα συνεχιστούν όσο ο Νετανιάχου παραμένει σε δίκη και αισθάνεται ότι ο διακυβέρνηση του κινδυνεύει. Πρέπει να σταματήσει γιατί αν δεν το κάνει, αυτό θα γίνει η κληρονομιά του.

Δεν θα τον θυμόμαστε για προσάρτηση ή για μάχη με το Ιράν. Αντ 'αυτού, θα θυμόμαστε για τη ζημιά που προκάλεσε στον ιστό των δημοκρατικών θεσμών του Ισραήλ. ֍

*Ζαν Κοέν: Η Jerusalem Post είναι εφημερίδα της δεξιάς παράταξης

https://www.jpost.com/opinion/if-not-curtailed-netanyahus-attacks-on-the-media-will-become-his-legacy-631361