Gatestone Institute Παρασκευή 12.3.2012
Khaled Abu Toameh*

  • Για τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, αυτό που έχει σημασία είναι τα χρήματα και τα όπλα που προέρχονται από το Ιράν. Βλέπουν τον Σολεϊμανί ως ήρωα, εξ’ αιτίας του ρόλου του στην παροχή των τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα με μετρητά και όπλα για να συνεχίσουν το τζιχάντ τους (ιερός πόλεμος) εναντίον του Ισραήλ και των Εβραίων. 
  • Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ, η Χεζμπολάχ και όλες οι πολιτοφυλακές του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν έναν κοινό στόχο: τον αφανισμό του Ισραήλ. 
  • "Αντί να παρέχουμε ένα ψάρι ή να διδάσκουμε πώς να πιάσουμε ένα ψάρι, διδάξαμε στους συμμάχους και τους φίλους μας πώς να φτιάχνουν ένα αγκίστρι", δήλωσε ο Διοικητής του Στρατού των Ισλαμικών Επαναστατικών Φρουρών του Στρατηγού Ταξίαρχος Amir-Ali Hajizadeh προσθέτοντας ότι η Χαμάς και η Χεζμπολάχ διαθέτουν πλέον προηγμένες τεχνολογίες πυραύλων. 
  • Ο Σολεϊμανί, ο άνδρας που είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων και Αράβων, τιμάται ως ήρωας και μάρτυρας από αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες επειδή τους προμήθευε χρήματα και όπλα. Ο θάνατός του δεν εμπόδισε το Ιράν να συνεχίσει να υποστηρίζει τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ, τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. 
  • Γι' αυτό η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει την πίεση στους μουλάδες στο Ιράν. Η χαλάρωση των κυρώσεων θα ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές ομάδες και θα διευκολύνει την αποστολή τους να συνεχίσουν την τζιχάντ τους εναντίον του Ισραήλ. Οι πληρεξούσιοι του Ιράν θέλουν να δουν το Ισραήλ να εξαλειφθεί - και αν αυτό σημαίνει να κάνουν συμμαχίες με μαζικούς δολοφόνους όπως το Σολεϊμανί, ας είναι.

Ενώ πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν τον δολοφονημένο στρατιωτικό διοικητή του Ιράν Κασέμ Σολεϊμανί υπεύθυνο για τη διάπραξη σφαγών εναντίον Παλαιστινίων και Αράβων, ειδικά στον πόλεμο με τη Συρία, οι παλαιστινιακές ισλαμικές ομάδες Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ συνεχίζουν να τον επαινούν για την υποστήριξη των αντι-Ισραηλινών τρομοκρατικών δραστηριοτήτων τους.

Ο Σολεϊμανί, πρώην διοικητής της Ιρανικής Δύναμης Quds, σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με drone στο Ιράκ στις 3 Ιανουαρίου 2020. Πολλοί Παλαιστίνιοι και Άραβες έχουν τον Σολεϊμανί ως «δολοφόνος εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών και παιδιών» στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ.

Το Ιράν υποστήριξε τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ να σηματοδοτήσουν την επέτειο του θανάτου του, κρεμώντας μεγάλες πινακίδες με την εικόνα του Σολεϊμανί σε ορισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Οι δύο τρομοκρατικές ομάδες λένε ότι τους λείπει ο Σολεϊμανί, τον οποίο περιγράφουν ως «μάρτυρα της Ιερουσαλήμ».

Οι πινακίδες έχουν προκαλέσει πολλούς Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς, οι οποίοι θεωρούν τον Σολεϊμανί τρομοκράτη και μαζικό δολοφόνο.

Ο Ματζντί αλ Μουγράμπι, ένας Παλαιστίνιος άνδρας από τη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος φέρεται να κατέστρεψε μια αφίσα του Σολεϊμανί, συνελήφθη από τη Δύναμη Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς.

Σχολιάζοντας τις αναρτήσεις των αφισών του Σολεϊμανί στη Λωρίδα της Γάζας, ένας εξέχων Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής, ο Δρ. Ιμπραήμ Χαμάμι, έγραψε : "Δεν υπάρχει δικαιολογία για να κρεμάσουμε την εικόνα του Σολεϊμανί στη Γάζα και να τον δοξάσουμε. Είναι εγκληματίας που σκότωσε αθώους ανθρώπους."

Ο Abdel Rahman al-Rashed, αρθρογράφος της Σαουδικής εφημερίδας Asharq Al-Awsat, εξέφρασε την οργή του για τη Χαμάς επειδή δοξάζονταν τον Σολεϊμανί:

«Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς έχει μόνο λίγους οπαδούς που απομένουν στον αραβικό κόσμο λόγω της σχέσης της με το Ιράν, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ. Τα χέρια του Σολεϊμανί είναι βαμμένα με το αίμα δεκάδων χιλιάδων Σύριων και Ιρακινών».

Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Munther al-Sheikh Mubarak επεσήμανε ότι ενώ οι Παλαιστίνιοι καίνε εδώ και καιρό εικόνες και σημαίες Αράβων αρχηγών κρατών και χωρών, τιμωρούν τώρα αυτούς που καταστρέφουν τις εικόνες ενός δολοφόνου. «Για χρόνια, καίνε τις σημαίες μας και τις φωτογραφίες  από τους ηγέτες μας, και η Χαμάς δεν έκανε τίποτα γι' αυτό,» παρατήρησε ο Μουμπάρακ.

«Σήμερα, μετά το σκίσιμο της φωτογραφίας του Σολεϊμανί, η ομάδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Χαμάς) συνέλαβε τον άντρα που κατέστρεψε την αφίσα του δολοφόνου. Τους αρέσει να βλέπουν τους Σολεϊμανί, Χασάν Νασράλα [Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ], Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ [πρώην Ιρανός Πρόεδρος] και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν [Τούρκος πρόεδρος] ως ήρωες.»

Ο Kassab al-Otaibi, πρώην εκπρόσωπος της Σαουδικής αντιπολίτευσης, σχολίασε επίσης τη σύλληψη του Παλαιστινίου που κατέστρεψε την εικόνα του Σολεϊμανί, δημοσιεύοντας ένα βίντεο της επιδρομής της Χαμάς στο σπίτι του άνδρα στην πόλη Ράφα, στη νότια της Λωρίδας της Γάζας. "Η σύλληψη, έγραψε, είναι παρόμοια με τις ενέργειες "Ιρανικών συμμοριών και πολιτοφυλακών στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη, όπου τρομοκρατούνται γυναίκες και παιδιά."

Ο Ahmad Rahhal, εκπρόσωπος της Συριακής αντιπολίτευσης, είπε:

"Δεν με εκπλήσσει η συμμορία της Χαμάς που κρέμασε την εικόνα του Κασέμ Σολεϊμανί στους δρόμους της Γάζας, επειδή είμαστε συνηθισμένοι στα λάθη της Χαμάς. Εκπλήσσομαι περισσότερο που ο λαός μας στη Γάζα δέχεται την εικόνα ενός εγκληματία, που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και γυναίκες στη Συρία, την Υεμένη, το Ιράκ και το παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων Yarmouk [στη Συρία]. Είναι ακόμη πιο εκπληκτικό το γεγονός ότι αποκαλούν αυτόν τον δολοφόνο «μάρτυρα της Ιερουσαλήμ»."

Προφανώς, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ δεν ενδιαφέρονται για τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επέμβασης του Ιράν στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη. Οι δύο ομάδες δεν ενδιαφέρονται για τις χιλιάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και εκτοπίστηκαν στο στρατόπεδο προσφύγων του Yarmouk, ως αποτέλεσμα της υποστήριξης του Ιράν στο καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Για τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, αυτό που έχει σημασία είναι τα χρήματα και τα όπλα που προέρχονται από το Ιράν. Βλέπουν τον Σολεϊμανί ως ήρωα εξ’ αιτίας του ρόλου του στην παροχή τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα με μετρητά και όπλα για να συνεχίσουν το τζιχάντ τους (ιερός πόλεμος) εναντίον του Ισραήλ και των Εβραίων.

Πρόσφατα, ο ηγέτης της Χαμάς Mahmoud al-Zahar, αποκάλυψε ότι ο Σολεϊμανί του είχε παραδώσει, κατά την πρώτη τους συνάντηση το 2006, βαλίτσες γεμάτες με 22 εκατομμύρια δολάρια μετρητά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν από το 2009 έως τον Νοέμβριο του 2019, οι Ιρανοί φώναζαν συνθήματα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη χρηματοδότηση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε μια εποχή που το Ιράν αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

Μια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι το Ιράν συνέχισε την τρομοκρατική του δραστηριότητα το 2019, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τη Χεζμπολάχ, Παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα και διάφορες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, το Ιράκ και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή:

"Το Ιράν χρησιμοποίησε την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά Qods Force (IRGC-QF) για να παρέχει υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, να παρέχει κάλυψη για σχετικές μυστικές επιχειρήσεις και να δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή. Το Ιράν έχει αναγνωρίσει τη συμμετοχή του IRGC-QF στις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία και το IRGC-QF είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός του Ιράν για την καλλιέργεια και υποστήριξη τρομοκρατών στο εξωτερικό."

Οι μουλάδες του Ιράν, ωστόσο, δεν φαίνονται υπερβολικά ανήσυχοι για τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τη συνεχή υποστήριξη της Τεχεράνης σε τρομοκρατικές ομάδες.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Διοικητής του Στρατού των Ισλαμικών Επαναστατικών Φρουρών, ο Στρατηγός Amir-Ali Hajizadeh επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Ιράν για "όποιον πολεμά ενάντια στο σιωνιστικό καθεστώς" και είπε ότι η Γάζα και ο Λίβανος "βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και ότι όλες οι δυνατότητες των πυραύλων τους έχουν υποστηριχθεί από την Ισλαμική Δημοκρατία."

«Αντί να παρέχουμε ένα ψάρι ή να διδάσκουμε πώς να πιάσουμε ένα ψάρι, διδάξαμε στους συμμάχους και τους φίλους μας πώς να φτιάχνουν ένα αγκίστρι,» είπε ο Hajizadeh, προσθέτοντας ότι η Χαμάς και η Χεζμπολάχ διαθέτουν πλέον προηγμένες τεχνολογίες πυραύλων.

Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ, η Χεζμπολάχ και όλες οι πολιτοφυλακές του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν έναν κοινό στόχο: τον αφανισμό του Ισραήλ.

Ο Σολεϊμανί, ο υπεύθυνος για τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων και Αράβων, τιμάται ως ήρωας και μάρτυρας από αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες επειδή τους προμήθευσε μετρητά και όπλα. Ο θάνατός του δεν εμπόδισε το Ιράν να συνεχίσει να υποστηρίζει τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ, τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου στη Λωρίδα της Γάζας για την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του Σολεϊμανί, εκπρόσωποι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι ο θάνατός του ήταν «μεγάλη απώλεια για την Παλαιστίνη και την αντίστασή της». Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι η αποχώρηση του Σολεϊμανί από τη σκηνή δεν θα επηρέαζε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ιράν για τις προσπάθειές τους να εξαλείψουν το Ισραήλ και να σκοτώσουν Εβραίους.

Γι' αυτό η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει την πίεση στους μουλάδες στο Ιράν. Η χαλάρωση των κυρώσεων θα ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές ομάδες και θα διευκολύνει την αποστολή τους να συνεχίσουν την τζιχάντ τους εναντίον του Ισραήλ. Οι πληρεξούσιοι του Ιράν θέλουν να δουν το Ισραήλ να εξαλειφθεί - και αν αυτό σημαίνει να κάνουν συμμαχίες με μαζικούς δολοφόνους όπως το Σολεϊμανί, ας είναι.֍

*Ο Khaled Abu Toameh είναι ένας βραβευμένος δημοσιογράφος με έδρα την Ιερουσαλήμ.

https://www.gatestoneinstitute.org/16931/palestinians-terrorists-murderers-soleimani