Gatestone Institute Παρασκευή 19 3.2021 Κ
Κhaled Abu Toameh*

  • "Από τους Παλαιστίνιους έχουν ουσιαστικά αφαιρεθεί η ταυτότητά τους και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα από διαδοχικές ιρακινές κυβερνήσεις", σύμφωνα με άλλη έκθεση του Al-Araby Al-Jadeed. 
  • Μόνο το 2003, 344 παλαιστινιακές οικογένειες εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους [στο Ιράκ] από πολιτοφυλακές. Μεταξύ 2003 και 2016, περίπου 300 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες σκοτώθηκαν από αυτές τις πολιτοφυλακές.... Οι Παλαιστίνιοι έχουν δαιμονοποιηθεί ακόμη και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πιθανοί «τρομοκράτες» από λογαριασμούς που συνδέονται με το [ιρακινό] υπουργείο Εσωτερικών.» - Al-Araby Al-Jadeed. 
  • Το 2017, ο Ιρακινός πρόεδρος Fuad Masum ενέκρινε νόμο που αφαίρεσε από τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζούσαν στο Ιράκ τα δικαιώματά τους και τους χαρακτήρισε αλλοδαπούς. 
  • Η διεθνής αντίδραση θα ήταν, φυσικά, εντελώς διαφορετική εάν το Ισραήλ έπαιρνε τέτοια μέτρα κατά των Παλαιστινίων. Προφανώς, κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη δεινή κατάσταση των Παλαιστινίων. Τους νοιάζει μόνο αν μπορούν να εμφανιστούν ως θύματα του Ισραήλ, ποτέ μιας αραβικής χώρας. 
  • Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες είναι πάρα πολύ απασχολημένοι με το να επιτίθονται στο Ισραήλ και απαιτούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να ασκήσει δίωξη στους Ισραηλινούς για φερόμενα "εγκλήματα πολέμου" εναντίον των Παλαιστινίων, για να παρατηρήσουν τα δεινά των Παλαιστινίων στα χέρια μιας αραβικής χώρας. 
  • Το ΔΠΔ, το οποίο φαίνεται να έχει εμμονή με το Ισραήλ, είναι απίθανο να ξεκινήσει έρευνα για την εθνική κάθαρση των Παλαιστινίων από το Ιράκ. Ομοίως, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απίθανο να διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο για να καταγγείλει το Ιράκ για τα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων. Τα διεθνή ΜΜΕ, από την πλευρά τους, θα συνεχίσουν επίσης τις συνήθως δηλητηριώδεις -και συνήθως αδικαιολόγητες- επιθέσεις τους στο Ισραήλ, αγνοώντας τη φρικτή μεταχείριση που λαμβάνουν οι Παλαιστίνιοι από τους Άραβες αδελφούς τους. 

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) κάλεσε το Ιράκ να στείλει παρατηρητές για να παρακολουθούν τις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές, εάν και όταν διεξαχθούν στις 22 Μαΐου. Προσκλήθηκε επίσης ο Μohamed al-Halbousi, πρόεδρος του συμβουλίου των αντιπροσώπων του Ιράκ, από τον πρεσβευτή της ΠΑ στο Ιράκ, Ahmed Akl, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βαγδάτη. 

Δεν είναι σαφές εάν οι Ιρακινοί αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι το Ιράκ είναι μεταξύ των πολλών αραβικών χωρών όπου οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μέτρα και νόμους που εισάγουν διακρίσεις. 

Ακόμη χειρότερα, φαίνεται ότι οι ιρακινές αρχές ακολουθούν μια πολιτική εθνικής κάθαρσης κατά των λίγων χιλιάδων Παλαιστινίων που εξακολουθούν να ζουν στο Ιράκ.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, οι ιρακινές αρχές απαιτούν τώρα από τους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν το Ιράκ για περίοδο που υπερβαίνει τους τρεις μήνες να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου. 

Ένα μέλος του ιρακινού κοινοβουλίου δήλωσε στο  παναραβικό μέσο ενημέρωσης  Al-Araby Al-Jadeed  ότι το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών έχει κυκλοφορήσει μια οδηγία που εμποδίζει την επιστροφή οποιουδήποτε Παλαιστίνιου που περνά περισσότερο από τρεις μήνες έξω από το Ιράκ, εκτός εάν του χορηγηθεί βίζα εισόδου από ιρακινή πρεσβεία. 

Ο ανώνυμος βουλευτής είπε ότι η οδηγία απαιτεί από τους Παλαιστίνιους να εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο έμειναν έξω από το Ιράκ για περισσότερο από τρεις μήνες. Το νέο μέτρο, πρόσθεσε, ισχύει και για τους Παλαιστίνιους που γεννήθηκαν στο Ιράκ. 

Κάποιοι Παλαιστίνιοι που προσέγγισαν το Ιρακινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, για να λάβουν βίζα εισόδου ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Ιράκ απορρίφθηκαν, αποκάλυψε το Ιρακινό MK. "Είναι μια ανήθικη απόφαση η οποία είναι ασύμβατη με τα συνθήματα που έθεσε το Ιράκ υπέρ του Παλαιστινιακού ζητήματος", παρατήρησε. 

Το νέο μέτρο σημαίνει ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν το Ιράκ για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης ή της εκπαίδευσης, θα δυσκολευτούν τώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτοί οι Παλαιστίνιοι, στους οποίους δεν χορηγήθηκε ποτέ ιρακινή υπηκοότητα, θα γίνουν πρόσφυγες στις χώρες που επισκέπτονται. Ο αριθμός των Παλαιστινίων που διαμένουν στο Ιράκ μειώθηκε απότομα από περίπου 40.000 πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 σε λιγότερους από 4.000 σήμερα. 

Πολλοί Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν το Ιράκ όταν εκτέθηκαν σε εκστρατείες βίας και δολοφονιών από ιρακινούς πολιτοφύλακες, οι οποίοι τους κατηγόρησαν ότι συνδέονται με το καθεστώς του πρώην Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν. 

"Από τους Παλαιστίνιους έχουν ουσιαστικά αφαιρεθεί η ταυτότητά τους και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα από διαδοχικές ιρακινές κυβερνήσεις", σύμφωνα με άλλη έκθεση του Al-Araby Al-Jadeed

"Έχοντας δυσφημιστεί ως κακοποιηθεί ως «πιστοί των Βααθιστών» και «αγαπημένοι του Σαντάμ», οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δέχτηκαν στόχευση σε μεγάλο βαθμό από σεχταριστικές σιιτικές πολιτοφυλακές. Μόνο το 2003, 344 παλαιστινιακές οικογένειες εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους από πολιτοφυλακές. Μεταξύ 2003 και 2016, περίπου 300 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες σκοτώθηκαν από αυτές τις πολιτοφυλακές. Οι ιρακινές αρχές έκαναν σε μεγάλο βαθμό τα στραβά μάτια, καθώς οι Παλαιστίνιοι δαιμονοποιήθηκαν ακόμη και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πιθανοί "τρομοκράτες" από λογαριασμούς που σχετίζονται με το [ιρακινό] υπουργείο Εσωτερικών". 

Το 2017, ο Ιρακινός πρόεδρος Fuad Masum ενέκρινε νόμο που αφαίρεσε  από τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζούσαν στο Ιράκ τα δικαιώματά τους και τους χαρακτήρισε αλλοδαπούς.

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Επιστροφής καταδίκασε  απερίφραστα το νόμο και ανέφερε ότι κάνει διακρίσεις εναντίον Παλαιστινίων που ζουν στο Ιράκ. Το κέντρο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη νέα νομοθεσία και να ασκήσει ισχυρή πίεση στην ιρακινή κυβέρνηση να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς τους Παλαιστινίους. 

Η διεθνής κοινότητα και οι λεγόμενες φιλοπαλαιστινϊκές ομάδες και άτομα, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη πει λέξη για τα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις με στόχο τους Παλαιστινίους που ζουν στο Ιράκ. 

Η διεθνής αντίδραση θα ήταν, φυσικά, εντελώς διαφορετική εάν το Ισραήλ έπαιρνε τέτοια μέτρα κατά των Παλαιστινίων. Προφανώς, κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη δεινή κατάσταση των Παλαιστινίων. Τους νοιάζει μόνο αν μπορούν να εμφανιστούν ως θύματα του Ισραήλ, ποτέ μιας αραβικής χώρας. 

Ένας Παλαιστίνιος που έφυγε από το Ιράκ για χειρουργική επέμβαση ποδιών στην Τουρκία φέρεται να είπε ότι η ιρακινή πρεσβεία στην Τουρκία αρνήθηκε το αίτημά του για βίζα εισόδου περισσότερες από μία φορές. "Δεν ξέρω που να πάω τώρα", είπε. "Γεννήθηκα στο Ιράκ και δεν έχω άλλο μέρος να πάω. Η οικογένειά μου και όλοι οι συγγενείς μου ζουν στο Ιράκ". 

Ο Thamer Ali, ένας 66χρονος Παλαιστίνιος από το Ιράκ, δήλωσε  ότι η ιρακινή κυβέρνηση "εξακολουθεί να μας αντιμετωπίζει ως αλλοδαπούς, και δεν έχουμε δικαίωμα στην απασχόληση ή την εργασία σε κυβερνητικά ή ιδιωτικά ιδρύματα". 

Ο Ali είπε ότι αυτός και άλλοι Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ιράκ έχουν απευθύνει έκκληση στην Παλαιστινιακή Αρχή για βοήθεια "δεκάδες φορές", χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η σιωπή της Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων στο Ιράκ δεν αποτελεί έκπληξη. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες είναι πάρα πολύ απασχολημένοι με το να  επιτίθονται στο Ισραήλ και απαιτούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να ασκήσει δίωξη στους Ισραηλινούς για φερόμενα "εγκλήματα πολέμου" εναντίον των Παλαιστινίων, για να παρατηρήσουν τα δεινά των Παλαιστινίων στα χέρια μιας αραβικής χώρας. 

Αυτή η συνεχιζόμενη σιωπή σημαίνει ότι σύντομα κανένας Παλαιστίνιος δεν θα παραμείνει στο Ιράκ. 

Το ΔΠΔ, το οποίο φαίνεται να έχει εμμονή με το Ισραήλ, είναι απίθανο να ξεκινήσει έρευνα για την εθνική κάθαρση των Παλαιστινίων από το Ιράκ. Ομοίως, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απίθανο να διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο για να καταγγείλει το Ιράκ για τα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων. Τα διεθνή ΜΜΕ, από την πλευρά τους, θα συνεχίσουν επίσης τις συνήθως δηλητηριώδεις -και συνήθως αδικαιολόγητες- επιθέσεις τους στο Ισραήλ, αγνοώντας τη φρικτή μεταχείριση που λαμβάνουν οι Παλαιστίνιοι από τους Άραβες αδελφούς τους.֍ 

*Ο Khaled Abu Toameh είναι βραβευμένος δημοσιογράφος με έδρα την Ιερουσαλήμ.

https://www.gatestoneinstitute.org/17097/arabs-discrimination-palestinians