Al-Monitor Τετάρτη 17.4.2021
Shelly Kittleson

Ένοπλες ομάδες που συνδέονται με το Ιράν κατά το παρελθόν, ενίσχυσαν και εδραίωσαν τον έλεγχό τους σε μια βασική συνοριακή περιοχή μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, εμποδίζοντας τους δημοσιογράφους να εισέλθουν και τους κατοίκους της περιοχής να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Μέλη των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης κυματίζουν τη σημαία της φατρίας κατά τη διάρκεια μιας συμβολικής τελετής κηδείας στην κεντρική ιερή πόλη Καρμπάλα, στην επέτειο των αεροπορικών επιθέσεων από αμερικανικά αεροπλάνα σε διάφορες βάσεις που ανήκουν στις ταξιαρχίες της Hezbollah κοντά στην Αλ Καΐμ του Ιράκ, στις 29 Δεκεμβρίου 2020.

AL-OBEIDI, Ιράκ -Περίπου δώδεκα νεαροί άνδρες με μαύρο και πράσινο καμουφλάζ στέκονται κάτω από τις καμάρες του σημείου ελέγχου Sheikh Haidar μεταξύ της πόλης Al-Obeidi και της παραμεθόριας πόλης Καΐμ.

Οι καμάρες καμπυλώνουν και στις δύο πλευρές του σημείου ελέγχου, ενώ μια μεγάλη αφίσα του Abu Mahdial-Muhandis, ενός ανώτερου Ιρακινού διοικητή ασφαλείας από τη Kataib Hezbollah που σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020, προσελκύει την προσοχή οποιουδήποτε περνάει.

Το σημείο ελέγχου πήρε το όνομά του από ένα μέλος των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU) υπό την ηγεσία των Σιιτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σε αυτήν την περιοχή που κυριαρχεί η Σούνι.

Οι κάτοικοι του Καΐμ αναφέρουν ότι η Kataib Hezbollah και άλλες μη κρατικές ένοπλες ομάδες έχουν εδραιώσει την αρμοδιότητά τους στην ιρακινή-συριακή παραμεθόρια περιοχή παρά τα μέτρα που ελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο για να μειωθεί η επιρροή των μη κρατικών ένοπλων ομάδων σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια αεροπορική επιδρομή της 25ης Φεβρουαρίου από τον αμερικανικό στρατό σε θέσεις που κατείχαν η Kataib  Hezbollah και η Kataib  Sayyidal-Shuhada  στην περιοχή Albu  Kamal της Συρίας, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα από το Καΐμ  ήταν η πρώτη γνωστή επιθετική στρατιωτική δράση της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στα τέλη Ιανουαρίου. Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για επιθέσεις με ρουκέτες σε βάσεις που φιλοξενούσαν διεθνείς δυνάμεις.

Η Kataib Hezbollah ισχυρίστηκε ότι μόνο ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε στην επίθεση, αν και άλλες πηγές και μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πολύ υψηλότερα στοιχεία. Στις 28 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος της Kataib Hezbollah Mohamed  Mohi ισχυρίστηκε σε ένα μήνυμα σε αυτόν τον δημοσιογράφο ότι υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, αλλά τόσο οι αξιωματούχοι όσο και οι κάτοικοι του Καΐμ το αρνούνται. Η Kataib Hezbollah εξέδωσε δήλωση υποστηρίζοντας ότι η αεροπορική επίθεση ήταν "προσβολή στην ιρακινή κυριαρχία".

Η Kataib Hezbollah έχει τρεις ταξιαρχίες εντός του PMU με μισθούς από την κυβέρνηση, δύο από τις οποίες αναπτύσσονται στη δυτική Ανμπάρ. Αυτό το μέρος της ομάδας απαντά επίσημα στην κεντρική κυβέρνηση. Ωστόσο, η Kataib Hezbollah στο σύνολό της λειτουργεί εκτός του ιρακινού κυβερνητικού ελέγχου και οι περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν ότι συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Είναι μέρος των σιιτικών φατριών "muqawama", ή "αντίστασης" που συνδέονται με το Ιράν, και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009.

Ένα προφίλ του Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε: "Στην πράξη, οι Ταξιαρχίες KH PMF (PMU) συχνά παρακούουν την ιεραρχία της κυβέρνησης  του Ιράκ, παραμένοντας νομικά όργανα του ιρακινού κράτους".

Αρκετές Σιιτικές ένοπλες ομάδες που συνδέονται με το Ιράν διασχίζουν τα σύνορα Ιράκ-Συρίας σε κοντινή απόσταση από τότε που η περιοχή ανακαταλήφθηκε από το IS στα τέλη του 2017. Πολλοί έχουν κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο για κέρδος και όχι μόνο για μεταφορά όπλων και ανδρών "για τον αγώνα κατά του IS", όπως υποστηρίζεται συχνά.

Ένας τοπικός αξιωματούχος ασφαλείας στο Καΐμ είπε σε αυτόν τον δημοσιογράφο σε μια επίσκεψη στην περιοχή στις αρχές Απριλίου, ότι οι μαχητές του PMU είχαν πάει γύρω από τις κατοικημένες περιοχές κοντά στα σύνορα και απαίτησαν να ψάξουν τα αρχεία κλήσεων των κινητών τηλεφώνων των ντόπιων μετά από την αεροπορική επιδρομή του Φεβρουαρίου, και ότι η Kataib Hezbollah είχε δημιουργήσει το δικό τους δίκτυο παρακολούθησης βίντεο στις αγορές της πόλης.

Η περιοχή του Καΐμ περιλαμβάνει την κύρια πόλη με τα κτήρια του δημοτικού συμβουλίου και το νοσοκομείο, καθώς επίσης και τη μεθοριακή περιοχή Husaybah, το al-Obeidi πιο ανατολικά και τη Roumana βόρεια του ποταμού Ευφράτη και συνδέονται με μια γέφυρα που ελέγχεται τώρα από το PMU.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι που στις αρχές του 2020 είχαν μιλήσει πιο ανοιχτά για την κατάσταση στο Al-Monitor ήταν στις αρχές Απριλίου επιφυλακτικοί να μιλήσουν για το PMU και άλλους μη κρατικούς παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

"Δεν είναι χρήσιμο", δήλωσε ο Σεΐχης Σαμπάχ, ο κορυφαίος σεΐχης της φυλής Albu Mahal, ένας από τους μεγαλύτερους στην περιοχή, στο Al-Monitor κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο al-Obeidi. "Θέλουμε να μιλήσουμε για το τι χρειαζόμαστε. Και χρειαζόμαστε τα πάντα. Υπηρεσίες. Δεν έχουμε αρκετό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα. Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη για τη γεωργία. Θέσεις εργασίας. Τα πάντα."

Δίπλα στο σχετικά απλό διοικητικό του γραφείο, δεσπόζουν τα ερείπια του πρώην ανακτορικού σπιτιού του, που καταστράφηκε από την Αλ Κάιντα στο Ιράκ τα προηγούμενα χρόνια, όταν η φυλή του ξεσηκώθηκε εναντίον της.

Άλλοι που είναι κοντά στον κορυφαίο σεΐχη του Albu  Mahal λένε ότι αυτός και πολλοί άλλοι έχουν γη που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για τη γεωργία, νότια του κεντρικού δρόμου που εκτείνεται από το Ραμάντι στο  Καΐμ  σε μια περιοχή που "καταλαμβάνεται τώρα από το PMU".

"Θα υπάρξουν προβλήματα μαζί τους (PMU) στο μέλλον", αναφέρουν πολλοί ντόπιοι. Αλλά, προς το παρόν, θέλουν να επιβιώσουν και να ανακάμψουν. Γι' αυτό, λένε, η τήρηση των κανόνων των κυρίαρχων στρατιωτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη: στην προκειμένη περίπτωση, προφανώς, το PMU.

Ο Abu Aya, πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων του Καΐμ και νυν διοικητής της τοπικής φυλής PMU Kataib al-Hamza -ο οποίος αρχικά σχηματίστηκε στα χρόνια μετά το 2003 για την καταπολέμηση της αμερικανικής «κατοχής», αλλά αργότερα συνεργάστηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και αναμορφώθηκε για να πολεμήσει το IS- δήλωσε στο Al-Monitor σε συνέντευξή του στις 8 Απριλίου ότι αν και υπήρχαν άλλες ταξιαρχίες PMU που δρούσαν στην περιοχή, η Kataib Hezbollah είχε τον έλεγχο και ότι εμπόδιζαν τους κατοίκους της περιοχής να επιστρέψουν στο αγρόκτημα χιλιάδων οικοπέδων νότια του  Καΐμ  "για λόγους ασφαλείας".

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή του Καΐμ στις αρχές Απριλίου, η Al-Monitor δεν είχε πρόσβαση στο τελικό σημείο ελέγχου της πόλης από το μη τοπικό PMU που την επάνδρωνε.

Η Al-Monitor είχε εξουσιοδότηση από την Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων (JOC) να έχει πρόσβαση σε όλη τη δυτική Anbar για σκοπούς αναφοράς. Αυτός ο δημοσιογράφος είχε προηγουμένως κάνει αρκετά ταξίδια στην περιοχή από τότε που συνόδευσε τον ιρακινό στρατό στις επιχειρήσεις ανακατάληψης της περιοχής από το ΙS στα τέλη του 2017 και έχει συνοδεύσει διάφορες ιρακινές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων αρκετών PMU.

Οι τοπικοί σεΐχηδες, οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός προσπάθησαν όλοι ανεπιτυχώς να αποκτήσουν άδεια για αυτόν τον δημοσιογράφο να περάσει το σημείο ελέγχου από το PMU. Η απάντηση ήταν απλώς ότι οι άνθρωποι "υψηλότεροι" στο PMU είχαν απορρίψει το αίτημα.

Μη τοπικές PMU, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων muqawama, όπως ο Asaib Ahl al-Haq, έλαβε μέρος στη μάχη για το Καΐμ  στα σύνορα, αλλά όχι  στη Rawa, που βρίσκεται πιο ανατολικά και βόρεια κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού. Η Rawa  δεν είναι τόσο στρατηγική για τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Το μη τοπικό PMU υποτίθεται επίσημα ότι θα μείνει έξω από το Καΐμ  και θα φρουρούν μόνο τις περιοχές έξω από αυτό, δηλώθηκε στο Al-Monitor από τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Πρόσθεσαν ότι η συμφωνία αυτή είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια μετά από μεγάλη πίεση από την τοπική κοινότητα και τις φυλές. Ωστόσο, πολλές ένοπλες ομάδες που συνδέονται με το Ιράν εξακολουθούν να κυκλοφορούν εκεί, λένε οι ντόπιοι, και τώρα "ελέγχουν όλα τα σημεία πρόσβασης".

Σε σύγκριση με προηγούμενες επισκέψεις του Al-Monitor, δύο ακόμη σημεία ελέγχου για βασικά σημεία πρόσβασης στην πόλη είχαν αλλάξει χέρια από το στρατό στο μη τοπικό PMU, ανέφεραν αρκετές τοπικές πηγές ασφαλείας στο Al-Monitor.

Ένας εκπρόσωπος της Kataib Hezbollah δεν είχε απαντήσει μέχρι τη δημοσίευση σε αίτημα για σχολιασμό στις 15 Απριλίου.

Αναφερόμενος στο PMU, ένα μέλος των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Al-Monitor, "Λένε ότι είμαστε Haram(μη αποδεκτοί) και είναι Halal(κατάλληλοι). Ότι όλοι οι ξένοι -εκτός από τους Λιβανέζους και τους Ιρανούς- είναι εχθροί. Είναι το ίδιο με το ΙS", προφανώς αναφερόμενος στην "κατοχή" της γης από τις ένοπλες ομάδες και τη θρησκευτική "τζιχάντ" που είναι ως δηλωμένος στόχος τους για μάχη.

"Πηγαίνετε στο δρόμο που ελέγχουν μεταξύ εδώ και Akashat  και θα δείτε πώς είναι", είπε.

Το Akashat είναι νότια της πόλης, μεταξύ Καΐμ και Rutba, σε έναν δρόμο που ελέγχεται από μη τοπικές PMU.

"Γράψε το αυτό αλλά μην χρησιμοποιήσεις το όνομά μου", πρόσθεσε. "Πρέπει να ζήσουμε εδώ ακόμα και αφού φύγεις

https://www.al-monitor.com/originals/2021/04/kataib-hezbollah-controls-access-points-key-iraqi-border-city#ixzz6sYsr31vh