BESA,Κυριακή 5.3.2023
Αντ/ρχης εν εφεδρεία Dr. Shaul Barta*

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Οι προσπάθειες της Ισλαμικής Τζιχάντ να υποβαθμίσει την ασφάλεια του Ισραήλ καθοδηγούνται από τα ιρανικά συμφέροντα. Οι Ισραηλινοί ιθύνοντες πρέπει να κατανοήσουν τη φύση του αγώνα με αυτή την οργάνωση και να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν την ανάδειξή της σε σημαντική στρατιωτική δύναμη στη Δυτική Όχθη. Αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να αποτραπεί η "ενότητα των μετώπων" που προσπαθεί να δημιουργήσει το Ιράν μέσω των οργανώσεων πληρεξουσίων του.

Στις 26 Ιανουαρίου 2023, το Ισραήλ εξουδετέρωσε έναν πυρήνα της Ισλαμικής Τζιχάντ στην καρδιά της Jenin, συμπεριλαμβανομένου ενός ηγέτη της ταξιαρχίας Jenin της οργάνωσης, του Salahat Ezz a-Din. Η επιχείρηση αυτή επανέφερε τα φώτα της δημοσιότητας στην Ισλαμική Τζιχάντ, μια οργάνωση πληρεξουσίων που εργάζεται για την αλλαγή της περιφερειακής τάξης προς το συμφέρον του Ιράν.

Στις αρχές Αυγούστου του 2022, η Ισλαμική Τζιχάντ απείλησε ότι θα ασκήσει βία κατά του Ισραήλ εάν δεν απελευθερώσει τον Σεΐχη Bassam al-Saadi. Αυτή η απειλή οδήγησε στην επιχείρηση Breaking Dawn (5 έως 7 Αυγούστου 2022). Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα της Ισλαμικής Τζιχάντ, ιδίως στη βόρεια Δυτική Όχθη με έμφαση στην Jenin, αντανακλά τις προσπάθειες του Ιράν να χρησιμοποιήσει τους πληρεξουσίους του για να δημιουργήσει μια ισορροπία αποτροπής.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα ιρανικών πληρεξουσίων που απειλούν το Ισραήλ για λογαριασμό του Ιράν στην παλαιστινιακή αρένα, την οποία η Τεχεράνη αντιλαμβάνεται ως ισραηλινό αδύναμο σημείο. Η Hezbollah, για παράδειγμα, απείλησε να πλήξει το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish με πυραύλους Yakhont πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο- και η Hamas προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει για την πραγματοποίηση της παρέλασης της σημαίας στην πρωτεύουσα την ημέρα της Ιερουσαλήμ.

Το κοινό χαρακτηριστικό και των τριών οργανώσεων ("Hezbollah", " Ισλαμική Τζιχάντ" και "Hamas") είναι η σημαντική στρατιωτική βοήθεια και υποστήριξη που λαμβάνουν από το Ιράν. Μέσω των οργανώσεων που χρηματοδοτεί, το Ιράν έχει σφυρηλατήσει ένα ευρύ τρομοκρατικό μέτωπο που περιλαμβάνει τους Houthis στην Υεμένη και οργανώσεις σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία. Οι πληρεξούσιοι του Ιράν προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα εξίσωση απέναντι στο Ισραήλ -μια χώρα που προτιμά την ησυχία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν και στη Μέση Ανατολή η ησυχία είναι κάτι άπιαστο.

Η Ισλαμική Τζιχάντ ιδρύθηκε υπό ιρανική επιρροή στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο ιδρυτής της, Dr. Fathi Shaqaqi, συνέγραψε το βιβλίο Al-Khomeini al-Hal al-Islami wa-al-Badil (Ο Χομεϊνί, η ισλαμική λύση και η εναλλακτική λύση). Το βιβλίο αυτό θεωρεί την ιρανική επανάσταση ως το πρότυπο για μια ολοκληρωμένη ισλαμική επανάσταση που θα προωθήσει μια ευρεία ισλαμική αναγέννηση.

Από την ίδρυσή της, η ομάδα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις, με το Ιράν να της παρέχει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή σε όπλα, πολεμοφόδια, χρήματα και καθοδήγηση. Οι πράκτορες της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα είναι υπερήφανοι για τα προηγμένα όπλα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν στην κατοχή τους, ορισμένα από τα οποία παράγονται τοπικά και άλλα με ιρανική τεχνολογία.

Από τη δεκαετία του 1980, μετά από μια σειρά ισραηλινών ενεργειών, οι ηγέτες της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού επικεφαλής Ziad al-Nakhalah, ζουν στη Συρία. Η Ισλαμική Τζιχάντ δεν έχει μια εκτεταμένη υποδομή dawah όπως η Hamas, και επικεντρώνεται κυρίως στη στρατιωτική δραστηριότητα κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ηγέτη της, "η αντίσταση είναι η μόνη επιλογή με την οποία μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα του λαού μας".

Η Ισλαμική Τζιχάντ δηλώνει επανειλημμένα στις διάφορες ιστοσελίδες της ότι το τζιχάντ και ο αγώνας κατά του Ισραήλ θα είναι "αιώνιος μέχρι τη νίκη". Οι εκπρόσωποί της λένε ότι το τζιχάντ είναι νόμιμο (σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο) και εθνικό καθήκον. Η τζιχάντ δραστηριότητά της στη Δυτική Όχθη βασίζεται σε μια σειρά από ταξιαρχίες που είναι διασκορπισμένες στην Jenin, στο Tulkarem και σε άλλες περιοχές, παρόμοια με τη Γάζα.

Στις 2 Αυγούστου 2022, οι Ταξιαρχίες της Ιερουσαλήμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσε ότι ο τζιχάντ θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη επί του εχθρού. Η δήλωση αυτή έγινε με φόντο τον θάνατο στην Jenin του 17χρονου πράκτορα της Ισλαμικής Τζιχάντ Derrar Alkafarini. Αν και δηλώσεις αυτού του είδους είναι συνηθισμένες στις ιστοσελίδες της ομάδας, η Ισλαμική Τζιχάντ δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αφορμή για να απειλήσει ή να επιτεθεί στο Ισραήλ. Η πρόσφατη ενισχυμένη δραστηριότητα της ομάδας πηγάζει από κάτι βαθύτερο: συγκεκριμένα, από τη σχέση της με το Ιράν.

Στα οκτώ χρόνια που έχουν περάσει από την επιχείρηση Protective Edge το 2014, η Ισλαμική Τζιχάντ έχει αυξηθεί σε δύναμη και οπλισμό, και η οργάνωση πιστεύει πλέον ότι είναι εξοπλισμένη για να απαντήσει στις δυνατότητες που επέδειξαν οι IDF κατά τη διάρκεια εκείνης της σύγκρουσης. Σε ένα μανιφέστο που εξέδωσε η Ισλαμική Τζιχάντ τον Ιούλιο του 2022, τραγούδησε τους επαίνους της και χαιρέτισε την υποτιθέμενη τελική της νίκη.

Η Ισλαμική Τζιχάντ φαίνεται να έχει αυξήσει τη δύναμη και τις δυνατότητές της με ιρανική βοήθεια και υποστήριξη και οι επιχειρήσεις της αποκτούν όλο και μεγαλύτερη νομιμοποίηση στο παλαιστινιακό κοινό. Η δραστηριότητά της στην Jenin αποτελεί μέρος της προσέγγισης "Ενότητα των Μετώπων" που υιοθέτησε η Ισλαμική Τζιχάντ πέρυσι. Δεν ήταν τυχαίο ότι η ομάδα επέλεξε να ονομάσει την επιχείρηση του 2022, στην οποία σκοτώθηκαν δύο από τους κορυφαίους διοικητές της, "Ενότητα των Μετώπων". Τα μέτωπα στον παλαιστινιακό χώρο στα οποία αναφέρεται αυτή η φράση - Ανατολική Ιερουσαλήμ, Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας και Ισραηλινοί Άραβες - θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν τον Λίβανο, τη Συρία και όλες τις άλλες οργανώσεις πληρεξουσίων του Ιράν.

Στις 5 Ιανουαρίου 2023, ο Ziad al-Nakhalah δήλωσε ότι το πρότυπο που θαυμάζουν πάνω απ' όλα οι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ είναι ο Qassem Soleimani. Περιέγραψε τον Soleimani ως μάρτυρα-ήρωα και γενναίο μαχητή που τιμούν όλα τα μέτωπα της αντίστασης και τα παρακλάδια τους. Ο Soleimani ήταν ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης που δολοφονήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2020. Στις δημοσιεύσεις της, η Ισλαμική Τζιχάντ θέτει ως στόχο της να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση με αφορμή την επέτειο του θανάτου του. Στη συγκέντρωση του Ιανουαρίου, ο Al-Nakhalah εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για τον αγαπημένο σύντροφο και μεγάλο διοικητή Karim Younis, ο οποίος απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα μετά από 40 χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία του Ισραηλινού στρατιώτη Avi Bromberg το 1980[i].

Οι απειλές της Ισλαμικής Τζιχάντ ότι θα επιτεθεί στο Ισραήλ αν δεν απελευθερώσει τον Σεΐχη Saadi, τον ανώτερο πράκτορα της Jenin, σηματοδότησαν την πρώτη φορά που η ομάδα μετέφερε μέσω των μέσων ενημέρωσης, και μάλιστα στα εβραϊκά, ένα σαφές τελεσίγραφο σχετικά με την απελευθέρωση ενός κρατουμένου. Η Ισλαμική Τζιχάντ υπογράμμισε την ιατρική κατάσταση του Σεΐχη Saadi και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση του δικαστηρίου να φωτογραφίσει τη φυσική του κατάσταση. Μια δήλωση των Ταξιαρχιών της Ιερουσαλήμ την 1η Αυγούστου 2022 ανέφερε: "Ανακοινώνουμε γενική κινητοποίηση και αύξηση του [επιχειρησιακού] συναγερμού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα να εκπληρώσουμε [το] καθήκον μας απέναντι στον προδοτικό εχθρό που επιτέθηκε στον μεγάλο διοικητή Sheikh Bassam al-Saadi και την οικογένειά του πριν από λίγο καιρό στην Jenin".

Στις 3 Αυγούστου, ο Al-Nakhaleh διακήρυξε ότι "τα πλαίσια της αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας είναι ισχυρά και η δύναμη της αντίστασης έχει αυξηθεί και έχει πολλές δυνατότητες". Συζήτησε για μια συνάντηση στην Τεχεράνη με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian και δήλωσε ότι "οι ταξιαρχίες αντίστασης πρέπει επειγόντως να ενωθούν και να συσπειρωθούν προκειμένου να ενισχύσουν την ισλαμική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού". Υπογράμμισε "τον σημαντικό ρόλο και τη σημαντική θέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας [Ιράν], της Συρίας και της λιβανέζικης αντίστασης στην υποστήριξη του μετώπου της ισλαμικής αντίστασης"[ii].

Η επίσκεψη του Al-Nakhaleh στο Ιράν δεν ήταν μάταιη, και ίσως ήταν σκόπιμα χρονικά τοποθετημένη. Η σύλληψη του Σεΐχη Saadi φαίνεται ότι ήταν ένα πρόσχημα για τους πληρεξουσίους του Ιράν να ξεκινήσουν μια τοπική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ. Η συνάντηση μεταξύ του Al-Nakhaleh και ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων είχε προφανώς ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για περαιτέρω συγκρούσεις ευρείας κλίμακας στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενδεχομένως με τη συμμετοχή της Hamas.

Η Ισλαμική Τζιχάντ διατυπώνει νέες απειλές μετά τη δολοφονία στελεχών της ομάδας στην Jenin, μεταξύ των οποίων και εγγόνια του Sheikh Saadi που ήταν οι ίδιοι γνωστοί μαχητές. Οι απειλές στα εβραϊκά στο Facebook περιλαμβάνουν μια δήλωση εκδίκησης: "Οι γιοι της Ισλαμικής Τζιχάντ έρχονται". Η έκδοση προειδοποιήσεων στα εβραϊκά από την Ισλαμική Τζιχάντ είναι μια μορφή ψυχολογικού πολέμου που η ομάδα, η οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της από την Τεχεράνη, αναπτύσσει με ιρανική βοήθεια.

Η Ισλαμική Τζιχάντ είναι κάτι περισσότερο από μια στρατιωτική οργάνωση με μια ευρεία παν-ισλαμική προοπτική αναμεμειγμένη με τον παλαιστινιακό εθνικισμό και δεν λειτουργεί στο κενό. Η Ισλαμική Τζιχάντ, μαζί με τη Hamas και τη Hezbollah, αντιπροσωπεύουν έναν "άξονα αντίστασης" που επιθυμεί να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική εξίσωση απέναντι στο Ισραήλ προς το συμφέρον του Ιράν. Αυτή η νέα εξίσωση είναι ουσιαστικά ένα είδος εκβιασμού προστασίας. Η ησυχία στα σύνορα του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη θα συνεπάγεται σημαντικές παραχωρήσεις και θυσίες όσον αφορά την ισραηλινή κυριαρχία και την ικανότητα δράσης των IDF.

Ο αγώνας της Ισλαμικής Τζιχάντ κατά του Ισραήλ καθοδηγείται από την επιθυμία του Ιράν να θερμάνει το μέτωπο της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα με φόντο το Ραμαζάνι που πλησιάζει. Οι ενέργειες της Ισλαμικής Τζιχάντ έχουν τη δυνατότητα να επιδεινώσουν την κατάσταση ασφαλείας και να οδηγήσουν στην αναστολή της συνεργασίας του Ισραήλ με την Παλαιστινιακή Αρχή σε θέματα ασφαλείας, όπως συνέβη μετά την επιχείρηση της Jenin. Οι Ισραηλινοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να κατανοήσουν τη φύση του αγώνα και να συνεχίσουν να ενεργούν κατά της εδραίωσης της Ισλαμικής Τζιχάντ ως σημαντικής στρατιωτικής δύναμης στη Δυτική Όχθη. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η "ενότητα των μετώπων" που προσπαθεί να επιτύχει το Ιράν μέσω των οργανώσεων πληρεξουσίων, με την Ισλαμική Τζιχάντ στην πρώτη γραμμή.

*Ο Δρ Αντισυνταγματάρχης (ε.α.) Shaul Bartal είναι ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο BESA και ερευνητής στο Instituto do Oriente του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας κατείχε διάφορες θέσεις στη Δυτική Όχθη. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας της Μέσης Ανατολής και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bar-Ilan.֍

---------------------------------------------   

[i] https://paltoday.ps/ar/post/469603/القائد-النخالة-الشهيد-قاسم-سليماني-مقاتل-وصاحب-ميدان-على-كل-جبهات-المقاومة

[ii] https://saraya.ps/post/64264/القائد-النخالة-المقاومة-هي-الخيار-الوحيد-لاسترداد-حقوق-شعبنا

https://besacenter.org/irans-proxy-war/?swcfpc=1