Haaretz Παρασκευή 3.3.2023
Yossi Verter

Ένας υπουργός δίνει εντολή για αστυνομική βία, η οικονομία πλησιάζει ταχύτατα στο σημείο χωρίς επιστροφή, η προσωπική ασφάλεια έχει πέσει κατακόρυφα και η φήμη του Ισραήλ στο εξωτερικό βυθίζεται ραγδαία.

Μια δημοκρατική χώρα, ακόμη και αν είναι μόλις 75 ετών, δεν μπορεί να διολισθήσει στην απολυταρχία χωρίς περιστατικά βίας. Αυτό είναι σχεδόν αφύσικο. Απέναντι σε μια αδηφάγο κυβέρνηση που στοχεύει να καταστρέψει τα θεμέλια του κράτους, είναι απαραίτητο να αναλάβουμε δράση χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο.

Μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα διεξήχθησαν με υποδειγματικό τρόπο. Είδαμε ένα είδος συμφωνίας μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτισμένων, ευγενικών διαδηλωτών και της αστυνομικής δύναμης που τους "περιόριζε". Την Τετάρτη, με άμεση εντολή του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, η συνθήκη αυτή έσπασε.

Στη διασταύρωση Hashalom στο Tel Aviv, ορισμένοι διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φτάσουν στην εθνική οδό Ayalon έσπρωξαν τα εμπόδια που είχε τοποθετήσει η αστυνομία. Κανένα μέλος της αστυνομικής δύναμης δεν τραυματίστηκε.

Η αντίδραση ήταν βίαιη και δυσανάλογη. Έχουμε ήδη δει έφιππους αστυνομικούς και κανόνια νερού σε διαδηλώσεις, κυρίως από ακραίες υπερ-ορθόδοξες ομάδες στην Ιερουσαλήμ. Όμως δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν τέτοιες μαζικές ποσότητες χειροβομβίδων κρότου λάμψης να εκτοξεύονται σε συγκεντρώσεις ανθρώπων που δεν οργίαζαν και δεν λεηλατούσαν.

Η αστυνομία και οι διοικητές της βιντεοσκοπήθηκαν να πετούν τις χειροβομβίδες προς όλες τις κατευθύνσεις, σαν να ήταν χιονόμπαλες σε ένα φιλικό παιχνίδι. Ένας ανυπόμονος διοικητής προέτρεψε τους αστυνομικούς του: "Όποιος σας πλησιάσει, βγάλτε τον σκασμό". Υπήρχαν ορατά σημάδια σαδισμού.

Έντεκα τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, κανένας από αυτούς δεν ήταν αστυνομικός. Τριάντα εννέα διαδηλωτές συνελήφθησαν. Για λόγους σύγκρισης, μετά το φρικτό πογκρόμ στη Hawara, συνελήφθησαν έξι άτομα.

Οι Εβραίοι τρομοκράτες που προσεύχονταν και υποκινούσαν, κατέστρεφαν και προσεύχονταν, κέρδισαν άφθονη κατανόηση και αλληλεγγύη από τους επικεφαλής του συνασπισμού: "Αδελφοί", "αγαπημένοι", "αναστατωμένοι σε μια δύσκολη στιγμή". Οι αντίπαλοι του καθεστωτικού πραξικοπήματος, ωστόσο, αποκαλούνται συστηματικά "αναρχικοί" και "κτήνη", με την κακόβουλη πρόθεση να ενθαρρύνουν την παρενόχληση και τη βλάβη τους.

Η αστυνομική βία ενορχηστρώθηκε από τον υπουργό Ben-Gvir. Στο αποκορύφωμα της διαδήλωσης, ήρθε και έκανε ένα "κοίταξέ με" καμάρι γύρω από το προωθημένο διοικητήριο και βεβαιώθηκε ότι το γνωρίζαμε.

Αφού επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ και μπήκε στα γραφεία του πρωθυπουργού στην Knesset, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu θυμήθηκε να εκδώσει μια "δήλωση υποστήριξης". Η μεταξύ τους σχέση παίρνει μια διεστραμμένη όψη, του εκβιαστή και του εκβιαζόμενου.

Εκείνο το βράδυ, ο πρωθυπουργός συνέδεσε επίσης ρητά το πογκρόμ που πραγματοποίησαν οι ανυπότακτοι σαμποτέρ στη Hawara και το γεγονός στο Tel Aviv. Με υποκριτική γλώσσα, απαίτησε νόμο και τάξη, εκεί και εδώ. Μόνο και μόνο γι' αυτή την άσχημη, κραυγαλέα δήλωση, ένα εκατομμύριο άνθρωποι πρέπει να βγουν να διαδηλώσουν το βράδυ του Σαββάτου.

Την Πέμπτη, όταν η χώρα βρισκόταν σε αναβρασμό, το γραφείο του εξέδωσε μια διευκρίνιση ότι "αντίθετα με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στα μέσα ενημέρωσης, η μόνη σύγκριση που έκανε ο πρωθυπουργός μεταξύ της Hawara και του Tel Aviv - είναι ότι απαγορεύεται να παίρνει κανείς τον νόμο στα χέρια του".

Οι διευκρινίσεις του είναι ενοχλητικές και μαρτυρούν μόνο την ψυχική του κατάσταση. Αυτό συνέβη και όταν προσπάθησε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε όταν μίλησε στην κυβερνητική σύσκεψη για "γροθιά" και την ανάγκη να "χτυπηθούν" οι αξιώσεις των διαδηλωτών. Η απομαγνητοφώνηση που δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν εξίσου φρικτή.

Αλλά ας πάμε με τη ροή. Θα συνεχίσει να συγκρίνει τους πογκρόμ που επιτέθηκαν στη Hawara με τους καλούς ανθρώπους που δεν θέλουν να ζήσουν σε μια χώρα που τους είναι ξένη. Και θα υπαινιχθούμε πολύ ελαφρά ότι και οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία με δημοκρατικό τρόπο.

Ο Netanyahu θυμίζει τον Road Runner και τον ορκισμένο εχθρό του, τον Wile E. Coyote, στα παλιά κινούμενα σχέδια. Το κογιότ τρέχει ακριβώς πάνω από την άκρη του γκρεμού, παραμένει αιωρούμενο στον αέρα για δύο δευτερόλεπτα ενώ τα πόδια του συνεχίζουν να αντλούν, και στη συνέχεια πέφτει στην άβυσσο. Ο Netanyahu βρίσκεται αυτή τη στιγμή είτε πάνω από την άβυσσο είτε ένα μέτρο από το χείλος του γκρεμού. Όχι ακόμη από πολιτική άποψη ή από άποψη συνασπισμού, αλλά σε κάθε άλλο τομέα της ζωής.

Η οικονομία του Ισραήλ πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Δεν πρόκειται για μια δόνηση, όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, αλλά για μια τέλεια καταιγίδα που απειλεί να πνίξει το πλοίο υψηλής τεχνολογίας που μεταφέρει στο κατάστρωμα του την οικονομία του Ισραήλ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας ανώτερος επαγγελματίας της τεχνολογίας που έχει δεσμούς με επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού περιέγραψε τις συζητήσεις του με έναν πιθανό επενδυτή. "Πριν από τρεις εβδομάδες, με ρώτησε: "Έι, τι συμβαίνει με σένα;". Πριν από δύο εβδομάδες, ήταν, 'Ει, ανησυχώ για το τι συμβαίνει εκεί πέρα'. Αυτή την εβδομάδα, ήταν, 'Ει, αποφασίσαμε να περιμένουμε με την επένδυσή μας μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα εκεί πέρα'".

Ρώτησα τι είδους χρήματα διακυβεύονται. "Στην περίπτωσή μας, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια", απάντησε. Και φυσικά, δεν είναι ο μόνος. Δεν υπάρχει επαγγελματίας της τεχνολογίας που να μην έχει αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο.

"Σχεδόν το 100 τοις εκατό των νέων ισραηλινών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που δημιουργούνται τώρα εγγράφονται στο εξωτερικό", είπε. "Όλα τα έσοδα θα πάνε στο αμερικανικό δημόσιο ταμείο.

Ακόμη και μετά την αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης, οι εταιρείες και τα έσοδα θα παραμείνουν εκεί. Ποιος, λοιπόν, δυστυχώς, θα χρηματοδοτήσει τους φοιτητές της yeshiva;"

Το ισραηλινό brand αμαυρώνεται σοβαρά στο εξωτερικό μέρα με τη μέρα, ειδικά στην Αμερική. Και αυτό κρίνεται μόνο από τα δημόσια μηνύματα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ένα τσουνάμι ανήσυχων τηλεφωνημάτων προς τον Netanyahu και τον υπουργό Εξωτερικών.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσαμε έναν Αμερικανό πρέσβη να λέει ότι ένας ανώτερος Ισραηλινός υπουργός ήταν κάποιος που δεν γνώριζε; Ή έναν Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να δίνει στον πρωθυπουργό ένα μάθημα δημοκρατίας για αρχάριους; Ή έναν εκπρόσωπο του State Department να χαρακτηρίζει "αηδιαστική" την έκκληση του υπουργού Οικονομικών να "εξοντώσει" τη Hawara; Ή ένας πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του;

Η Αμερική θα έπρεπε να είχε κηρύξει αμέσως persona non grata τον Smotrich, τον Ben-Gvir και άλλους υπουργούς και MKs από τα κόμματά τους. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι το πρόσωπο που τους διόρισε και σχημάτισε μια ακροδεξιά, μεσσιανική, υπερ-εθνικιστική κυβέρνηση - μια "πλήρως δεξιά" κυβέρνηση που υποσχέθηκε σταθερότητα, ασφάλεια και διακυβέρνηση, αλλά αντίθετα έφερε κατάντια και καταστροφή σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναζήσει.

Καμία υπηρεσία δεν έμεινε αλώβητη από την επιζήμια επιρροή ενός πρωθυπουργού, του οποίου η ψυχολογική ικανότητα για το αξίωμα φαίνεται πλέον δίκαιο να αμφισβητείται. Οι ενέργειές του ενθαρρύνουν την εκτεταμένη άρνηση να υπηρετήσει στο στρατό, καθιστώντας τον σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η προσωπική ασφάλεια έχει πέσει κατακόρυφα. Δεκατέσσερις άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα σε έναν μόνο μήνα, αλλά ο Netanyahu δεν έχει συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας. Αυτό πλησιάζει σε επίπεδο κρατικής επιτροπής έρευνας.

Και σε κάποιο βαθμό, μπορείτε να τον καταλάβετε - δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν ένα υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας τόσο ελαφρύ, επιφανειακό και ανεύθυνο. Με ποιον πρέπει να συμβουλευτεί; Μόνο τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant για την ασφάλεια και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer για τις εξωτερικές υποθέσεις, και ούτως ή άλλως βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί τους. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να απαλλαγεί από τα δύο σεντς του Ben-Gvir, του Smotrich, του Eli Cohen και της Miri Regev.

Και ενώ ολόκληρο το αμυντικό κατεστημένο βρίσκεται υπό πυρηνική πίεση λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το Ramadan, αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση έρχεται και ψηφίζει ένα νομοσχέδιο (στην πρώτη από τις τέσσερις απαραίτητες ψηφοφορίες) για την επιβολή της θανατικής ποινής στους Άραβες τρομοκράτες. Διότι αν είναι δυνατόν να ρίξουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, γιατί όχι; Δεν είναι απλά "ας καεί το χωριό τους", είναι "ας καεί ολόκληρη η χώρα".

Βετεράνοι πολιτικοί που συνεργάστηκαν με ή εναντίον του Netanyahu κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του πριν από ένα τέταρτο του αιώνα λένε ότι τους θυμίζει τον Bibi των εκλογών του 1999, τις οποίες έχασε από τον Ehud Barak - κυνηγημένος, πανικόβλητος, απομονωμένος, κλαψιάρης, κουρασμένος και γκρίζος, αισθανόμενος ότι πολιορκείται, με τη διάθεσή του να ανεβοκατεβαίνει.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, από το πουθενά, έγραψε στο Twitter ότι η υποκριτική αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης επιδιώκουν να επιβάλουν "μια έκτη εκλογική αναμέτρηση". Τι; Ποιος ανέφερε έστω και κάτι τέτοιο; Και το βράδυ του Σαββάτου, το χυδαίο, κραυγαλέο φερέφωνό του, η Regev, εμφανίστηκε στην εκπομπή "Meet the Press" και προειδοποίησε για έκτη εκλογική αναμέτρηση στην αρχή του μονολόγου της (και η Regev, ως γνωστόν, δεν λέει "καλημέρα" πριν ελέγξει ότι αυτό έχει εγκριθεί από τη σύμβουλο του Netanyahu στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Topaz Luk).

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Netanyahu έγραψε στο Twitter: "Σχηματίσαμε μια ισχυρή δεξιά κυβέρνηση και θα ολοκληρώσει τη θητεία της". Ποιον προσπαθούσε να ηρεμήσει; Τον εαυτό του; Το σφύριγμα του σφυρίζει δίπλα από το νεκροταφείο.

Η διαμαρτυρία κουρεύεται
Εν τω μεταξύ, οι spin doctors της οικογένειας Netanyahu στο Κανάλι 14 περιέγραψαν την περικύκλωση του ινστιτούτου αισθητικής στο βόρειο Tel Aviv το βράδυ της Τετάρτης ως "απόπειρα λιντσαρίσματος". Είπαν ότι η Sara Netanyahu "φοβήθηκε για τη ζωή της", σαν να είχε περικυκλωθεί από ένοπλους Hamasniks.

Αυτό ήταν ένα επιζήμιο περιστατικό - όχι για την πελάτισσα του ινστιτούτου αισθητικής, η οποία δεν υπέμεινε τίποτα σχεδόν τόσο τριχωτό όσο αυτό που υπέστησαν οι οικογένειες των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως οι οικογένειες των Nir Orbach και Idit Silman, δεξιών στο προηγούμενο οκταμελές υπουργικό συμβούλιο. Το βράδυ της Τετάρτης, η ζημιά αφορούσε το κίνημα διαμαρτυρίας.

Για ώρες, αντί να συζητήσουν για την έφιππη αστυνομία και τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης στη διαδήλωση στο Tel Aviv, ή για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη θανατική ποινή για τους τρομοκράτες, ή για το νομοσχέδιο βάσει του οποίου μόνο η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στο να κηρυχθεί ένας πρωθυπουργός ακατάλληλος για τα καθήκοντά του, οι τηλεοπτικές ειδήσεις επικεντρώθηκαν σε ένα τραγελαφικό περιστατικό όπου μόνο η αλήθεια κινδύνευε.

Ήταν ένα στρατηγικό λάθος. Είναι ζωτικής σημασίας να μην δημιουργηθεί μια βάση ενσυναίσθησης για τον πατέρα, τον γιο και την κυρία που απολαμβάνουν να παριστάνουν το θύμα. Η Sara Netanyahu έχει φουντώσει τις φλόγες από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθειά της να αποδυναμώσει το δικαστικό σώμα πριν από δύο μήνες. Είναι μια δύναμη για διαφθορά, ομφάλια συνδεδεμένη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Yariv Levin.

Και όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, για εκείνη είναι προσωπικό θέμα, για να εκδικηθεί το Ανώτατο Δικαστήριο που διείσδυσε στον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας και τους νομικούς συμβούλους των υπουργείων που στέκονται ανάμεσα σε εκείνη και τα κρατικά ταμεία. Από το βράδυ της Τετάρτης, η επιζήσασα είναι πολύ πιο εκδικητική και επικίνδυνη. 

Ο Levin τους ξεπαστρεύει
Ένας φίλος αυτής της εφημερίδας, ο αναγνώστης Α., μου έστειλε ένα ενδιαφέρον έγγραφο: Οι παρατηρήσεις του Netanyahu προς το νέο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Knesset στις 29 Δεκεμβρίου - μετά την ορκωμοσία και πριν από την ομαδική φωτογραφία στην κατοικία του Προέδρου.

"Έχουμε τέσσερις μεγάλους στόχους που περιέγραψα στη σημερινή μου ομιλία. Θα τους επαναλάβω γιατί είναι σημαντικοί", δήλωσε ο Netanyahu. "Πρώτον, να μπλοκάρουμε το Ιράν. Δεύτερον, να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ. Τρίτον, αντιμετώπιση του κόστους ζωής και της κρίσης στέγασης. Τέταρτον, και πιστεύω ότι και αυτό είναι εφικτό, να διευρύνετε δραματικά τον κύκλο της ειρήνης".

Δεν λείπει κάτι; Δίπλα του καθόταν ο Levin. Επτά μέρες αργότερα, σε μια τηλεοπτική prime-

Και όμως, στο έγγραφο του Αναγνώστη Α., το σχέδιο που εδώ και δύο μήνες συγκλονίζει το Ισραήλ δεν άξιζε ούτε μια αναφορά. Αυτό είναι τουλάχιστον περίεργο. Αν η κίνηση ήταν προγραμματισμένη, ο Netanyahu δεν είχε κανέναν λόγο να την αποκρύψει.

Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι ο Levin την έφερε στον Arye Dery- το θέμα του αν ο ηγέτης του κόμματος Shas θα μπορούσε να υπηρετήσει ως υπουργός παρά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή θα ερχόταν στο δικαστήριο την επόμενη μέρα. Ο Dery ήταν έξαλλος. Είναι δυνατόν ο Levin να τσίμπησε και τον Netanyahu; Μήπως ο πρωθυπουργός είχε διαφορετικά σχέδια στο μυαλό του όσον αφορά την ταχύτητα και τον όγκο της δικαστικής αναθεώρησης;

Με βάση τον αλλοπρόσαλλο τρόπο που λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση - μοιάζει να έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο που διευθύνεται από την οικογένεια Addams, τον Victor Frankenstein και τον Woody Allen - αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύντροφος Kisch
Στο πλαίσιο των έκτακτων γεγονότων που βιώνουμε, ο υπουργός Παιδείας Yoav Kisch επιχείρησε έναν ελιγμό που θα έκανε υπερήφανους τους Μπολσεβίκους. Προσπάθησε να καταλάβει την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο Kisch θέλει να είναι ο μόνος που θα διορίζει τους διευθυντές της. Δηλαδή, θέλει να εκκαθαρίσει το σημερινό διοικητικό συμβούλιο, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Sallai Meridor, αδελφό ενός πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού, του Dan Meridor. Ο Kisch θέλει επίσης να ξεφορτωθεί τον πρύτανη Shai Nitzan, ο οποίος ήταν κρατικός εισαγγελέας όταν ο Netanyahu ερευνήθηκε και κατηγορήθηκε, οδηγώντας στη σημερινή δίκη του για διαφθορά.

Κανένα κίνητρο εδώ δεν αφορά τη βιβλιοθήκη- πρόκειται απλώς για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ο Tony Soprano θα έστελνε έναν εκτελεστή- ο Netanyahu έχει τον Kisch.

Τα τελευταία έξι χρόνια, μεταξύ του συγκροτήματος της Knesset και του Μουσείου του Ισραήλ, έχει ανεγερθεί ένα υπέροχο κτίριο που προορίζεται να στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Περίπου το 85-90% της χρηματοδότησης προήλθε από δωρεές. Αν ο Kisch είχε έρθει μερικά χρόνια νωρίτερα, τα χρήματα αυτά θα είχαν μείνει στις τσέπες των δωρητών.

Τα εγκαίνια του κτιρίου αναμένεται να διαρκέσουν περίπου έξι μήνες, με τον θόρυβο να ξεκινάει από τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και μετά. Υπάρχει περίπτωση ο Bibi και η Sara να φωτογραφηθούν μαζί με τον Nitzan; Να του σφίξουν το χέρι; Ή στην παρέα του Meridor;

Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μέχρι να εγκαινιαστεί το κτίριο, κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου που δεν θα είναι στην καλή τους διάθεση θα έχει εκκαθαριστεί και αντικατασταθεί από λακέδες, συκοφάντες και κομματικούς ακτιβιστές.֍  

https://www.haaretz.com/israel-news/2023-03-03/ty-article/.premium/promising-stability-netanyahu-has-brought-ruin-on-israel/00000186-a3e3-d6e6-a3af-fbf79c110000