Cohen.gr Σάββατο 15.9.2018
Δημήτρης Τζώρας

Αδελφέ μου, καρντάσι μου, ό,τι μπορούσες να κάνεις λάθος, το έκανες! Ξέρεις, στις σοβαρές σχολές πολιτικής Επιστήμης της αλλοδαπής, στο μάθημα «πως να κάνεις μπ@@ρδέλο μία χώρα», δίνουν στους φοιτητές να διαβάσουν το βιβλίο – αγιογραφία του Μανώλη Κοττάκη, που έγραψε για τον Καραμανλή και τη διακυβέρνησή του. Προσωπικά, όταν με ρωτάνε να τους αναλύσω τα πως και τα γιατί του Ελληνικού δράματος, τους μεταφράζω αποσπάσματα από το βιβλίο του Κοττάκη.

Γλιτώνω πολύ χρόνο έτσι και ταυτόχρονα, απολαμβάνω την έκφραση στο πρόσωπό τους που ξεκινά να παίρνει το σχήμα του ροφού με το στόμα ανοιχτό και καταλήγει κόκκινο και με όρθιες τις τρίχες της κεφαλής τους. Εκεί, σε αυτό το βιβλίο, καταλαβαίνουν πόσο ψεκασμένο καρακιτσαριό είναι η ΝΔ και το Ελληνικό πολιτικό προσωπικό, εν γένει. Είναι απολαυστικοί στις εκφράσεις τους, σου λέω. Δοκίμασέ το, εάν δεν με πιστεύεις!

Eίναι άχαρος ο ρόλος μου, Αλέξη, να συμβουλεύω κάποιον, ο οποίος έχει το 80% του Ελληνικού λαού απέναντί του. Να συμβουλέψω κάποιον, ο οποίος έχει μπει σε ένα βαθύ πηγάδι που δεν μπορεί και δε θέλει να βγει. Να συμβουλέψω κάποιον, ο οποίος έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπάθειας μεταξύ αυτού και του εκλογικού σωματος και έχει εισέλθει στην περιοχή του καθαρού μίσους. Αλλά, όπως λέει και ο φίλος μου ο Μάκης, είμαστε κατά βάθος Τσε Γκεβαρικοί, οπότε, ας πω κι εγώ πέντε –δέκα πραγματάκια, που δεν έχω τις τεράστιες γνώσεις που έχουν οι φίλοι σου, περί διεθνούς πολιτικής και στρατηγικής.

Σου είπα από την πρώτη μέρα, αγαπητέ Αλέξη, ότι η Προεδρία Τραμπ, είναι η μεγαλύτερη πολιτική επανάσταση από την εποχή του Λένιν. Δεν το πίστεψες, αλλά κοίτα σήμερα την Ευρώπη. Οι λαοί, ψηφίζουν πολιτικές Τραμπ. Αυτή, είναι μόνο η αρχή. Η Ευρώπη της Μέρκελ, του Μακρόν, του Παπαχελά και του Αλαφούζου, είναι ένα ζόμπι που περιμένει να δει πότε θα μπει το μαχαίρι στο κεφάλι του.

Καταλαβαίνω, ότι ψάρωσες στην αρχή και ακόμα είσαι ψαρωμένος από τα σαλόνια της Ευρωπαϊκής Αυτοκρατορίας. Δεν είναι λίγο, από τα Εξάρχεια να βρεθείς ξαφνικά να μιλάς με το Γιουνκέρ και το βαθύ κράτος της παγκοσμιοποίησης. Το έχω πάθει κι εγώ. Όταν ήρθε μπροστά μου άνθρωπος, που διαχειρίζονταν μερικές εκατοντάδες δις Ευρώ και εκπροσωπούσε μία από τις παλαιότερες καπιταλιστικές δυναστείες της Ευρώπης, ένα δέος για μερικά λεπτά με είχε πιάσει. Αλλά μέχρι εκεί.

Καταλαβαίνω, ότι δεν έχεις ακαδημαϊκές γνώσεις για να κατανοήσεις τα Οικονομικά και τη Γεωπολική και γι’ αυτό έγινες μαριονέτα της «αυθεντίας» του Κοτζιά και του Βαρουφάκη. Αμφότεροι, σε οδήγησαν στον πολιτικό όλεθρο. Μαζί με εσένα και τη χώρα. Μόνο εσύ, δεν λες να το καταλάβεις.

Έκανες ανασχηματισμό της κακιάς ώρας. Έπρεπε να είχες στείλει στον αγύριστο, Κοτζιά και Πολάκη, για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Δε θα σχολιάσω την υπουργοποίηση της Παπακώστα και της Νοτοπούλου. Καταλαβαίνω, ότι σε διέπει ένας σατυρικός οίστρος και ήθελες να τον εντάξεις στο πολιτικό γίγνεσθαι. Πάσο, αδελφέ.

Αλλά πάμε τώρα, στα σοβαρά ζητήματα. Στο ground zero της καταστροφής σου. Να δεχθώ τη δική σου λογική και να οικοδομήσω τον συλλογισμό μου πάνω σε αυτή, δηλαδή, ότι οι φωτιές στο Μάτι, ήταν έργο εμπρηστών. Οκ. Ας αναλύσουμε το πολιτικό σου τέλος επάνω στους δικούς σου ισχυρισμούς. Δικά σου λόγια, όχι δικά μου. Τα λόγια σου αναλύω. Τί μήνυμα σου έστειλαν οι εμπρηστές;

Ποιος είναι ο Δήμαρχος Μαραθώνα, ποια η πορεία του, ποιο και το ποιόν του; Τί συμβολίζει ο Ψινάκης, πολιτικά και πολιτισμικά, ο οποίος ξεκίνησε από το ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη;;; Πόσο βαθιά, σε σημειολογικό επίπεδο, φτάνει η τρύπα του λαγού, στην περίπτωση Ψινάκη;

Μήπως τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα απ’ ότι τα φαντάζεσαι ή όπως τα φαντάζονται οι σαλτιμπάγκοι της Πειραιώς και όπως τα κατανοεί το κεφαλάκι του Κοτζιά, που σε παραμυθιάζει. Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός. Αναλύω τις σκέψεις και τα συμπεράσματα των Υπουργών σου για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Άντε, καθ’ υπέρβαση των κανόνων, να το πάω λίγο πιο μακριά. Εάν ο Καρατζαφέρης είναι η, κατά αναλογία, Βαλκανική βλαχοεκδοχή του Μακέιν, τότε η φωτιά στο Μάτι, έπρεπε να προβληματίζει τους σαλτιμπάγκους της Πειραιώς, περισσότερο από εσένα.

Αντί λοιπόν, να κάνεις μία Μαοϊκή επανάσταση, με αφορμή την πυρκαγιά στο Μάτι και να περιφέρεις «αλυσοδεμένους» στην κοινή γνώμη τον Ψινάκη, τη Δούρου, μέχρι και τον… Ατζούν Ιλίτζαλι, επιλέξατε μαζί με τον Καμμένο, να βρίσετε τους Έλληνες πολίτες που κάηκαν ζωντανοί...

Όπως θα σου έλεγε ο Σαίξπηρ, φίλτατε Αλέξη, το λάθος, αγαπητέ μου Βρούτε, δεν είναι στα αστέρια, αλλά μέσα σας...

Αυτή είναι η συμβουλή μου, καρντάσι...

Υ.Γ. Ο Κοττάκης, ακόμα πιστεύει, ότι κολάκευσε τον Καραμανλή με αυτά που έγραψε!

 

Δημήτρης Τζώρας, Πολιτικός Αναλυτής