Cohen.gr Παρασκευή 26.10,2018
Του Τεύκρου Σακελλαρόπουλου (Teucris) 

Με τεράστια έκπληξη διάβασα (και δεν πίστευα ότι είναι αλήθεια) πως ένας νυν απλός πολίτης ακριβώς την ημέρα της παραιτήσεως του ανακοινώνει την  μ ε ρ ι κ ή  επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 ναυτ. μίλια! 

Και αυτός ο νυν απλός πολίτης ήταν ο επί τρεισήμισι περίπου έτη υπουργός εξωτερικών της χώρας!  

Μία απίστευτα άστοχη και προδοτική κίνηση και το γράφω αυτό χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Εξηγούμαι: 

Η Ελλάς  ο φ ε ί λ ε ι  (και πρέπει) να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το μήκος της ακτογραμμής της. Προσέξτε την λέξη: 

Ο λ ό κ λ η ρ ο !!! 

Το να εξαιρείται το Αιγαίο αποτελεί πλήρη παραδοχή των αξιώσεων της εχθρικής Τουρκίας, η οποία απαιτεί “ειδικές” συνθήκες στην Ελληνική αυτή περιοχή. 

Η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο είναι δικαίωμα της Ελλάδος με την προϋπόθεση να μπορεί να το υπερασπιστεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 200 μίλια ή την μέση του Ατλαντικού ή Ειρηνικού ωκεανού και δεν επρόκειτο να ανοίξει ρουθούνι, διότι αντιλαμβάνεστε πως όποιος το αμφισβητούσε θα βρισκόταν στα… 6 μίλια υποκάτω της επιφανείας του νερού. 

Αλλά η Ελλάδα ναι μεν να διατηρεί τα 6 ν. μ. σε ολόκληρο το μήκος της ακτογραμμής της, αλλά να τονίζει σε κάθε περίσταση το δικαίωμα της επέκτασης στα 12 σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνο εκεί, όπου δεν υπάρχει… Τουρκία. 

Και να αναμένει την κατάλληλη στιγμή σε 1, 5, 10, 50 χρόνια, όταν η Τουρκία δεν θα μπορεί να αντιδράσει και να το πράξει αλλά και να το περιφρουρήσει.  

Προκειμένου να αντιληφθείτε την διαφορά στην προσέγγιση, η Τουρκία, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσής της, την 6η Ιουνίου του 1995, μόλις δηλαδή τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του Δικαίου της Θαλάσσης, εξέδωσε το γνωστό “casus belli”, με το οποίο θεωρεί ως αιτία πολέμου την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των Ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Τουρκία έκτοτε (πολύ ορθώς για την ίδια) δεν έχει ανακαλέσει και περιμένει υπομονετικά την ευκαιρία, όπως συνέβη και με την Κύπρο στην οποίαν εισέβαλε.  

Για την Ελλάδα η  μ ε ρ ι κ ή  επέκταση στα 12 ν. μ. είναι πανομοιότυπη με το απύθμενο σφάλμα της αναγνώρισης των Σκοπίων ως Βόρειας Μακεδονίας, για το οποίο έχω αναφερθεί στο παρελθόν.

www.teucris.net