Cohen.gr Τρίτρη 10.12.2019
Του Τεύκρου Σακελλαρόπουλου (Teucris)

Αναλύσεις επί αναλύσεων. Σκέψεις και προθέσεις περί των κινήσεων του Προέδρου της Τουρκίας και του επιτελείου του. Τετελεσμένα γεγονότα και δηλώσεις από την Τουρκική πλευρά και αμυντική θέση από την Ελληνική. Αλήθεια; Αυτό είναι πραγματική εξωτερική πολιτική και τρόπος αντιμετώπισης των απειλών;

Δεν το συζητώ. Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

Οι Ραβινικές σκέψεις είναι σαφείς: ένα από τα επτά πράγματα, τα οποία ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις είναι τι κρύβεται στην καρδιά του γείτονά σου! Σύμφωνοι! Γνωρίζεις όμως τι κρύβεται στη δική σου καρδιά! Ο γείτων μπορεί να σκέπτεται οτιδήποτε θέλει. Να σε χαίρεται, να σε επιβουλεύεται , να σε μισεί. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι τι σκέφτεται αυτός αλλά τι κάνεις ΕΣΥ! Και η Ελλάδα δυστυχώς δεν το έχει κατανοήσει αυτό, ακόμα και μετά από τόσα, τα οποία έχει υποστεί και πως το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία αλλά η ίδια. Και πως η Ελληνική πλευρά έχει το επάνω χέρι σε ό,τι προκύψει.

Η Τουρκία, η Λιβύη (μπήκε και αυτή στο παιγνίδι, χα!), η Κίνα, η Παραγουάη, η Μπουρκίνα Φάσο μπορεί να σκέπτονται ό,τι θέλουν. Εδώ η Αργεντινή κατά τη διάρκεια της χούντας της έκανε ασκήσεις απόβασης και πολέμου εναντίον του… Ισραήλ! Έχει ενδιαφέρον!

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μόνο μία: ισχυροποιείς τον εαυτό σου. Τίποτα λιγότερο. Και η ισχυροποίηση αφορά ξεκάθαρα όλους τους τομείς. Αρχικά τον κοινωνικό· τη νοοτροπία και τη θέση των ανθρώπων σου. Έπονται ο στρατιωτικός και οικονομικός. Και γνωρίζεις πως έχουμε δει στο παρελθόν νίκες των φαινομενικά αδυνάτων επί πανίσχυρων αντιπάλων. Ο Μωυσής τον Φαραώ. Ο Δαυίδ τον Γολιάθ. Ο Μιλτιάδης τους Πέρσες. Ο Λένιν τον Τσάρο. Ακόμα και το Βιετνάμ τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ο ουσιαστικός παράγοντας ήταν η θέληση και ικανότητα για αυτόν τον αγώνα.

Το Ισραήλ θεωρητικά είναι… ανύπαρκτο. Μια στάλα εδάφους με όριο τη θάλασσα και εκατοντάδες εκατομμύρια εχθρικά διακείμενους λαούς, οι οποίοι πολλές φορές του έχουν απρόκλητα επιτεθεί. So what?

Σίγουρα δεν είναι μία ευχάριστη κατάσταση αυτή. Αλλά είναι ένα αναπόφευκτο δεδομένο στο οποίο οφείλεις –και πρέπει- να λάβεις θέση. Άλλωστε είσαι εντελώς χαμένος. Η Ελλάς παίζει με έννοιες διεθνούς δικαίου, το οποίο φαντάζει κωμικό εμπρός στην λογική της Τουρκίας. Θα ήταν όπως στην επίθεση, την ημερομηνία του Γιόμ Κιπούρ το 1973 να απαντούσε η Ισραηλινή πλευρά στους Άραβες:

“Παιδιά σταματήστε μισό λεπτό. Έχουμε σπουδαία γιορτή σήμερα. Δεν είναι σωστό να μας επιτίθεστε αυτή την ημέρα!”

Στο Αϊκίντο, τη σπουδαία αυτή πολεμική τέχνη η δύναμις της επίθεσης του αντιπάλου σου αντανακλάται και επιστρέφει επάνω του. Όσο περισσότερο ορμητικός είναι ο επιτιθέμενος, άλλο τόσο ισχυρή είναι και η ανάδραση. Δεν αμύνεσαι ακριβώς, αλλά μεταμορφώνεσαι σε καθρέφτη.

Τους εχθρούς σου ο Θ_ός σου τους στέλνει για να σε κάνει καλύτερο και όχι να σε κάνει φοβισμένο. Και η Ελλάς την απειλή της Τουρκίας θα πρέπει να την μετατρέψει σε ώθηση ανάπτυξής της. Το Ισραήλ μπορεί πολλά να τη διδάξει σε αυτόν τον τομέα.

Και ΚΥΡΙΩΣ να μην φοβάσαι!