Gatestone Institute  Τρίτη 17/3/2020
Alan M. Dershowits
Μετάφραση: Α.Μ.Junior

  • Σε περίπτωση επιδημίας, οι φύλακες και το λοιπό προσωπικό ενδέχεται να αρνηθούν να έρθουν στην εργασία τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο βίας μεταξύ των κρατουμένων.
  • Η ώρα για δράση, για να αποτραπούν τέτοιες κακές συνέπειες, είναι πριν ξεσπάσουν επιδημίες. Η ποινή φυλάκισης ή η άρνηση αποφυλάκισης με εγγύηση υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε ναι είναι ποινή θανάτου ή ασθένειας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα για να μειωθεί ο κίνδυνος όχι μόνο για τους κρατούμενους αλλά και για τον κόσμο που έρχεται σε επαφή μαζί τους μέσα στη φυλακή ή μετά την απελευθέρωσή τους.
  • Ανάμεσα σε αυτά τα προληπτικά μέτρα θα έπρεπε να είναι τα εξής: να επιτραπεί σε ηλικιωμένους μη βίαιους κρατούμενους που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ποινής τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους- αυτοί που έχουν αρκετό καιρό ακόμη να εκτίσουν θα πρέπει να πάρουν προσωρινή άδεια και να μείνουν σε περιορισμό στα σπίτια τους, και να υπόκεινται σε αυξημένη τιμωρία εάν παραβιάσουν τις αυστηρές προϋποθέσεις της άδειας…

Οι ΗΠΑ έχει περισσότερους φυλακισμένους από κάθε άλλη δυτική δημοκρατία. Λόγω των υπερβολικά μεγάλων ποινών του- ακόμα και για τους μη βίαιους και για πρώτη φορά παραβάτες – εκ των οποίων πολύ είναι ηλικιωμένοι και ασιθενής. Έχουμε επίσης πολλούς υποτιθέμενα αθώους κατηγορούμενους στη φυλακή εν αναμονή της δίκης τους και άλλους πολλούς που περιμένουν αναθεώρηση ή προσφυγή.

Είναι αναπόφευκτο το ξέσπασμα κορωνοϊού σε φυλακές και κρατητήρια , καθώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει ξεσπάσματα από άλλες μεταδοτικές ασθένειες, όπως η νόσος των Λεγεωνάριων. Άλλα ιδρύματα περιορισμού, όπως τα νοσοκομεία, έχουν επίσης βιώσει ταχέως διάδιδόμενες  επιδημίες.

Με το που ξεσπάσει η επιδημία, οι επιλογές θα είναι περιορισμένες. Είναι απίθανο το να απελευθερωθούν κρατούμενοι που είναι φορείς, θα βρίσκονται λογικά σε καραντίνα στη φυλακή, που σημαίνει ατομική απομόνωση. Δεν θα υπάρχει ούτε επαρκές ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμός για την περίθαλψή τους.

Σε περίπτωση επιδημίας, οι φύλακες και το λοιπό προσωπικό ενδέχεται να αρνηθούν να έρθουν στη δουλειά τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο βίας ανάμεσα στους κρατούμενους.

Η ώρα για δράση, για να αποτραπούν τέτοιες κακές συνέπειες, είναι πριν ξεσπάσουν επιδημίες. Η ποινή φυλάκισης ή η άρνηση αποφυλάκισης με εγγύηση υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε ναι είναι ποινή θανάτου ή ασθένειας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα για να μειωθεί ο κίνδυνος όχι μόνο για τους κρατούμενους αλλά και για τον κόσμο που έρχεται σε επαφή μαζί τους μέσα στη φυλακή ή μετά την απελευθέρωσή τους.

 Ανάμεσα σε αυτά τα προληπτικά μέτρα θα έπρεπε να είναι τα εξής: να επιτραπεί σε ηλικιωμένους μη βίαιους  κρατούμενους που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ποινής τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους- αυτοί που έχουν αρκετό καιρό ακόμη να εκτίσουν θα πρέπει να πάρουν προσωρινή άδεια και να μείνουν σε περιορισμό στα σπίτια τους, και να υπόκεινται σε αυξημένη τιμωρία εάν παραβιάσουν τις αυστηρές προϋποθέσεις της άδειας…

οι κατηγορούμενοι που περιμένουν δίκη ή προσφυγή  θα πρέπει να τους επιτραπεί να μείνουν στα σπίτια τους εκτός αν αποτελούν απειλή βίας, η φυλάκιση των καταδικασμένων μη-βίαιων κατηγορούμενων θα πρέπει να αναβάλλεται από μήνα σε μήνα καθώς παρακολουθούμε την εξάπλωση του ιού, οι κλητεύσεις θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις συλλήψεις στις περισσότερες μη-βίαιες περιπτώσεις, πρόστιμα και άλλες μη στερητικές της ελευθερίας ποινές θα πρέπει να επιβάλλονται ευρύτερα εφόσον η κράτηση θέτει απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους, και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα δημιουργικά βελτιωτικά μέτρα.

Γενικά δεν είναι καλή ιδέα να μιμηθούμε τις πράξεις του Ιράν,  αλλά είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι το καταπιεστικό ισλαμικό καθεστώς έχει ελευθερώσει περίπου 80.000 κρατούμενους ( οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα έπρεπε κανονικά να έχουν φυλακιστεί). Οι μουλάδες, που δεν είναι γνωστοί για την συμπόνια τους, πήραν πιθανώς αυτή την απόφαση ως δημόσιο μέτρο υγείας υπολογισμένο να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού, που μαστίζει το Ιράν.

Στις ΗΠΑ, τα προαναφερθέντα μέτρα- και άλλα που ενδέχεται να προστεθούν- θα συνδύαζαν στοιχεία συμπόνιας, δικαιοσύνης και δημόσιας υγείας.

Ο Λευκός Οίκος συμπεριλαμβάνει αυτό το σημαντικό ζήτημα ανάμεσα στις προτάσεις του με σκοπό να σταματήσει την πανδημία. Όλοι οι ανήσυχοι πολίτες, ανεξάρτητα από την κομματική τους υπαγωγή ή άλλες απόψεις για την ποινική δικαιοσύνη, θα πρέπει να υποστηρίξουν την άμεση αποϊδρυματοποίηση όσο περισσότερων κρατουμένων γίνεται ανάλογα με την δημόσια ασφάλεια. Βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης και πρέπει να λάβουμε άμεσα αναγκαία μέτρα για την άμβλυνση των ζημιών και των κινδύνων του κορωνοϊού στις φυλακές. Η αποϊδρυματοποίηση είναι η σωστή και έξυπνη προσέγγιση στο δίλημμα  του τρόπου αντιμετώπισης του μαζικού πληθυσμού των φυλακών μας.●

*Ο Alan M. Dershowitz είναι ο Felix Frankfurter Professor of Law Emeritus στο Harvard Law School και συγγραφέας του βιβλίου Guilt by Accusation: The Challenge of Proving Innocence in the Age of #MeToo, Skyhorse Publishing, Νοέμβριος 2019. Είναι ο Jack Roth CharitableFoundation Fellow στο Gatestone Institute.

https://www.gatestoneinstitute.org/15753/coronavirus-prisoners