Εκτύπωση
 
 

Αφιερωμένο «σε όσους δεν σιώπησαν» κυκλοφόρησε το βιβλίο «η Διάσωση», από τις εκδόσεις Καπόν, με θέμα το Ολοκαύτωμα, τη σιωπή του κόσμου, την αντίσταση των Εβραίων στα γκέτο και τη διαφυγή της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα τα χρόνια της Κατοχής.

Είναι η Βίβλος της Εξόντωσης σε 431 σελίδες, γραμμένη από την Καρίνα Λάμψα και τον Ιακώβ Σιμπή. Βίβλος Λευκή και Μαύρη. Με τα ηρωικά αλλά και τα μελανά σημεία. Όλα βάσει ελληνικών και διεθνών πηγών. Με ντοκουμέντα, μαρτυρίες, ονόματα, έγγραφα, παραπομπές, καταλόγους και δεκάδες φωτογραφίες που κάνουν τον αναγνώστη να δακρύσει μαθαίνοντας λεπτομέρειες για μια από τις μεγαλύτερες ντροπές του 20ου αιώνα.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου εξετάζει τις εξεγέρσεις στους χώρους φυλάκισης καταδεικνύοντας την τρομερή μοναξιά και το κουράγιο των παγιδευμένων, αμφισβητώντας , «εν πολλοίς», τη διαδεδομένη θέση ότι πήγαιναν ως πρόβατα επί σφαγή. Παρακολουθούμε τις αργές- είν΄ αλήθεια- αντιδράσεις των ελεύθερων κρατών της Δύσης και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της εβραϊκής ηγεσίας στην Παλαιστίνη, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα ουτοπικά σχέδια για μαζική διάσωση μέσα από διαπραγματεύσεις με τους Ναζί.

Στο δεύτερο μέρος το βιβλίο αναφέρεται στις προσπάθειες διάσωσης των Ελλήνων Εβραίων που άρχισαν το φθινόπωρο του 1943, όταν το μεγαλύτερο μέρος τους δεν βρισκόταν πια στη ζωή. «Κατά πόσο σώσαμε τους Εβραίους, όπως ακούμε τόσο αψήφιστα να λέγεται», ρωτούν οι συγγραφείς. Και θυμίζουν τους αριθμούς: Από τους 77.377 Εβραίους που ζούσαν στην ελληνική επικράτεια πριν αρχίσει ο διωγμός, επέζησαν μόνο 10.226- ποσοστό μείωσης 86 %. Η δε μείωση της σεφαραδίτικης κοινότητας στη Θεσσαλονίκη φθάνει τα όρια του αφανισμού με ποσοστό μείωσης 96 %.

Στο τέλος έχει λίστα με τους Έλληνες Εβραίους αλλά και Χριστιανούς συνεργάτες των Ναζί και λίστα τιμής για τους Έλληνες διασώστες.

Ένα έργο κραυγής για να μην ξανασιωπήσουμε...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Τίτλος: ΟΙ ΑΡΑΒΟÏΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Υπότιτλος: Η αραβοϊσραηλινή διένεξη από το 1948 μέχρι σήμερα

Συγγραφέας: Chaim Herzog (Χάιμ Χέρτσογκ)

Εκδοτικός Οίκος: Λιναίος

Μετάφραση - Επιμέλεια - Σχόλια: Μάρκελλος Λιναίος

Έτος έκδοσης: 2012

Σελίδες: 817

Σχήμα: 14x21

ISBN: 978-960-93-3317-7

Ο Εκδοτικός Οίκος Λιναίος παρουσιάζει το βιβλίο του Chaim Herzog «Οι Αραβοϊσραηλινοί Πόλεμοι», επικαιροποιημένο από τους Shlomo Gazit και Michael Herzog. Την εισαγωγή στην ελληνική έκδοση συνέταξαν οι Isaac Herzog και Michael Herzog.

Ο Chaim Herzog διετέλεσε πρόεδρος του Ισραήλ επί δύο θητείες (1983-1993), πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, διοικητής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ και στρατηγός του ισραηλινού στρατού. Ήταν επίσης ο πρώτος Ισραηλινός κυβερνήτης της Δυτικής Όχθης μετά την κατάληψή της από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Το βιβλίο του «Οι Αραβοϊσραηλινοί Πόλεμοι» αποτελεί έργο αναφοράς για την αραβοϊσραηλινή διένεξη, την οποία εξιστορεί αναλυτικά από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ το 1948 έως τις μέρες μας, χωρίζοντάς τη σε δώδεκα ενότητες:

- Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας (1948-1949)

- Η Κρίση του Σουέζ και η Εκστρατεία του Σινά (1956)

- Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών (1967)

- Ο Πόλεμος Φθοράς (1967-1970)

- Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ (1973)

- Η Επιχείρηση «Έντεμπε» (1976)

- Η επίθεση στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ (1981)

- Ο Πόλεμος του Λιβάνου (1982-2000)

- Η Πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993)

- Ο Πόλεμος του Κόλπου (1990-1991)

- Η ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο (1993-2000)

- Η Δεύτερη Ιντιφάντα (2000-2003)

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τα "Πορφυρά" γέλια είναι ένα δίπτυχο μυθιστόρημα.
του ΦΑΙΣ ΜΙΣΕΛ

Στο πρώτο μέρος, θεατρογενούς δομής, παρακολουθούμε τον κωμικής απόγνωσης διάλογο ενός εγγονού με τη γιαγιά του. Ένας φέρελπις συγγραφέας (εγγονός), υπό αυγουστιάτικο καύσωνα, σ' ένα κυψελιώτικο ρετιρέ, στην προσπάθειά του να λυτρωθεί από το ασήκωτο φορτίο της οικογενειακής μνήμης συνδιαλέγεται επί μακρόν με τη γιαγιά του (πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ) η οποία πάσχει από αλτσχάιμερ. Στον σκοτεινά ευτράπελο διάλογο που ακολουθεί παρεισφρέουν ο αποσυνάγωγος κομματικά παππούς (υποβολέας στο θέατρο και προγραμμένος από την ΟΠΛΑ) και οι δυο γιοι τους (ο Στράτος, έγκλειστος τρομοκράτης της 17Ν και ο Στάθης, σταρ της σκουπιδοτηλεόρασης).

Στο φόντο αυτής της νοσηρής νεοελληνικής μικρογραφίας παρεμβαίνουν πλήθος ιστορικών προσώπων, αναμοχλεύονται αποσιωπημένα συμβάντα (π.χ. Μπούλκες) ενώ, στον ίλιγγο της παρωδίας, παρασύρονται ο ιστοριογραφικός "εμφύλιος" αλλά και τα θέσφατα μιας σωτηριολογικής ερμηνείας του κόσμου - άπαντα συντελούνται υπό το "άγρυπνο" μάτι του Νίκου Ζαχαριάδη, μοιραίου ηγέτη της κομμουνιστικής Αριστεράς. Οι "Βάκχες", που μεταφράζει ο παππούς, διαπερνούν όλο το βιβλίο ως αρχέγονος αντίλαλος της θεόσταλτης βίας και του ιστορικού διονυσιασμού. Βαθμιαία η περιπέτεια της πολύπαθης αυτής οικογένειας αναδεικνύεται σε λοξή ανάγνωση της μεταπολεμικής ιστορίας του τόπου και σε αιρετική προσέγγιση της δημόσιας μνήμης.

Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο που γράφει ο εγγονός μέσα στο βιβλίο (υπό τον τίτλο "Κρασνάγια Γκρέτσια", δηλαδή Κόκκινη Ελλάδα). Στην τετράφωνη, κυκλική αφήγηση (Καυλωμένος εγγονός, Φτερουγισμένος παππούς, Γιαγιά που ξεχάστηκε, Δαίμονας του παππού) υποδεχόμαστε την Ιστορία ως μια ανείπωτη, φαιδρή και ονειρική αφήγηση. Ένα μεταμυθοπλαστικό παιχνίδι για το σφαγείο της μνήμης και τη σαρκοφάγο της αγάπης. Μια παρτιτούρα για τη μανία και το πένθος της δημόσιας εξομολόγησης. Το έσω θέμα, στην τετραλογία του Φάις, είναι η αυτοβιογραφία ενός άλλου. Αν, δηλαδή, με τον Τζούλιο Καΐμη ("Το μέλι και η στάχτη του Θεού"), τον Γ.Μ. Βιζυηνό ("Ελληνική αϋπνία") και την Κωνσταντίνα Κούνεβα ("Το κίτρινο σκυλί") φώτιζε τη δύναμη της αδυναμίας, στα "Πορφυρά γέλια", με αθέατο πρωταγωνιστή τον Νίκο Ζαχαριάδη ή Κούτβη, ή Κούκο ή Νικολάγιεφ ή Αντικείμενο -αναποδογυρίζοντας τη μάσκα- φωτίζει την αδυναμία της δύναμης.

Συγγραφέας: ΦΑΙΣ ΜΙΣΕΛ
Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ
Χρονολογία Εκδοσης: 2010
Σελίδες: 256
ISBN: 978-960-16-2783-0

http://news.pathfinder.gr/culture/books/661515.html

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΝIΚΟΣ ΜΠIΣΤΗΣ

Προχωρώντας και αναθεωρώντας

ΣΕΛΙΔΕΣ: 700,

ΤΙΜΗ: 25 ΕΥΡΩ

ISBN: 978-960-435-287-6

Οδοιπορικό στα μονοπάτια της πρόσφατης ιστορίας μας.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια της ιστορίας του τόπου μας, ιδωμένα μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που τα έζησε και συνέβαλε στη διαμόρφωσή τους, έχοντας την πολυτέλεια να τα κοιτάζει τώρα από την απόσταση που του επιτρέπει το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός.

Οδοιπορικό που συνιστά και εσωτερικό ταξίδι, με μικρές και μεγάλες προσωπικές ανατροπές στον τρόπο πρόσληψης και ερμηνείας των γεγονότων, χωρίς να λείπουν οι συνεχείς αναφορές στο παρόν.

Οδοιπορικό στους δρόμους και τους παράδρομους της Αριστεράς, με μαρτυρίες και στοχασμούς για πρόσωπα και πράγματα.

Οδοιπορικό, τελικά, μιας γενιάς.

* * *

«Ο Μπίστης μ’ αυτό το καλογραμμένο βιβλίο, με τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις από το παρασκήνιο πολλών περιόδων, αφηγείται τη δημόσια ζωή του. Βιβλίο- απολογισμός που διαβάζεται απνευστί από τις πρώτες σελίδες με τις οικογενειακές εικόνες, το Κολλέγιο, την αγάπη για το βόλεϊ, μέχρι τις ηρωικές περιόδους με την κατάληψη της

Νομικής και το Πολυτεχνείο.»

Γιώργος Λακόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ

* * *

Ο Νίκος Μπίστης γεννήθηκε το 1951 στον Πειραιά και είναι δικηγόρος. Από μαθητής, οργανώθηκε στην Αριστερά και πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Μέχρι το 1983 ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, μετά ακολούθησε τα κόμματα της ανανεωτικής Αριστεράς. Σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Από τον Ιούλιο του 2003 έως τον Μάρτιο του 2004, ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Αυγή, Εποχή, Tα

Νέα, Ελευθεροτυπία και Ημερησία. Από το 2008, είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Έθνος.

Το Προχωρώντας και αναθεωρώντας είναι το δεύτερο βιβλίο του. Προηγήθηκε, το 2003, η Ανήσυχη Αριστερά (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κατερίνα Λάμψα και Ιακώβ Σίμπη.

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τίποτα δεν ήταν όπως πριν. Την ώρα που οι νέοι κυρίαρχοι της Ευρώπης μοίραζαν ξανά την τράπουλα, εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι πρόσφυγες χτυπούσαν την κλειστή πόρτα της Παλαιστίνης. Αιχμάλωτοι μιας ιστορικής συγκυρίας, αγωνίστηκαν με αποφασιστικότητα και τόλμη για το δικαίωμα να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μακριά από τον ʺ τόπο του θανάτου.

Οι εναπομείναντες- εκείνοι που επέζησαν των ναζιστικών στρατοπέδων ή βγήκαν από τα κρησφύγετά τους- είναι ο βασικός πρωταγωνιστής μιας άγνωστης μεταπολεμικής οδύσσειας που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σ’ αυτό το βιβλίο. Σημαντικό μέρος της ξετυλίγεται στα πλοία που έβαλαν πλώρη για την Παλαιστίνη από έναν απόμερο κολπίσκο του Σουνίου, εμπλέκοντας σε μια κοινή μοίρα τους ιδιαίτερους επιβάτες τους.

                                                         

Από το ορφανοτροφείο στο πλοίο, με κοριτσίστικο παλτό και τα υπάρχοντά του σε ένα μπόγο.

Έχοντας βιώσει εφιαλτικές εμπειρίες, οι άνθρωποι αυτοί, δεν είχαν τίποτα να περιμένουν, εφόσον οι δικοί τους είχαν σκοτωθεί, η πόλη τους, η γειτονιά τους, είχε ερημώσει, είχαν χάσει τους φίλους τους, τα επαγγέλματά τους,  τις περιουσίες τους. Ήθελαν να φύγουν το γρηγορότερο από ʺ τον τόπο του θανάτου ʺ. Να μπουν στο πρώτο σαπιοκάραβο που θα έβαζε πλώρη για έναν άγνωστο προορισμό, την Παλαιστίνη.

Με μόνη ελπίδα να πιάσουν τη ζωή απ’ την αρχή, όταν έφτασαν τελικά στον προορισμό τους, κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων Εβραίων, συνηθισμένων πριν από τον πόλεμο στον αστικό τρόπο ζωής, έγιναν ξαφνικά αγρότες σε κιμπούτς.

                      

Η Μίριαμ γεννήθηκε στο κατάστρωμα του πλοίου Henrietta Szold, που σάλπαρε από το Σούνιο στις 30 Ιουλίου 1946, μεταφέροντας 546 μετανάστες  στην Παλαιστίνη. Στη φωτογραφία, βλέπουμε τη μητέρα της,  ξαπλωμένη σε ένα φορείο, να θηλάζει το νεογέννητο μωρό της. Στο προσκέφαλό της ένας μπόγος με τα υπάρχοντά της. Μπροστά,  τα πόδια  των  Άγγλων στρατιωτών που ανέβηκαν για να εκκενώσουν το πλοίο (από την αγγλική εβδομαδιαία εφημερίδα Picture Post).

Το βιβλίο στηρίζεται σε πρωτότυπη έρευνα, ανέγγιχτων ως τώρα πηγών, συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και περιλαμβάνει ζωντανές μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν την ανεπανάληπτη αυτή περιπέτεια.   

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Τα ‘ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ’ είναι το τρίτο ιστορικό μυθιστόρημα, της ιστορικού-αρχαιολόγου-καθηγήτριας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Ευδοκίας Καραγιάννη.
Διαδραματίζεται στα κρίσιμα χρόνια του πατέρα του μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππου Β΄. Το μυθιστόρημα, βασισμένο σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, ‘αναπλάθει,’ κατά το δυνατόν, τον 4ο. αιώνα π. Χ., μια εποχή συμπλοκής, διαπλοκής και πρώιμης οικουμενικότητας. Ο αναγνώστης παρακολουθεί πώς ο Φίλιππος, με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, προσπαθεί να γίνει ο ηγεμόνας της Ελλάδας, να ενώσει τους Έλληνες και να τους οδηγήσει ενάντια στην Περσία. Όμως ο αναγνώστης παρακολουθεί επίσης πώς οι απλοί και ανώνυμοι άνθρωποι της καθημερινότητας (όπως εμείς..;) αναζητούν την εσωτερική τους ισορροπία μέσα σε μια δίνη βίας και ανασφάλειας.
 

Εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ Α.Β.Καλαμαράς, Χαριλάου Τρικούπη 31 Αθήνα.

 

Πρόκειται για ένα δοκίμιο για τον Ντοστογιέφσκι του Θανάση Τριαρίδη.

Το κείμενο αυτό αποτελεί το δεύτερο κεφάλαιο από το ανέκδοτο βιβλίο μου Τα γάργαρα τεχνάσματα * ένα τετράδιο με μελανιές. Ωστόσο πλέον κυκλοφορεί και αυτονομημένο σε μια
πλακέτα 48 σελίδων από τις Εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ. Πρόκειται για τις εκδόσεις του ομώνυμου βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 14 – τηλ. 2310220545) που διοργάνωσε τους κύκλους των σεμιναρίων μου Ιταλική Αναγέννηση: η επανάκτηση του σώματος (Νοέμβριος 2007) και Η ενοποιητική αφήγηση της Δύσης (Ιανουάριος-Μάρτιος 2008).

Τα Γυμνά μάτια είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς με συγκεκριμένη μορφολογία που ξεκινάνε οι Εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ, η οποία θα επικεντρωθεί σε κείμενα που βρίσκονται (: εξοκέλλουν) στο μεταίχμιο των λογοτεχνικών ειδών. Σε λίγες εβδομάδες θα εκδοθεί και το δεύτερο βιβλίο τούτης της σειράς: είναι η Εκπνοή του Δημήτρη Δημητριάδη.


Φυσικά, όπως και όλα τα υπόλοιπα βιβλία μου, τα Γυμνά μάτια κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.triaridis.gr/keimena/keimA028.htm  και μπορούν να αναπαραχθούν εν όλω ή εν μέρει δίχως οποιαδήποτε άδεια.


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Νίκος Χιδίρογλου
Εκδόσεις Ερωδιός (τηλ. 2310 282782)
Σελ. 205Ελλάδα, σωτήριο έτος 2020 μ. Χ. Η επικράτηση μιας κάστας πολιτικών που πρεσβεύουν ένα κράμα νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών ιδεοληψιών, έχει αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο.

Η πολιτισμική ομογενοποίηση λυγίζει τις αντιστάσεις του μέσου πολίτη, οδηγώντας τον στην αδράνεια. Η χαλάρωση των ηθών και η εφαρμογή των θετικών διακρίσεων, οδηγούν στην απόλυτη φιλελευθεροποίηση των κοινωνικών σχέσεων και φέρνουν την ελληνική κοινωνία στο χείλος του γκρεμού.

Η πολυπολιτισμική κοινωνία, δείχνει να λυγίζει κάτω από το βάρος των ανομιών της και των αφύσικων και ανήθικων συμβάσεών της. Όμως, κάποιοι υπολόγιζαν χωρίς τη νεολαία, που ξεσηκώνεται, αντιδρώντας στο γκρέμισμα των εκκλησιών και στην εξάλειψη κάθε τι του ελληνικού.

Οι παλιοί τρόποι κερδίζουν οπαδούς και ο λαϊκός αυθορμητισμός επιστρέφει και ξεσπά, απειλώντας ως ασταμάτητος χείμαρρος το σύστημα, που κλυδωνίζεται. Την ίδια ώρα, ο πολιτικός ριζοσπαστισμός εξαπλώνεται και κερδίζει τις καρδιές και την ψυχή των νέων, των απόκληρων και των περιθωριοποιημένων, αλλά και όσων αδυνατούν να συμβιβαστούν με την κοινωνική εξαχρείωση και αναζητούν όραμα και ελπίδα.

Ο ήρωάς μας, έχοντας βρεθεί από το ζενίθ στο ναδίρ, δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει. Από πετυχημένος επαγγελματίας και ομοτράπεζος του συστήματος, καταλήγει δραπέτης και άστεγος, ζώντας προσωρινά μια άσκοπη καθημερινότητα. Όμως, ξυπνάει από το λήθαργο, μαζεύει τα κομμάτια του και οργανώνεται στις γραμμές της «Μάχης», πολεμώντας για την Ελευθερία και γράφοντας το προσωπικό του έπος.

Το βιβλίο θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Εστία, Ιανός, Ελευθερουδάκης
 


Το βιβλίο "Ζωντανή μπαταρία" από της εκδόσης ΚΑΚΤΟΣ έχει πάρει το βραβείο της  Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.