Αντί προλόγου...

Το ιστορικό της δίκης Πλεύρη

Ζαν Κοέν

Το παρακάτω κείμενο είναι ένα σύντομο ιστορικό της δίκης από το πώς ξεκίνησε ως το πώς τελείωσε.

Το κείμενο δεν ασχολείται με καθαυτή τη δίκη. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει στο ένθετο «Η δίκη Πλεύρη» τα πρακτικά της δίκης, το κλητήριο θέσπισμα, τα διάφορα άρθρα που γράφτηκαν στον Ελληνικό τύπο και το διαδίκτυο και άλλα.

Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τα περισσότερα δημοσιεύματα αλλά είναι βέβαιο ότι θα μας διέφυγαν μερικά. Πάντως, τα άρθρα των κυριοτέρων Ελληνικών εφημερίδων υπάρχουν.

 Τέλος, τα πρακτικά της δεύτερης δίκης θα δημοσιευθούν μόλις είναι έτοιμα, και οι αναγνώστες θα ειδοποιηθείτε με εδικό email.

 Ο νόμος

Ο νόμος 927 περί ρατσισμού ψηφίστηκε το 1979 και προέβλεπε ως ποινικό αδίκημα την πρόκληση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων λόγω χρώματος, φυλής ή έθνους.  Το 1984 έγινε η πρώτη αλλαγή με την προσθήκη της λέξης θρησκεία. Το 2001 έγινε η δεύτερη - και μέχρι σήμερα - τελευταία αλλαγή. Σύμφωνα με τον αρχικό νόμο, η δίωξη γινόταν κατ’ έγκληση, δηλαδή το θιγόμενο πρόσωπο ή η ομάδα προσώπων έπρεπε να υποβάλλει τη μήνυση. Με την τροπολογία του 2001, η δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα από την Πολιτεία δηλαδή την Εισαγγελία. Αυτό δεν σημαίνει ότι και το θιγόμενο πρόσωπο δε μπορεί να υποβάλλει μήνυση.

 Η δίωξη

Με την κυκλοφορία του βιβλίου «το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (ΕΠΣΕ) υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα γα παράβαση του νόμου 927. Αφού εξέτασε την υπόθεση, ο Εισαγγελέας δεν δέχτηκε ότι υπήρχε παράβαση του νόμου 927 και παρέπεμψε τον Πλεύρη για δυσφήμιση που είναι πλημμέλημα.

 Από εκεί τη σκυτάλη πήρε η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία η οποία έστειλε δεύτερη αναφορά σε άλλο Εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη στον Πλεύρη και την εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος για παράβαση του νόμου 927.

 Με την άσκηση τις δίωξης, το ΚΙΣ ανακοίνωσε ότι θα παραστεί ως πολιτική αγωγή ζητώντας ως συμβολική αμοιβή το ελάχιστο ποσό που προβλέπει ο νόμος - 30 ευρώ - για τη ζημιά που έγινε στο Εβραϊσμό της Ελλάδας.

 Στις 27 Ιουλίου 2007, ο Πλεύρης ασκεί προσφυγή εναντίον του κατηγορητηρίου η οποία απορρίπτεται.

 Η πρώτη δίκη

Η πρώτη δίκη έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου  στο τριμελές εφετείο Αθηνών αφού ο Πλεύρης είναι δικηγόρος. Εισαγγελέας της έδρας ήταν ο Λεωνίδας Λαζαράκος και Πρόεδρος του τριμελούς η Ευφροσύνη Τσελοχοβίτου.

 Μετά από αίτηση του Εισαγγελέα, το ΚΙΣ αποβάλλεται από το δικαστήριο ως Πολιτική αγωγή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δικηγόροι του ΚΙΣ δεν μπορούν να ανακρίνουν κανένα μάρτυρα είτε κατηγορίας είτε υπεράσπισης.

 

Το δικαστήριο διέκοψε στις 15:00 και ανακοίνωσε πως λόγω μετάθεσης της Προέδρου σε άλλη πόλη η νέα δίκη θα γίνει στις 3 Δεκέμβρη με νέα σύνθεση Εισαγγελέα και δικαστών.

 

Στη δίκη αυτή, ο Εισαγγελέας Λαζαράκος αποκάλεσε το βιβλίο «επιστημονικό έργο», ενώ η Πρόεδρος - σε απάντηση της μάρτυρος Άννας Στάης της Αντι-ναζιστικής πρωτοβουλίας - είπε για τα κρεματόρια του Άουσβιτς «και δεν φτιάχνουμε καινούργια».

 Η δεύτερη δίκη

Η δεύτερη δίκη ξεκίνησε στις 3 Δεκέμβρη συνεχίστηκε στις 4 Δεκέμβρη και διακόπηκε για τις 13 Δεκεμβρίου.

 Εισαγγελέας της έδρας ήταν η Μασούρα Αναστασία και Πρόεδρος του δικαστηρίου ο Σπυριδάκης.

 Μάρτυρες κατηγορίας ήταν ο Μπένι Αλμπάλα, ο Μωυσής Κωσταντίνης, ο Αβραάμ Ρεϋταν (όλοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Εβραϊσμού), η Άννα Στάη, η Ειρήνη Κούτελου, ο Κατσιάπης Χαράλαμπος (όλοι εκπρόσωποι της Ναζιστικής Πρωτοβουλίας) και ο Παναγιώτης Δημητράς εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ.

 Μάρτυρες υπερασπίσεως ήταν ο Ζουρνατζής (Υπουργός της χούντας), η  Μαρία Δουράκη (πρώην τραγουδίστρια του νέου κύματος και νυν κοινωνιολόγος), ο Παναγιώτης Κωτσιόνης (στρατηγός ΕΑ) και η Μαρία Τζάνη (καθηγήτρια του παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών).  

 Συνήγορος του Πλεύρη ήταν ο Στέφανος Στανέλος.

 Μετά από τρεις μέρες ακροαματικής διαδικασίας, η Εισαγγελέας ζητάει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο αποσύρεται. Μισή ώρα αργότερα επιστρέφει και επιβάλει στον Πλεύρη 14 μήνες με τριετή αναστολή ενώ απαλλάσσει την εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος.

(C) all rights reserved by Jean Cohen