Haaretz 30.3.10
Του
Ofri Ilani

Μια μέρα, ο βασιλιάς της Αιγύπτου Αμένοφις αποφάσισε ότι ήθελε να δει τους θεούς με ίδια του τα μάτια. Κάλεσε έναν από τους σοφούς του βασιλείου του και τον ρώτησε πώς θα μπορούσε να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα. Ο σοφός άνθρωπος απάντησε ότι ο βασιλιάς θα μπορούσε να το πράξει εάν μπορούσε να καθαρίσει την Αίγυπτο από τους λεπρούς και από κάθε άλλο ακάθαρτο άνθρωπο.

Ο βασιλιάς ανέλαβε αμέσως δράση. Μάζεψε όλους τους ανθρώπους με αναπηρίες και ασθένειες και να εξόρισε όλους στα λατομεία ανατολικά του Νείλου, για να παρέχουν σκληρή εργασία και να διαχωριστούν από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όταν ο σοφός είδε τις πράξεις σκληρότητας του βασιλιά, οι οποίες διεπράχθησαν εξαιτίας της προφητείας του, φοβήθηκε την οργή των θεών και τις καταστροφικές συνέπειες της πράξης του, και αυτοκτόνησε.

Οι λεπροί δούλευαν στα λατομεία για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από Amenophis τους εγκαταστήσει τελικά στην άδεια πόλη Avaris για να κατοικούν μόνιμα.

Κατά την άφιξή σας, έκαναν αρχηγό τους έναν Αιγύπτιο ιερέας από την Ηλιούπολη που ονομαζόταν Osarseph, και ορκίστηκαν να υπακούουν κάθε διαταγή του. Ο Osarseph όρισε για τους λεπρούς μια σειρά κανόνων, καθένας από τους οποίους αποτελούσε παραβίαση του Αιγυπτιακού δικαίου. Μεταξύ άλλων, τους απαγόρευε να φάνε τα ζώα που ήταν ιερά για τους Αιγύπτιους, και περαιτέρω διέταξε να σφαγούν εκείνα τα ζώα οπουδήποτε τα συναντούσαν.

Στη συνέχεια αποστέλλει πρεσβευτές στους Ιξός, μια φυλή βοσκών που είχαν εκδιωχθεί από την Αίγυπτο από το Φαραώ και που ζούσαν εκείνη την εποχή σε μία πόλη που ονομάζεται Ιερουσαλήμ - και τους καλεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους λεπρούς για να νικήσουν τον Φαραώ. Αφού χρίστηκε ο ίδιος βασιλιάς των βοσκών και των λεπρών, ο Osarseph άλλαξε το όνομά του σε Μωυσής.

Σε κάποιον που έχει μάθει από την παιδική του ηλικία για τη σκλαβιά των Ισραηλιτών και την έξοδο από την Αίγυπτο, αυτή η ιστορία ακούγεται περίεργα οικεία. Γράφτηκε από τον Manetho, έναν Αιγύπτιο ιερέα που έζησε τον 3ο αιώνα π.Κ.Ε, και ο οποίος βάσισε την διήγησή του προφανώς σε αρχαίες ιερογλυφικές επιγραφές, διατηρημένες σε Αιγυπτιακούς τάφους.

Σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε να δούμε την ιστορία των υπόδουλων λεπρών και του ηγέτη τους Osarseph, σαν την Αιγυπτιακή εκδοχή της ιστορίας της Εξόδου. Η Ιστορία του Manetho συνεχίστηκε με το ό,τι ο κοινός στρατός των λεπρών και των βοσκών από την Ιερουσαλήμ κατέλαβε το βασίλειο του Νείλου, βανδάλισε τα αγάλματα των θεών, και εγκαθίδρυσε μια βασιλεία σκληρότητας σε όλη την έκταση του βασιλείου. Εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μόνο όταν ήρθε ο Φαραώ με μεγάλο στρατό και τους οδήγησε στο βορρά.

Ο Μωυσής ήταν στην πραγματικότητα ένας Αιγύπτιος ιερέας ο οποίος ηγήθηκε μιας εξέγερσης κατά της χώρας του; Διάφοροι συγγραφείς προέβαλλαν τη θεωρία αυτή σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, από την ελληνιστική εποχή έως τον 20ο αιώνα. Μεταξύ άλλων, αυτή η θεωρία υποστηρίζεται και από την επαναλαμβανόμενη εμφάνιση του ονόματος Mose στις αρχαία Αιγυπτιακή πηγές, όνομα το οποίο ήταν αρκετά κοινό μεταξύ των Αιγυπτίων αριστοκρατών.

Δυστυχώς, το βιβλίο του Manetho έχει χαθεί στην ιστορία. Η ιστορία του Μωυσή-Osarseph έφτασε σε μας χάρη στον Φλάβιο Ιώσηπο, τον Εβραίο-Ρωμαίο ιστορικό του 1ου αιώνα ΚΕ ,ο οποίος την αναφέρει στο βιβλίο του «Κατά Απίωνος".

Ο Ιώσηπος προσπαθεί να υποβαθμίσει την αιγυπτιακή εκδοχή του ιερέα Manetho, και την παρουσιάζει σαν μια γελοία ιστορία που βρίθει αντιφάσεων. Οι σημερινοί μελετητές διαφωνούν για το αν η εκδοχή του Manetho για τη γέννηση των Ισραηλιτών είναι στην πραγματικότητα μια εσκεμμένη αλλοίωση της βιβλικής ιστορίας της εξόδου από την Αίγυπτο, ή για το εάν βασίζεται ίσως σε ορισμένα ιστορικά στοιχεία που διατηρήθηκαν στην Αίγυπτο και είχαν φτάσει μέχρι τις ημέρες του.

Μωυσής ο στρατηγός
Ο αιγυπτιολόγος Jan Assmann παραδέχεται την δεύτερη άποψη. Ο Assmann, που είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "Μωυσής ο Αιγύπτιος», ισχυρίζεται ότι η αφήγηση της ιστορία του Manetho βασίζεται στις παραδόσεις που είχαν επιζήσει για  δύο τραυματικά γεγονότα στην Αιγυπτιακή ιστορία: της θρησκευτικής επανάστασης του Φαραώ Αχενατών, γνωστού και ως  του Αιρετικού Βασιλιά, ο οποίος προσπάθησε να απαγορεύσει την λατρεία των ειδώλων και να επιβάλει μία μονοθεϊστική θρησκεία με τον ηλιακό θεό Aten στο επίκεντρό της και της κατάκτησης της Αιγύπτου από τις σημίτες βοσκούς Ιξός.

Ο Assmann διατείνεται ότι η ιστορία για την Έξοδο από την Αίγυπτο, όπως εξιστορείται στην Βίβλο είναι μια εκδοχή της εν λόγω υπόθεσης - της εξαγοράς και της απέλασης των νομάδων- που διατηρήθηκε στη Χαναάν και βρήκε την διατύπωσή της στην Τορά.

Είτε αληθής είτε ψευδής, η εκδοχή του Manetho της εξόδου από την Αίγυπτο συγκαταλέγεται ως η πρώτη μεταξύ των αμέτρητων θεωριών και μύθων που αναπτύχθηκαν γύρω από τη βιβλική ιστορία με το πέρασμα των γενεών. Αυτές οι θεωρίες προσπάθησαν να λύσουν το μυστήριο της ιστορίας με διάφορους τρόπους, και να του προσδώσουν διάφορες σημασίες.

Ενώ Ο Ιώσηπος Φλάβιος αρνείται την ιστορία του Manetho σχετικά με την εξέγερση των λεπρών, μας παρέχει μια άλλη περίεργη ιστορία δική του. Στο έργο του «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία," ο Ιώσηπος μιλάει για ένα πολύ λίγο γνωστό κεφάλαιο της ζωής του Μωυσή.

Η Έξοδος αφήνει κενό το κεφάλαιο της ζωής του Μωυσή από τη στιγμή που σώθηκε σαν μωρό από την κόρη του Φαραώ μέχρι να δει τα δεινά του λαού του και να σκοτώσει τον Αιγύπτιο επιστάτη. Όμως, Φλάβιος παρέχει λεπτομέρειες.

Μας λέει ότι ο Μωυσής ανατράφηκε στο παλάτι του Φαραώ, και ότι, όταν ενηλικιώθηκε, διορίστηκε αρχηγός του στρατού και οδήγησε τα Αιγυπτιακά στρατεύματα σε πόλεμο εναντίον των εχθρών στην Αιθιοπία.

Ήταν μια σκληρή μάχη. Για να παραπλανήσει τον εχθρό, ο Μωυσής οδήγησε τον Αιγυπτιακό στρατό ακολουθώντας μια απροσδόκητη πορεία μέσα από την έρημο. Αλλά εκεί είχε να αντιμετωπίσει έναν εκπληκτικό εχθρό: ιπτάμενα φίδια, τα οποία, σύμφωνα με Φλάβιο, γεννιούνται σε μαζικούς αριθμούς από το έδαφος της ερήμου.

Μωυσής σκέφτηκε μια λαμπρή στρατηγική για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο: Διέταξε να φτιάξουν καλάθια, και τοποθέτησε μέσα σε αυτά τα πουλιά που είναι γνωστά στην Αίγυπτο ως ibises. Απελευθέρωσε τα πουλιά αυτά στην έρημο και κυνηγούσαν τα φίδια, ανοίγοντας το δρόμο για το Αιγυπτιακό στρατό επικεφαλής του οποίου ήταν ο Μωυσής.

Όταν ο Αιγυπτιακή στρατός έφθασε στη Σίβα, την πρωτεύουσα των Αιθιόπων, ο Μωυσής αντιμετώπισε ένα άλλο πρόβλημα: η πόλη ήταν τειχισμένη και βρισκόταν σε ένα νησί μέσα στον Νείλο.

Οι Αιγύπτιοι θα έπρεπε να υποχωρήσουν αν δεν επρόκειτο για μια πράξη προδοσίας από την Αιθιοπική πλευρά. Η Therbis, η κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας, είδε τον Μωυσής πάνω από το τείχος τον ερωτεύτηκε παράφορα. Έστειλε έναν από τους υπηρέτες της για να του κάνει μια προσφορά: η πόλη να παραδοθεί στον Μωυσή υπό την προϋπόθεση ότι θα την παντρευτεί.

Μωυσής αποδέχθηκε τη συμφωνία και η πόλη παραδόθηκε χωρίς μάχη. Ο Μωυσής επέστρεψε στην Αίγυπτο με μία σύζυγο Αιθίοπα.

Τείνουμε να πιστέψουμε τον Ιώσηπο, όταν μιλάει για την εξέγερση εναντίον των Ρωμαίων και την αυτοκτονία των υπερασπιστών της Μασαντά, αλλά για κάποιο λόγο η ιστορία του Μωυσή του στρατηγού ποτέ δεν εδραιώθηκε στην Εβραϊκή ιστορική λαϊκή παράδοση.

Οι μελετητές της Αγία Γραφή Yair Zakovitch και Avigdor Shinan ισχυρίζονται, στο βιβλίο τους "Δεν Είναι Αυτό που Λέει η Αγία Γραφή" (εβραϊκά, Yedioth Ahronoth), ότι οι λέξεις του Ιωσήπου μπορεί να αντανακλούν μια αρχαία παράδοση που επικρατούσε μεταξύ των αρχαίων Ισραηλιτών, και που αφορούσε τις περιπέτειες του Μωυσή στις αρχές της ζωής, δηλαδή του, στην αυλή του Φαραώ.

Οι συντάκτες της Τορά, λένε οι Zakovitch και Shinan, προσπάθησαν σε απαλείψουν αυτήν την παράδοση, διότι ο Μωυσής απεικονίζεται ως συνεργάτης των Αιγυπτίων.

Μωυσής ο ιερέας
Ενώ οι Εβραίοι παραδίδουν την ιστορία της Εξόδου από την Αίγυπτο από γενιά σε γενιά, και άλλοι λαοί και πολιτισμοί έχουν εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον γι’ αυτή. Το Κοράνι, για παράδειγμα, περιέχει μια έκδοση της Εξόδου που είναι παρόμοια με το βιβλικό κείμενο, εκτός από το ό,τι περιλαμβάνει μια ξένη εμφάνιση ενός παράξενου χαρακτήρα: του Haman.

Ο γνωστός κακοποιός από το βιβλίο της Εσθήρ εμφανίζεται στο Κοράνι ως το δεξί χέρι του και στο τέλος της ιστορίας πνίγεται μαζί με το βασιλιά. Προφανώς υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του ονόματος του συμβούλου Ahasuerus στο βιβλίο της Εσθήρ και του επικεφαλής υπουργού του Φαραώ στο Κοράνι, αλλά ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο Αιγυπτιακό τίτλο Ha-amen, o οποίος προοριζόταν για υψηλόβαθμους υπαλλήλους στο δικαστηρίου του Φαραώ.

Οι Χριστιανοί μελετητές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Αναγέννησης, μεροληπτούσαν υπέρ μιας άλλης θεωρίας που θεωρούσε  ότι ο Μωυσής εισήχθη στη μονοθεϊστική πίστη από ένα Αιγύπτιο ιερέα που ονομάζεται Ερμής ο Τρισμέγιστος.

Η βάση για αυτήν την θεωρία είναι ένας στίχος από τη Καινή Διαθήκη στο βιβλίο Πράξεις των Αποστόλων, που περιγράφει τον Μωυσής ως "γνώστη όλης της σοφίας των Αιγυπτίων."

Κατά την περίοδο του Διαφωτισμού ο ισχυρισμός αυτός αποτέλεσε τη βάση για τις επιστημονικές θεωρίες ότι οι νόμοι της Τορά που ο Μωυσής έδωσε στους ανθρώπους του ήταν όντως κακέκτυπα των Αιγυπτιακών νόμων.

Ο Γερμανός ποιητής Friedrich Schiller προχώρησε πέρα από κάθε άλλο φιλόσοφο της εποχής του περιγράφοντας την Αιγυπτιακή μόρφωση που έλαβε ο Μωυσής. Σύμφωνα με το δοκίμιό του «Η αποστολή του Μωυσή”  το Εβραιόπουλου είχε παρακολουθήσει ένα σχολείο για την ιερατική κάστα της Αιγύπτου.

Εκεί η ιδέα του μονοθεϊσμού - μιας κινητήριας δύναμης που οδηγεί το σύμπαν - κληροδοτείτο από τη μια γενιά στην άλλη.

Ωστόσο, οι ιερείς κρατούσαν αυτή τη γνώση μυστική, ώστε να μην προκαλέσουν την εξέγερση του ειδωλολατρικού τους λαού, και έτσι την κωδικοποίησαν στη μορφή των ιερογλυφικών και των αγαλμάτων των ζώων.

«Το σύνολο του πολιτικού συντάγματος ιδρύθηκε πάνω στη λατρεία των θεών», γράφει ο Schiller, "σε περίπτωση που αυτό κατέρρεε, όλοι οι πυλώνες που στηρίζουν ολόκληρο το οικοδόμημα του κράτους θα κατέρρεαν ταυτόχρονα. Ήταν ακόμη πολύ αβέβαιο το κατά πόσον η νέα θρησκεία, σχεδιασμένη για να πάρει τη θέση της παλιάς, αποδεικνυόταν αρκετά στέρεη για να μεταφέρει το οικοδόμημα. "

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του για να γίνει ιερέας, ο Μωυσής απομνημόνευσε τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά και τις μυστηριώδεις τελετές του τάγματος. Όταν υπέπεσαν στην αντίληψή του τα δεινά του υπόδουλου λαού του, ήθελε τόσο να τους απελευθερώσει όσο και να τους αποκαλύψει το μυστικό της πραγματικής θεότητας, την ύπαρξη της οποίας είχαν μάθει στο σχολείο για τους ιερείς.

Αλλά επειδή ήξερε την περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα του λαούτου, ο Μωυσής αποφάσισε να ταυτοποιήσει τον Θεό με το εθνικό Θεό των Εβραίων, με τον οποίο ήταν ήδη εξοικειωμένοι από τις αφηγήσεις των προγόνων τους. Ο Μωυσής αποκάλυψε το μυστικό της αιγυπτιακής ιερατικής κάστα, αλλά επικάλυψε το πάνω μέρος του με ένα παλιό-νέο θρύλο.

Και έτσι γεννήθηκε η Εβραϊκή θρησκεία.

Μωυσής ο δολοφονηθείς
Η θεωρία του Schiller σχετικά με την Αιγυπτιακή εκπαίδευση του Μωυσή, και άλλα γραπτά δοκίμια καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ήταν η πηγή για την πιο διάσημη θεωρία της εποχής μας για τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Μωυσή: το βιβλίο του Σίγκμουντ Φρόιντ “Ο Μωυσή και ο μονοθεϊσμός”, το οποία εκδόθηκε το 1939, λίγο πριν από το θάνατο του συγγραφέα.

Ο Φρόιντ ενέκρινε τον ισχυρισμό ότι ο Μωυσής ήταν ένας Αιγύπτιος ιερέας. Υποστήριξε ότι η περιτομή είναι μία Αιγυπτιακή ιδέα, και ότι ο Μωυσής εισήγαγε τη μονοθεϊστική θρησκεία του Φαραώ Αχενατόν στους Εβραίους. Εκτός από το ότι ο σοφός Αιγύπτιος εξανάγκασε να πιστεύει σε αυτήν την πίστη ο λαός που είχε υιοθετήσει, και οι Ισραηλίτες, ένας επίμονο λαός, τον παράκουσε και εξεγέρθηκε εναντίον του.

Σύμφωνα με τον πατέρα της ψυχανάλυσης, δεν θα μπορούσαν να υποφέρουν μια τέτοια πνευματική, αφηρημένη και ευγενή θρησκεία. Έτσι μια μέρα, επαναστάτησαν και σκότωσαν τον αρχηγό τους - ένα επαίσχυντο γεγονός που λογοκρίθηκε από το βιβλικό κείμενο και ως εκ τούτου ξεχάστηκε.

Όπως υποστηρίζει ο Φρόιντ, αφού δολοφόνησαν τον Μωυσή, οι Εβραίοι αποκήρυξαν  την επιβληθείσα θρησκεία του Αχενατών, και εισήγαγαν Θεό τον Γιαχβέ, "Έναν αγενή, στενόμυαλο, τοπικό θεό, βίαιο και αιματηρό," σύμφωνα με τα λόγια του Φρόιντ, ο οποίος διέταξε τους οπαδούς του να καταστρέψουν τους ανθρώπους που ζούσαν στη Χαναάν. Η ιδέα του μονοθεϊσμού τυλίχτηκε στο σκοτάδι. Η ενοχή για τη δολοφονία του ηγέτη παρέμεινε στην καταπιεσμένη μνήμη.

Θα ανατείλει μόνο χίλια χρόνια αργότερα, στα γραπτά του Εβραίου Σαούλ (μετέπειτα Παύλου) από την Ταρσό, ενός από τους ιδρυτές του Χριστιανισμού. Η καταπιεσμένη τύψη για τη δολοφονία του Μωυσή μετατράπηκε στην ιστορία του Ιησού, του γιου του Θεού, ο οποίος δολοφονήθηκε, αλλά επέστρεψε για να σώσει τον κόσμο.

Έτσι ήταν ένας Εβραίος, ο Φρόιντ, αυτός ο οποίος ήρθε με την θεωρία να σκιαγραφήσει με τα μελανότερα χρώματα το λαό του Ισραήλ, σαν τον δολοφόνο του ηγέτη του και ιδρυτή της θρησκεία του. Εβδομήντα χρόνια από τότε που ο Φρόιντ δημοσίευσε το βιβλίο του, βουνά της κριτικής έχουν συσσωρευτεί για την θεωρία του περί του δολοφονηθέντος Μωυσή.

Ίσως, όμως, κάτι από τη θαμμένη μνησικακία των Εβραίων εναντίον των μεγαλυτέρων ηρώων τους ήρθε στην επιφάνεια με τις λέξεις της πρώην πρωθυπουργού Γκόλντα Μέιρ κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους στη Γερμανία το 1973.

"Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που εμείς οι Ισραηλινοί έχουμε εναντίον του Μωυσή," είπε ο Meir. "Μας τράβαγε 40 χρόνια μέσα στην έρημο, προκειμένου να μας οδηγήσει στο μοναδικό σημείο της Μέσης Ανατολής που δεν έχει πετρέλαιο!"

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1159903.html