31.5.10
Ζαν Κοέν.

Τελικά τι ακριβώς συνέβη σήμερα τα ξημερώματα με το Τουρκικό πλοίο Μαβί Μάρμαρα?

Για να καταλάβουμε καλύτερα το θέμα θα χωρίσουμε το πρόβλημα στα δύο βασικά του σημεία: τον αποκλεισμό της Γάζας γενικά, και  το επεισόδιο με τους 19 νεκρούς μέχρι την ώρα  που γράφεται το παρόν.

Ο αποκλεισμός της Γάζας
Η μεγαλύτερη βλακεία που έχει κάνει το Ισραήλ στο θέμα της Γάζας είναι να την αποκλείσει με τον τρόπο που την έχει αποκλείσει.

Εκτός του ότι από θέμα ασφαλείας δεν του προσφέρει τίποτα, από πολιτική άποψη είναι καταστροφική, από διπλωματική άποψη απαράδεκτη και από ηθική άποψη τουλάχιστον ανεπίτρεπτη. 

Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι η Χαμάς δεν είναι ακριβώς το τάγμα της Μητέρας Τερέζας και  όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, και υπάρχει και στο καταστατικό της, ο σκοπός της οργάνωσης είναι η καταστροφή του Ισραήλ.

Όπως επίσης καταλαβαίνω ότι το Ισραήλ πρέπει να προστατέψει τους πολίτες της όπως την αδελφή μου και τα ανίψια μου που ζουν εκεί. Όπως επίσης καταλαβαίνω  το Ισραήλ θεωρεί ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Γάζα.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά δεν φαντάζομαι πως το Ισραήλ πραγματικά φοβάται μπας και η Χαμάς το διαλύσει ή το καταλάβει; Ούτε φαντάζομαι πως το Ισραήλ δεν μπορεί να αντιδράσει γρήγορα με ακρίβεια  και θανατηφόρα αν χρειαστεί σε τρομοκρατική ενέργεια μέσα στο έδαφος του.

Οπότε προς τι ο αποκλεισμός;

Αφού έφυγε από τη λωρίδα, και άριστα έκανε, γιατί δεν συμπεριφέρεται όπως κάθε χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τον γείτονα της. Να κλείσει τα σύνορα της  και να πει της Χαμάς από εδώ δεν περνάει τίποτα. Αν θέλει να  ανεφοδιαστεί ας το κάνει  μέσω του λιμανιού της, του αεροδρομίου της  ή από τους αδελφούς της τους Αιγύπτιους, που τόσο την αγαπάνε!!!!.

Με τον τρόπο αυτόν το Ισραήλ:

¨        Δεν θα έχει την διεθνή κοινή γνώμη, και των κατοίκων της Γάζας εναντίον του.

¨        Αν η Χαμάς του επιτεθεί,  μιας και το Ισραήλ της φέρεται σαν ανεξάρτητη χώρα και όχι σαν υπόδουλους κατακτημένους, μπορεί να αντεπιτεθεί όπως γουστάρει.

¨        Επειδή η πείρα μας δείχνει ότι η Χαμάς ενδιαφέρεται μόνο για τη Χαμάς σε λιγότερο από ένα χρόνο θα την πάρουν οι κάτοικοι της Γάζας με τις πέτρες αφού ενώ θα υπάρχει άφθονη βοήθεια και ανεφοδιασμός η ζωή τους δεν θα καλυτερεύει.

Δυστυχώς η ηλιθιότητα του Ισραήλ (για να μη πω κάτι άλλο που αρχίζει με Μ) σπάει καρύδια και γιαυτό βρίσκεται σε αυτήν την θέση. Το κράτος αυτό συνεχίζει και έχει το σύνδρομο του ολοκαυτώματος, δηλαδή τη φοβία ότι όποιος του λέει ότι θα τον εξαφανίσει  να βλέπει αμέσως μπροστά του τον Χίτλερ και το Ολοκαύτωμα.

Προς μεγάλη μου λύπη για τους δύο αυτούς λαούς τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιέγραψα παραπάνω αλλά δεν είναι και τόσο κακά  όσο ορισμένοι πιστεύουν.   

Είτε το λένε είτε όχι, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, το Ισραήλ επιτρέπει 1500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας την εβδομάδα από τα σύνορα του με τη Γάζα σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ που ελέγχουν τη διέλευση.

Τελευταία το Ισραήλ έχει άρει και την απαγορεύσει σε διάφορα προϊόντα και υλικά όπως για παράδειγμα τσιμέντο και σίδερο, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάει σε συγκεκριμένο άτομο ή εταιρία για συγκεκριμένο σκοπό και υπό την επίβλεψη ΜΚΟ ή του ΟΗΕ και όχι στη Χαμάς που μπορεί να φτιάξει με αυτό πολέμιό υλικό.  Έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα για του κατοίκους της Γάζας; Η απάντηση είναι: Αρκετά αφού από τη λήξη του πολέμου τον Ιανουάριο του 2009 έχουν περάσει πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους βοήθειας, αλλά όχι όσο θα έπρεπε.   

 Και τώρα ας έρθουμε στα σημερινά θλιβερά επεισόδια.

Τα γεγονότα
Όταν ο στολίσκος ξεκίνησε για τη Γάζα το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα το επέτρεπε να διασπάσει τον αποκλεισμό. Μάλιστα είχε προτείνει στους διοργανωτές να έρθουν στο Ασντόντ και να μεταφέρουν την βοήθεια παρουσία τους μέσω των συνόρων Γάζας – Ισραήλ, πρόταση που οι διοργανωτές του
Free Gaza,  αρνήθηκαν.

Το τουρκικό πλοίο στο οποίο έγιναν τα επεισόδια, όπως και όλος ο στολίσκος, είχε πληρωθεί από την Τουρκική ΜΚΟ IHH.

 Η οργάνωση,  αυτή σύμφωνα με μελέτη του  Danish Institute for International Strategy το 2006  χαρακτηρίστηκε σαν Ισλαμική οργάνωση που εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια έχει διατελέσει και βιτρίνα για τρομοκρατικές οργανώσεις (the Role of Islamic Charities in International Terrorist Recruitment and Financing).  Το 2008 το Ισραήλ τη χαρακτήρισε επίσης τρομοκρατική οργάνωση.

 Όταν ο στολίσκος με επικεφαλείς το Τουρκικό πλοίο πλησίασε τη Γάζα από τις 12 το βράδυ και μέχρι τις 2 το πρωί αρνήθηκε να σταματήσει.

 Να διευκρινίσω εδώ ότι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο της ναυσιπλοΐας όταν ένα πολεμικό ασχέτου εθνικότητας ζητάει από εμπορικό σκάφος να σταματήσει είναι υποχρεωμένο το τελευταίο να σταματήσει έστω και αν βρίσκεται σε  διεθνή   ύδατα.

Όταν οι ισραηλινοί ανέβηκαν στο κατάστρωμα του τουρκικού πλοίου δέχτηκαν επίθεση από ορισμένους επιβάτες με μαχαίρια τσεκούρια λοστούς και σφαίρες τραυματίζοντας μερικούς στρατιώτες οι οποίοι άνοιξαν πυρ  με τα θλιβερά αποτελέσματα (βλέπε video στα διάφορα ελληνικά και ξένα κανάλια.)

 Μέχρι εδώ τα γεγονότα όπως τα ξέρουμε μέχρι την ώρα που γράφονται αυτέ οι γραμμές. Στα άλλα πλοία που δεν υπήρξε βία αντίδραση των επιβατών δεν άνοιξε μύτη.

Ήταν σωστή η ενέργεια των ισραηλινών; Όχι μόνο δεν ήταν σωστή αλλά ήταν και καταστροφική.

Τι μπορούσαν να κάνουν; Μπορούσαν να πουν πως θα ερευνήσουν τα πλοία και αν δεν έβρισκαν όπλα να τα αφήσουν να φτάσουνε στη Γάζα. Και αν δεν σταματούσανε θα μπορούσανε να αχρηστεύσουνε τις προπέλες του.

Τώρα έχουν την παγκόσμια κατακραυγή για μία παγίδα που τους έστησε η Τουρκία.

Ο μόνος τρόπος για να μειώσει τη ζημιά που έγινε είναι το Ισραήλ να ζητήσει από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να στείλουν αντιπροσώπους σήμερα και όλας και να διεξαχθεί σοβαρή και σε βάθος έρευνα για το τι ακριβώς έγινε. Να μην διεξάγει την έρευνα μόνο του. Να την κάνει με διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος γιατί η Τουρκία έστησε την προβοκάτσια είναι θέμα άλλου άρθρου.