YNET 31.5.10
Ron Ben-Yishai

Ο Ron Ben Yishai κάνει απολογισμό της αιματηρής συμπλοκής πάνω στο πλοίο με προορισμό τη Γάζα: η έλλειψη μέσων διασποράς του πλήθους, η βάναυση επίθεση των «ειρηνικών ακτιβιστών» και η προσπάθεια να καταρρίψουν ελικόπτερο των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας.

Τα κομάντο του ναυτικού μας έπεσαν αμέσως στα χέρια των μελών της αποστολής για τη Γάζα.
Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η απόπειρα κατάληψης του ελέγχου του πλοίου
Marmara, ειπώθηκε στον διοικητή της επιχείρησης ότι 20 άτομα περίμεναν πάνω στο κατάστρωμα όπου το ελικόπτερο θα προσγείωνε την πρώτη ομάδα της επίλεκτης μονάδας Flotilla 13. Το αρχικό σχέδιο ήταν να αποβιβαστούν πάνω στο άνω κατάστρωμα και από κει να εφορμήσουν στη γέφυρα του πλοίου και να διατάξουν τον καπετάνιο του Μαρμαρά να σταματήσει.

Οι αξιωματικοί ανέμεναν ότι οι επιβάτες θα επιδείξουν μικρή αντίσταση και πιθανόν κάποια ασήμαντη βία. Για αυτό το σκοπό, ο διοικητής της επιχείρησης αποφάσισε να φέρει το ελικόπτερο κατευθείαν πάνω από το άνω κατάστρωμα. Το πρώτο σκοινί που οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν ώστε να κατέλθουν στο πλοίο πετάχτηκε μακριά από τους ακτιβιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Τούρκοι, και έπειτα δέθηκε σε μια κεραία με την ελπίδα να καταρριφθεί το ελικόπτερο. Ωστόσο, οι μαχητές της
Flotilla 13 αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες.

Τα κομάντο του Ναυτικού ολίσθησαν στο πλοίο ένας-ένας, ωστόσο το μη αναμενόμενο συνέβη: Οι επιβάτες που τους περίμεναν στο κατάστρωμα τράβηξαν ρόπαλα, κλομπ και σφεντόνες με γυάλινους σβώλους, επιτιθέμενοι στον κάθε στρατιώτη καθώς αποβιβαζόταν στο πλοίο από το σκοινί. Με αυτό τον τρόπο έπιαναν έναν-έναν όλους τους στρατιώτες και τους χτυπούσαν άσχημα, ωστόσο εκείνοι αποπειράθηκαν να απαντησούν στη βία.
 
Παρόλα αυτά, για κακή τους τύχη, ήταν εφοδιασμένοι μόνο με καραμπίνες που έριχναν χρώμα (
paintballs) τις οποίες και χρησιμοποιούν για να διαλύουν το πλήθος σε μικρές διαδηλώσεις, όπως είναι αυτές που χρησιμοποιούνται στο χωριό Bilin. Οι μπογιές όμως προφανώς δεν έκαναν καμιά εντύπωση στους ακτιβιστές οι οποίοι συνέχιζαν να δέρνουν τις δυνάμεις και επιχείρησαν ακόμη και να τους αρπάξουν τα όπλα.

Ένας στρατιώτης που ήρθε προς βοήθεια του συντρόφου του πιάστηκε από τους διαδηλωτές και υπέστη σοβαρά χτυπήματα. Τα κομάντο ήταν εξοπλισμένα και με πιστόλια όμως τους είχε ειπωθεί ότι έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν μόνο ενόψει καταστάσεων που θα απειλούσαν τη ζωή τους. Όταν κατέβηκαν από το ελικόπτερο, συνέχιζαν να φωνάζουν ο ένας στον άλλον «μην πυροβολείτε, μην πυροβολείτε» αν και είχαν δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα.

‘Είδα την αιχμή ενός τουφεκιού’
Τα κομάντο του Ναυτικού ήταν προετοιμασμένα να συναντήσουν κυρίως πολιτικούς ακτιβιστές που επιδιώκουν να κάνουν μια διαμαρτυρία παρά κάποιους καλά εκπαιδευμένους μαχητές του δρόμου. Είχε ειπωθεί στους στρατιώτες ότι λεκτικά θα έπειθαν τους ακτιβιστές που πρόβαλαν αντίσταση να τα παρατήσουν και ότι μόνο αφού αυτό αποτύχαινε θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις μπογιές. Τους επιτράπηκε να χρησιμοποιήσουν πιστόλια μόνο κάτω από εξαιρετικές περιστάσεις.

Η έφοδος που είχε σχεδιαστεί προς τη γέφυρα του πλοίου ήταν λοιπόν αδύνατον να συμβεί ακόμη κι όταν ένα δεύτερο ελικόπτερο μαζί με ακόμη ένα πλήρωμα στρατιωτών. «Πετάξτε βομβίδες κρότου-λάμψης» φώναξε ο επικεφαλής της μονάδας
Flotilla 13 ο οποίος επέβλεπε την επιχείρηση. Ο αρχηγός του Ναυτικού επίσης δεν ήταν πολύ μακριά, επιβιβασμένος σε ένα ταχύπλοο που ανήκε στη μονάδα της Flotilla 13, συνοδευόμενος από δυνάμεις προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν από την πίσω πλευρά του πλοίου.

Οι δυνάμεις πράγματι εκσφενδόνισαν βομβίδες κρότου-λάμψης, ωστόσο οι διαδηλωτές στο άνω κατάστρωμα, των οποίων ο αριθμός είχε αυξηθεί σε 30 άτομα εκείνη τη στιγμή, συνέχιζε να χτυπά τους 30 κομάντος που συνέχιζαν να κατεβαίνουν ένας-ένας από το ελικόπτερο. Σε ένα σημείο, οι επιτιθέμενοι άρπαξαν έναν κομάντο, του πήραν το πιστόλι, και τον πέταξαν από το άνω στο κατώτερο κατάστρωμα, ύψος απόστασης 30 ποδιών. Ο στρατιώτης υπέστη σοβαρό τραύμα στο κρανίο και έχασε τις αισθήσεις του.

Μόνο μετά και από αυτόν τον τραυματισμό η
Flotilla 13 ζήτησε άδεια να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά. Ο επικεφαλής την έδωσε: Προχωρήστε και πυροβολήστε. Οι στρατιώτες τράβηξαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν στα πόδια των διαδηλωτών, μια κίνηση που επιτέλους θα τους εξουδετέρωνε. Ωστόσο, οι διαδηλωτές άρχισαν να απαντούν με όπλα κι αυτοί εναντίον των κομάντο.

«Είδα τη μύτη ενός τουφεκιού να βγαίνει από τις σκάλες», είπε ένας κομάντο. Μας πυροβόλησε και ανταποδώσαμε. Δεν είδαμε αν τον χτυπήσαμε. Ψάξαμε για αυτόν αργότερα αλλά δεν τον βρήκαμε». Δύο στρατιώτες υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς στα γόνατα και το στομάχι αφού οι διαδηλωτές τους πυροβόλησαν χρησιμοποιώντας όπλα που τους είχαν αρπάξει πιο πριν.

2 Λάθη
Κατά τη διάρκεια της αναταραχής άλλος ένας κομάντο καρφώθηκε με μαχαίρι. Σε μια έρευνα που έγινε αργότερα στο Μαρμαρά, οι στρατιώτες βρήκαν κρυψώνες με ρόπαλα, κλομπ, μαχαίρια και σφεντόνες που χρησιμοποιήθηκαν από τους διαδηλωτές πριν την κατάληψη τελικά του πλοίου από τον Ισραηλινό στρατό. Φάνηκε έτσι ότι οι ακτιβιστές ήταν καλά προετοιμασμένοι για μάχη.

Κάποιοι επιβάτες πάνω στο πλοίο στέκονταν στο πίσω μέρος και χτυπούσαν με μανία τα κεφάλια των στρατιωτών που προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν πάνω στο πλοίο. Μόνο μετά από 30 λεπτά πυροβολισμών και βάναυσων επιθέσεων με κλομπ και μαχαίρια μπόρεσαν οι κομάντο να φτάσουν στη γέφυρα και να πάρουν τον έλεγχο του Μαρμαρά.

Φαίνεται ότι το λάθος στο σχεδιασμό της επιχείρησης ήταν ο υπολογισμός ότι οι επιβάτες όντως ήταν πολιτικοί ακτιβιστές και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιδιώκουν ένα πολιτικό προβοκάρισμα αλλά όχι ότι θα κατέφευγαν και στη βάναυση βία. Οι στρατιώτες πίστευαν ότι θα συναντούσαν μια βία όπως αυτή που συναντούν συνήθως και στο παλαιστινιακό χωριό Bilin. Αντιθέτως, τους ήρθε η Μπανγκόγκ. Οι δυνάμεις που αποβιβάστηκαν από το ελικόπτερο ήταν λίγες: μόνο κάποιες δεκάδες ανθρώπων – όχι αρκετές για να τα βάλουν με μια μεγάλη ομάδα ατόμων που τους περίμενε.

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι οι επικεφαλής δεν εξέτασαν σοβαρά το γεγονός ότι μια ομάδα ανθρώπων θα περίμενε τους στρατιώτες στο άνω κατάστρωμα. Αν το είχαν εξετάσει αυτό πιο σοβαρά, μπορεί να είχαν εκσφενδονίσει δακρυγόνα και καπνογόνα από το ελικόπτερο προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύννεφο που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν την αποστολή τους χωρίς οι μαχητές να πέφτουν στα χέρια των διαδηλωτών και να δέχονται άσχημες επιθέσεις.


http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3896796,00.html