Haaretz 12.7.10
Του
Salman Masalha

Η Παλαιστινιακή πλευρά, η οποία έχει υποφέρει επί δεκαετίες από την Ισραηλινή κατοχή, μπορεί να επιδείξει ηθική ανωτερότητα απέναντι στον κατακτητή επιτρέποντας στην οικογένεια του Gilad Shalit να τον επισκεφθεί.

Σε μια εποχή πολιτικής ορθότητας, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν σκόπιμο να προσαρμόζουν το μήνυμα προς το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Δεν συμφωνώ. Κατά την άποψή μου, η πολιτική ορθότητα είναι μια κάλυψη – γλυκές κουβέντες που κρύβουν έναν κατάφωρο ρατσισμό. Υπάρχει μια πανανθρώπινη ηθική που ξεπερνά θρησκείες, λαούς και έθνη και είναι δεσμευτική για όποιον ανήκει στο ανθρώπινο γένος.

Έτσι, όταν μιλάω, για παράδειγμα, για τον Gilad Shalit τον αποκαλώ "αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη". Αυτό είναι σωστό. Αιχμάλωτος και όχι απαχθείς όπως είναι ο όρος που προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο εδώ. Στο Ισραήλ, προτιμούν να ξεχνούν, ή προσπαθούν σκόπιμα να κάνουν άλλους να ξεχάσουν, ότι ο Shalit δεν απήχθη. Πιάστηκε αιχμάλωτος ως στρατιώτης που μετέχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ενός στρατού, στα πλαίσια του Παλαιστινιακού αγώνα κατά μιας Ισραηλινής κατοχής που κρατά δεκαετίες. Αυτό το βασικό γεγονός νομιμοποιεί την πράξη που πραγματοποιήθηκε από ένα λαό που αγωνίζεται για την εθνική απελευθέρωσή του.

Ως εδώ καλά. Απ’ το σημείο όμως αυτό και μετά, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να ειπωθούν. Τα έχω ήδη δημοσιεύσει στα Αραβικά για το Αραβόφωνο κοινό επειδή είναι σημαντικό για τους Παλαιστινίους ν’ ακούν ότι η υπόθεση Shalit ανήκει και σ’ αυτούς. Είναι, εξάλλου, σωστό αυτά τα πράγματα ν’ ακούγονται και να διαβάζονται και απ’ όλους όσους μιλάν  Εβραϊκά όση πλύση εγκεφάλου κι αν έχουν υποστεί. Τα σχόλια έχουν επίσης να κάνουν και με τους Ισραηλινούς Παλαιστινίους (ναι, υπάρχουν τέτοια πλάσματα που επίσης διαβάζουν και μιλούν Εβραϊκά).

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία - αυτό πιστεύω, αυτό θέλω να πιστεύω - ότι ο Ισραηλινός όμηρος Gilad Shalit τυγχάνει ανθρώπινης μεταχείρισης από τους δεσμοφύλακές του στη Γάζα. Όλοι μας ελπίζουμε να συναφθεί γρήγορα μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων ώστε ο Ισραηλινός αιχμάλωτος να επιστρέψει στην οικογένειά του όπως και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις δικές τους.

Παρ’ όλα αυτά, η σιωπή που τηρούν οι Παλαιστίνιοι διανοούμενοι σχετικά με την υπόθεση είναι ανησυχητική. Η Hamas απαιτεί ένα μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Shalit.

Κανείς δεν έχει αναρωτηθεί τι σημαίνει αυτό από ηθικής απόψεως, τι δείχνει αναφορικά με τον τρόπο που οι Άραβες αντιλαμβάνονται την αξία κάθε Άραβα ξεχωριστά. Πόσο αξίζει ένας Ισραηλινός κρατούμενος συγκρινόμενος με Άραβες ή Παλαιστίνιους κρατουμένους;

Η σιγή των Αράβων Βουλευτών είναι επίσης αισθητή. Φωνάζουν - και δικαίως - για τις αδικίες της Ισραηλινής κατοχής και τα δεινά που αυτή προκαλεί στον Παλαιστινιακό λαό αλλά δεν ξεστομίζουν ούτε μια λέξη για μια ξεκάθαρη ηθική στάση στο θέμα του Shalit. Αυτό είναι το καθήκον τους. Πρέπει να σηκώσουν το ανάστημά τους και να πουν στην κυβέρνηση της Hamas στη Γάζα και στον Khaled Meshal που κινεί τα νήματα στη Δαμασκό ότι υπάρχουν πράγματα που είναι απλώς απαράδεκτα. Μπορούν και πρέπει να πουν ότι η άρνησή τους να επιτρέψουν στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί τον Ισραηλινό κρατούμενο είναι ένα ηθικό στίγμα στον Παλαιστινιακό αγώνα στο σύνολό του. Αν ο Shalit είναι αιχμάλωτος πολέμου - και όντως είναι - τότε είναι βέβαιο ότι έχει όλα τα δικαιώματα που έχουν οι αιχμάλωτοι πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Παλαιστινιακή πλευρά, η οποία έχει υποφέρει επί δεκαετίες από την Ισραηλινή κατοχή, μπορεί να επιδείξει ηθική ανωτερότητα απέναντι στον κατακτητή επιτρέποντας στην οικογένεια του Gilad Shalit - ή τουλάχιστον σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού - να τον επισκεφθεί όπως ακριβώς γίνεται και με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η Αραβική πλευρά εγκαταλείπει την ηθική κονίστρα αφήνοντας την για άλλους. Ενεργεί λες και τα θέματα ηθικής δεν την ενδιαφέρουν. Εκείνοι όμως που επιλέγουν ν’ αδιαφορούν για την ηθική κονίστρα δεν πρέπει ν’ αγανακτούν για την κακή τους εικόνα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/the-palestinians-chance-to-win-a-moral-victory-1.301376