European Jewish Congress 14.10.10
Της Naomi Firsht

Το Δεκέμβριο του 2007 και μετά από μήνυση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ), του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ, μιας οργάνωσης για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα) και της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, ο διαβόητος Έλληνας αντισημίτης συγγραφέας Κώστας Πλεύρης παραπέμφθηκε σε δίκη για "προτροπή σε ρατσιστικό μίσος και βία εναντίον των Εβραίων" με το βιβλίο του "Εβραίοι - Όλη η αλήθεια". Παρά την εμφανή αντισημιτική ατμόσφαιρα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Πλεύρης τελικά καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Τρία χρόνια αργότερα, και είναι τώρα ο Πλεύρης αυτός που πηγαίνει στο δικαστήριο τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους αντι-ναζιστές ακτιβιστές. Αυτή η απίστευτη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας μακράς αλυσίδας νομικών ενεργειών.

Το Μάρτιο του 2009, ο Πλεύρης αθωώθηκε στο Εφετείο από την κατηγορία της "προτροπής σε ρατσιστικό μίσος και βία εναντίον των Εβραίων". Μετά από αυτό, τον Ιούλιο του 2009, κατατέθηκε αίτηση για "αναίρεση υπέρ του νόμου" η οποία, αν είχε υιοθετηθεί, θα είχε αποτρέψει τη χρησιμοποίηση της ετυμηγορίας ως δεδικασμένου για μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η αναίρεση δεν θα είχε την εξουσία ν’ ακυρώσει την απόφαση του Εφετείου. Ωστόσο, στις 15 του Οκτώβρη του 2009, η αίτηση αυτή απορρίφθηκε.

Όλα αυτά μας φέρνουν στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2010, τρία στελέχη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας θα δικαστούν από το Εφετείο Αθηνών για "διασπορά ψευδών ειδήσεων διά του Τύπου". Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2011, δύο αντιπρόσωποι του ΕΠΣΕ - συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου Παναγιώτη Δημητρά - και τέσσερις αξιωματούχοι του ΚΙΣ - οι Βενιαμίν Αλμπάλα, Λεόν Γαβριλίδης, Μωυσής Κωσταντίνης και Αβραάμ Ρεϋταν - θα δικαστούν ενώπιον του 6ου  Πλημμελειοδικείου Αθηνών για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Κώστα Πλεύρη, μετά από μήνυση που εκείνος κατέθεσε.

Οι ακτιβιστές της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας δικάζονται για τους ισχυρισμούς τους ότι ο Πλεύρης υποστηρίχθηκε από ένα δίκτυο αντισημιτών εισαγγελέων και δικαστών μέσα στο Ελληνικό δικαστικό σύστημα. Όμως, πώς αλλιώς μπορούμε να εκλάβουμε το γεγονός ότι ένας αυτο-αναγορευόμενος και πασίγνωστος αντισημίτης αθωώθηκε από την κατηγορία για προτροπή σε φυλετικό μίσος;

Σύμφωνα με τα πρακτικά της αρχικής δίκης Πλεύρη του 2007, ο εισαγγελέας απέβαλε από το δικαστήριο την πολιτική αγωγή του ΚΙΣ και του ΕΠΣΕ, χαρακτήρισε "επιστημονικό έργο" το βιβλίο Πλεύρη ενώ, σε κάποιο σημείο, ρώτησε τη μάρτυρα της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Άννα Στάη: "Θα θέλατε να σας δικάσει και να σας καταδικάσει ένα ναζιστικό δικαστήριο;"

Είτε υπάρχει είτε όχι ένα δίκτυο αντισημιτών μέσα στην Ελληνική δικαιοσύνη, είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ. Δεν πρόκειται για αποφάσεις που θα περίμενε κανείς ν’ ακούσει από ένα δικαστήριο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας ρίξουμε όμως τώρα μια ματιά στη δίκη που έχει οριστεί για τον Ιανουάριο του 2011. Οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση κατά του Κώστα Πλεύρη, με την ψευδή αυτή καταμήνυση ν’ αφορά στην κατηγορία για προτροπή σε ρατσισμό για την οποία είχε αρχικά δικαστεί ο Πλεύρης.

Ο Πλεύρης είχε αθωωθεί με το σκεπτικό ότι το βιβλίο του αφορά μόνο τους Σιωνιστές-Εβραίους και όχι τους Εβραίους γενικά ως έθνος ή φυλή. Αν όμως ίσχυε όντως αυτό, πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει τ’ ακόλουθα αποσπάσματα από το βιβλίο του “Εβραίοι - όλη η αλήθεια”;

Κατάφωρη άρνηση  του Ολοκαυτώματος:

“Απελευθερωθείτε από την Εβραϊκή προπαγάνδα που σας εξαπατά με τα ψεύδη περί στρατοπέδων συγκεντρώσεων, θαλάμων αερίων, «φούρνων» και άλλα παραμύθια του ψευτο-ολοκαυτώματος”.

Και εξοργιστικές αντισημιτικές διακηρύξεις:

“Ξυπνήστε, οι επίβουλοι Εβραίοι σκάπτουν τον τάφον των Εθνών. Ξυπνήστε, και ρίξατέ τους μέσα, διότι τους αξίζει”.

“Φταίει ο πολιτισμένος κόσμος που ανέχεται τα διεθνή παράσιτα που λέγονται Ιουδαίοι….φθάνει η ώρα των αντιποίνων”. “ Τους καταφρονούμε δια την ηθικήν των, δια την θρησκείαν των, δια τας πράξεις των, που όλα μαζί αποδεικνύουν ότι είναι υπάνθρωποι”.

Είναι απίστευτο ότι ένα δικαστήριο μιας δημοκρατικής χώρας δεν μπόρεσε να καταδικάσει αυτό το βιβλίο ως ένα απεχθές και επικίνδυνο είδος γραφής σχεδιασμένο να υποκινήσει σε μίσος και βία εναντίον του Εβραϊκού λαού.

Ηγέτες της Εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούνται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους για την έκφραση του προβληματισμού και της ανησυχίας τους για ένα βιβλίο που χαρακτηρίζει τους Εβραίους "υπάνθρωπους". Είμαι η μόνη που παρατηρώ τον παραλογισμό που επικρατεί εδώ; Είναι σαν κάποιο περίεργο ανεστραμμένο νομικό σύστημα όπου τα θύματα καταλήγουν να είναι οι κατηγορούμενοι.

Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ από το 1981 και πρέπει επομένως να είναι σε θέση ν’ ασκεί δικαιοσύνη αντίστοιχη με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε σε μια τέτοια κατάσταση εγείρει ερωτήματα για την ίδια τη νομιμότητα του Ελληνικού δικαστικού συστήματος.

Ας ελπίσουμε ότι το περιστατικό είναι μεμονωμένο και δεν αποτελεί προάγγελο μελλοντικών κακών. Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τις αξίες της δικαιοσύνης και θ’ αποβάλει αυτές τις περιπτώσεις από τα δικαστήρια αποκαθιστώντας έτσι την πίστη μας σ’ ένα δικαστικό σύστημα που προστατεύει αντί να καταδικάζει το αθώο θύμα.

http://www.eurojewcong.org/ejc/news.php?id_article=5828