Της Claudia Rosett
30 Μαϊου 2011

Σαν να μην είχε αρκετά προβλήματα ο κόσμος μας, στη Μέση Ανατολή έφτασε πάλι η εποχή του “Στολίσκου της Ελευθερίας”. Αυτοανακηρυχθέντες “ακτιβιστές της ελευθερίας” επιδίδονται ξανά σε επιδέξιους προπαγανδιστικούς ελιγμούς σε μια προσπάθεια να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ για να σταματήσει την εισροή όπλων στη Γάζα — τον Παλαιστινιακό θύλακα που κυβερνάται από τη Hamas, την τρομοκρατική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν. Στην Τουρκία, τέτοιοι ακτιβιστές τιμούν την πρώτη επέτειο της σύγκρουσης που έγινε στις 31 Μαΐου 2010 πάνω στην Τουρκική ναυαρχίδα του περσινού στολίσκου, Mavi Marmara, κατά την οποία ορισμένοι εκ των υποτιθέμενων ειρηνοποιών αποδείχθηκαν κακοποιοί που κράταγαν ρόπαλα και μαχαίρια. Οι κακοποιοί αυτοί είχαν επιτεθεί στους Ισραηλινούς που προσπαθούσαν να επιβάλουν τον αποκλεισμό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά ακτιβιστές “της ειρήνης” και να τραυματιστούν επτά Ισραηλινοί κομάντο.

Σήμερα καταστρώνονται σχέδια για τον απόπλου ενός άλλου στολίσκου προς τη Γάζα, κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Μία από τις βασικές διοργανώτριες του περσινού στολίσκου - η Τουρκική ΜΚΟ γνωστή ως ΙΗΗ - συγκεντρώνει τις προκαταρκτικές αιτήσεις όσων θέλουν να μετάσχουν στη φετινή εκδρομή παρενόχλησης και σπίλωσης του Ισραήλ και παράλληλης στήριξης της Hamas. Στην ιστοσελίδα της IHH αναφέρονται τα ονόματα όσων έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή συμπεριλαμβανομένων αρκετών Αμερικανών που λέγεται ότι θα ταξιδέψουν με το πλοίο “Audacity of Hope”.

Όσο ευγενικές κι αν είναι οι προθέσεις ορισμένων εκ των συμμετεχόντων στο στολίσκο, το αποτέλεσμα θα είναι να στηρίξουν τους τρομοκράτες κυβερνήτες της Γάζας — οι οποίοι ξανάρχισαν πρόσφατα τις επιθέσεις τους με ρουκέτες και όλμους κατά του Ισραήλ και, ως γνήσιοι πελάτες του Ιράν, μπορεί να σχεδιάζουν πολύ χειρότερα. Και αυτός ήταν ο λόγος για την, καταρχήν, επιβολή του αποκλεισμού. Θυμηθείτε ότι, το 2005 και με την ελπίδα μιας ειρηνικής συνύπαρξης, το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς από τη Γάζα απομακρύνοντας ακόμη και με τη βία τους Ισραηλινούς εκείνους που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκεί. Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας δεν απάντησαν ειρηνικά. Έφεραν στην εξουσία τη Hamas η οποία στο καταστατικό της δηλώνει αφοσιωμένη στην εξάλειψη του Ισραήλ. Εξαπέλυσαν χιλιάδες επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Το πραγματικό πρόβλημα της Γάζας δεν είναι ο Ισραηλινός αποκλεισμός ή η έλλειψη αγαθών αλλά η ληστρική αφοσίωσή της στο σκοπό της τρομοκράτησης και καταστροφής του δημοκρατικού κράτους του Ισραήλ. Στο όνομα της ανθρωπιστικής βοήθειας, οργανώσεις του ΟΗΕ και διάφοροι άλλοι φιλανθρωπικοί οργανισμοί στέλνουν προμήθειες στη Γάζα εδώ και χρόνια (μεγάλο μέρος των οποίων  παρέχεται από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους). Οι προσπάθειες για σπάσιμο του Ισραηλινού αποκλεισμού δεν προσδίδουν στην ανθρωπιστική βοήθεια. Προσδίδουν στη στήριξη του λάτρη της τρομοκρατίας, της Hamas.

Αν όποιος εμπλέκεται στη διοργάνωση αυτού του “Στολίσκου Ελευθερίας II” επιθυμεί πραγματικά να ωφελήσει τον κόσμο, υπάρχει κι άλλη μια περιοχή στ’ ανατολικά παράλια της Μεσογείου την οποία μπορεί να θέσει ως στόχο. Είναι  ένα μέρος όπου έχει επιβληθεί ένα είδος εμπάργκο όχι από το Ισραήλ αλλά από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας – η οποία εμποδίζει την είσοδο σε οποιονδήποτε ενδέχεται να δημοσιοποιήσει τις φρικαλεότητες που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της. Είναι μια χώρα όπου το Ιράν στέλνει κακοποιούς της επίλεκτης δύναμης Quds για να βοηθήσουν στην καταστολή της εξέγερσης του λαού που ζητά να μπει ένα τέλος στη δυναστική απολυταρχική διακυβέρνηση δεκαετιών. Είναι ένα μέρος όπου, ακτιβιστές της ειρήνης απ’ όλον τον κόσμο που ευελπιστούν να κινητοποιήσουν τη διεθνή γνώμη μ’ ένα ταξίδι που θα τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να προσεγγίσουν και να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στο λαό, αν όχι για άλλο λόγο, τουλάχιστον για να δείξουν στη διεθνή κοινότητα την αντίδραση του καθεστώτος.

Το μέρος αυτό είναι η Συρία. Οι τύποι των στολίσκων, βέβαια, τη βρίσκουν λιγότερο ελκυστική για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι οι Συριακές δυνάμεις ασφαλείας ίσως αποδειχθούν λιγότερο αβρές από τους Ισραηλινούς κομάντο. Ο μέσος ακτιβιστής της ειρήνης που ενδεχομένως επιχειρήσει να πλεύσει  προς διάσωση των πολιορκημένων Σύριων διαδηλωτών είναι πολύ πιθανότερο να δεχτεί μια σφαίρα στο κεφάλι από το να κρατηθεί για σύντομο διάστημα και να επαναπατριστεί όπως έκανε πέρσι το Ισραήλ με όσα μέλη του στολίσκου είχαν δείξει πραγματικά ειρηνικές διαθέσεις. Και φυσικά ένας “Στολίσκος της Ελευθερίας” που αποσκοπεί να τραβήξει τη διεθνή προσοχή στη Συρία μπορεί τελικά να καταλήξει να ενισχύσει την ελευθερία — αντί να ενισχύσει προπαγανδιστικά τους τρομοκράτες της Hamas πλέοντας στα διεθνή χωρικά ύδατα γύρω από τη Γάζα. Μην το περιμένετε όμως. Η ελευθερία δεν είναι το βασικό μέλημα των στολίσκων αυτών.

 

http://pajamasmedia.com/claudiarosett/where-they-really-need-a-freedom-flotilla-try-syria/

 

.