16.8.2012

Ζαν Κοέν

 

Αγαπητέ σύντροφε καπιταλίστα και συντοπίτη μου Δρ. Κουράκη,

 

Φίλος μου έστειλε τη συνέντευξη που δώσατε με αφορμή την επίσκεψη Πέρες στο Κόκκινο  105,5 και ομολογώ ότι μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια, όχι από συγκίνηση, όχι από χαρά και φυσικά όχι από αγαλλίαση. Μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια από τα γέλια.

 

Καταρχάς αγαπητέ μου συντοπίτη ως άνθρωπος της πολιτικής επικοινωνίας πρέπει να σας συγχαρώ που διαλέξατε το σταθμό του κόμματος Κόκκινο 105,5 να δώσετε τη συνέντευξη καθότι οποιοσδήποτε άλλος δημοσιογράφος άλλου σταθμού άκουγε αυτά που λέγατε θα σας είχε τουλάχιστον διορθώσει τις ανακρίβειες που είπατε.

 

Επιπλέον, ακούγοντας τη συνέντευξη η ευρυμάθεια σας σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή με άφησαν σε τέτοιο σημείο άναυδο που σκέφτηκα να σκίσω ό,τι διπλώματα έχω, ας είναι καλά η γυναίκα μου που με σταμάτησε.  Ειδικά μου άρεσε  όταν αναφερθήκατε στα περί στρατευμάτων κατοχής στη Γάζα, που φυσικά δεν υπάρχουν από το 2005.

 

Πάντως ως συντοπίτης μου και θέλοντας να σας βοηθήσω να μη γίνετε στο μέλλον περίγελος επιτρέψτε μου να σας πω πως στρατεύματα κατοχής υπάρχουν στη Δυτική Όχθη, ξέρετε πoια είναι αυτή, το κομμάτι που συνορεύει με τον Ιορδάνη ποταμό και την Ιορδανία; Α γεια σου. 

 

Αλλά για να μη παρασυρθείτε και πείτε στο μέλλον κάποια κοτσάνα και γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, σας υπενθυμίζω ότι η κατοχή του Ισραήλ είναι στο 60% της Δυτικής Όχθης και στο 3% του Παλαιστινιακού πληθυσμού.

 

Το  40% των εδαφών κι το 97% (και ολογράφως, ενενήντα επτά τα εκατό, για να μη νομίσετε πως το νούμερο ήταν τυπογραφικό λάθος) του Παλαιστινιακού πληθυσμού ζει εδώ και 19 χρόνια υπό την πλήρη κυριαρχία της Παλαιστινιακής Αρχής.

 

Όλα τα παραπάνω όμως δεν είναι και τόσο σημαντικά. Τα πιο σημαντικά είναι ο ακτιβισμός σας και ο αγώνας σας για τους αδικημένους λαούς αυτού του κόσμου. Θα ξεκινήσω με τη συνάντηση σας με το Χαλέντ Μασαλ της οργάνωσης Χαμάς (γνωστή και επισήμως στη Δύση ως τρομοκρατική) και θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα.

 

Η οργάνωση αυτή ως γνωρίζετε (ελπίζω) μετά τις εκλογές του 2006 κατέλαβε τη Γάζα δια της βίας το 2007, έδιωξε μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό του Χριστιανικού πληθυσμού, και  έχωσε στη μπουζού όποιον οπαδό της PLO τόλμησε να πει κάτι εναντίον της.

 

Επίσης η Χαμάς έχει ένα καταστατικό όπου μιλάει ανοιχτά για την καταστροφή του Ισραήλ. Βέβαια θα μου πείτε αγαπητέ κύριε βουλευτά και συντοπίτη ότι έχει δίκιο η Χαμάς που θέλει να καταστρέψει το «σιωνιστικό τέρας» και γιαυτό συναντηθήκατε με το Χαλέντ,  για να του δηλώσετε τη συμπαράσταση σας στο δίκιο αγώνα του.

 

Ποιος λοιπόν μπορεί να σας κατηγορήσει για μεροληψία εναντίον του Ισραήλ; Εγώ σίγουρα όχι, μακριά από εμένα τέτοια σκέψη.

 

Αλλά ούτε αυτό είναι που με κάνει να θαυμάζω τον ακτιβισμό σας. Αυτό που με κάνει θαυμαστή σας, είναι η θαυμαστή θέση που πήρατε κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης» (κοινώς κάνατε την πάπια)

 

Το γενναίο ταξίδι σας στο Σουδάν όπου πήγατε για να σώσετε τους Χριστιανούς Άραβες από  γενοκτονία στα χέρια των Μουσουλμάνων Αράβων (στον ύπνο σας φυσικά)

 

Τις αλλεπάλληλες σας διαδηλώσεις  μπροστά από την Κινεζική πρεσβεία, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα (λέμε τώρα μη το παίρνετε και τοις μετρητοίς)

 

Και φυσικά εκείνη τη αξέχαστη ενέργεια σας  (τον ύπνο του δικαίου) όταν ο Αχμαντινετζάντ του Ιράν μετά της εκλογές νοθείας πυροβολούσε  ό,τι και όποιον κουνιόταν.

 

Θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά δεν θέλω να σας κουράσω αφού έτσι και αλλιώς εσείς τα κάνατε όλα αυτά και τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα.

 

Τέλος, εγώ στη θέση σας αγαπητέ κύριε Βουλευτά και συντοπίτη, θα τη φύλαγα τη συνέντευξη, ώστε αν ποτέ γίνετε κυβέρνηση και χρειαστείτε να «φάτε» τα λόγια σας να μη τρέχετε να τη ψάχνετε, να την έχετε πρόχειρη.  Μέχρι τότε  αγαπητέ Βουλευτά και συντοπίτη, σας εύχομαι τα καλύτερα.

 

Όπως πάντα με απέραντο σεβασμό (και γέλιο)

Ζαν Κοέν.

Ανταποκριτής της Ισραηλινής Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα.

 

Υ.Γ. Τα δέοντα στην κυρία Σακοράφα.  

 

 Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Τάσου Κουράκη στο Κόκκινο 105,5 για την συνάντηση με τον Πέρες