Από τον Κύριο Ηλία Βεργίτση, συνεργάτη του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε θέματα τύπου, λάβαμε, σήμερα (Δευτέρα 15.10.2012) την παρακάτω επιστολή σχετικά με την φράση του κ. Βενιζέλου «με εντυπωσίασε ότι τα τρία πρώτα ονόματα στην λίστα ήταν Εβραϊκής καταγωγής» που είπε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή που ερευνούσε τη «λίστα Λαγκάρντ».

Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ευχαρίστως δημοσιεύουμε την επιστολή. Τέλος, και σύμφωνα με ακριβέστατες πληροφορίες της σελίδας ο κύριος Βενιζέλος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΚΙΣ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ στο ίδιο πνεύμα.

Zαν Κοέν.

Αγαπητέ κ. Κοέν,

Όπως σας είπα και στο τηλέφωνο νωρίτερα, έλαβα το θάρρος και την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω μαζί σας με αφορμή την ανοιχτή επιστολή που απευθύνατε σήμερα μέσω της προσωπικής σας ιστοσελίδας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, σ την οποία εκφράζατε τον θυμό σας για την ειδική αναφορά που έκανε κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε εβραϊκά ονόματα που εμπεριέχοντο σε εκτυπωμένη σελίδα της περιβόητης λίστας Φαλτσιανί ή Λαγκάρντ.

Αντιλαμβάνομαι απολύτως την ενόχληση σας, η οποία όμως βασίζεται δυστυχώς σε μια μεγάλη παρεξήγηση που δημιουργήθηκε από μηχανισμούς παραπληροφόρησης. Επειδή γνωρίζω ότι γνωρίζετε πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα και τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα παραπληροφόρησης, είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τον τόπο στους ιδιαίτερα "υπόπτους" καιρούς που ζούμε.

Δεν θα σας απαριθμήσω τα δεκάδες ονόματα στενών Εβραίων φίλων του κ. Βενιζέλου, ούτε θα σας μιλήσω για το έμπρακτο ενδιαφέρον και αρωγή του στα κατά καιρούς δίκαια αιτήματα του ΚΙΣ και των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Ειδικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που είχε την τύχη να πλουτίσει πολιτιστικά και ιστορικά από την παρουσία των Ελλήνων Εβραίων που την επέλεξαν για πατρίδα τους πριν αιώνες. Όλα αυτά είμαι σίγουρος ότι τα γνωρίζετε πολύ καλά ή μπορείτε εύκολα να τα πληροφορηθείτε. Θα σας μιλήσω όμως για τα πραγματικά περιστατικά.

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι του έκανε αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι σε τυχαία εκτυπωμένη σελίδα από μια λίστας χιλιάδων ονομάτων διέκρινε μερικά εβραϊκά ονόματα. Δεν είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε μια σελίδα με 40-50 ονόματα ξεχωρίζουν μερικά -τρία ή τέσσερα, δεν έχει σημασία- ονόματα που δηλώνουν θρησκευτική ταυτότητα σε ποσοστό πολλαπλώς αναντίστοιχο με την δημογραφική πραγματικότητα;

Μπορεί όντως να ήταν τυχαία η επιλογή της συγκεκριμένης σελίδας που εκτυπώθηκε, όμως ακριβώς λόγω της λανθασμένης εντύπωσης που δημιουργούσε αυτό το γεγονός συνειρμικά, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε το γεγονός αρνητικά. Η προσωπική του ευαισθησία σε θέματα διακρίσεων με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία ή κάθε άλλο χαρακτηριστικό που τοποθετεί αυτόματα και στερεοτυπικά έναν συνάνθρωπό μας σε "κουτάκια" ή μειονότητες, δεν του επέτρεψε να αφήσει αυτό το γεγονός ασχολίαστο.

Όλα αυτά, τα εξήγησε ο κ. Βενιζέλος στον αξιότιμο Πρόεδρο του ΚΙΣ κ. Δ. Σαλτιέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και με επιστολή που του απέστειλε προχθές. Του είπε δηλαδή ότι η συγκεκριμένη αναφορά του στην Επιτροπή είχε εντελώς διαφορετική -κατά κυριολεξία την αντίστροφη- έννοια απο αυτή που της αποδόθηκε. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό το αντιλήφθηκαν όλοι όσοι ήταν στην αίθουσα ή παρακολουθούσαν από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της Βουλής. Η πολιτική εκμετάλλευση όμως της αναφοράς αυτής με τέτοιο κραυγαλέο τρόπο ειναι ένα ακόμα σημάδι των καιρών.

Στον βωμό της με κάθε τίμημα πολιτικής σπίλωσης του Ευάγγελου Βενιζέλου όλα επιτρέπονται. Ακόμα και να υπονοηθεί ότι είναι αντισημίτης, κάτι που αποτελεί ύβρη στη λογική, καθώς ελάχιστοι Έλληνες πολιτικοί στις μέρες μας έχουν επιδείξει εμπράκτως  τόση ευαισθησία για θέματα που απασχολούν τους Εβραίους συμπατριώτες μας.

Όλα έχουν ή πρέπει να έχουν ένα όριο κ. Κοέν και είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Προπαγάνδα τέτοιου τύπου, αυτή την εποχή που γινόμαστε μάρτυρες του πλέον αντιαισθητικού, αηδιαστικού και νοσηρού πολιτικού φαινομένου της αναβίωσης της εγκληματικής ιδεοληψίας των νεοναζιστών, αποδεικνύει δυστυχώς ότι κάποιοι δεν έχουν όρια προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Ρίχνουν απλά λάδι στη φωτιά σα να μη γνωρίζουν ότι θα καεί από αυτή ολόκληρη η κοινωνία.

Ελπίζω αυτό το προσωπικό μου μήνυμα να βοήθησε να λυθεί η παρεξήγηση που σας οδήγησε να σχηματίσετε τις απόψεις που εκφράσατε στην επιστολή σας. Όπως σας εξήγησα και στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, προσωπικά και λόγω καταγωγής, ένιωσα την ανάγκη να το κάνω ώστε να αποκαταστήσω την αλήθεια που τόσο βάναυσα παρακολουθώ να βιάζεται καθημερινά στο πλαίσιο της ανηλεούς προσωπικής και πολιτικής επίθεσης που δέχεται ένας άνθρωπος που τουλάχιστον προσπαθεί να προσφέρει κάτι καλό στην πατρίδα του.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Φιλικά,

 

Ηλίας Βεργίτσης
Συνεργάτης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Τύπου