Haaretz 24.7.2014
Του Ari Shavit

 

Όσοι, έστω και κατ΄ ελάχιστο συγχωρούν τη Χαμάς, συνεργάζονται με ένα θανατικό, θρησκευτικό, τυραννικό δικτάτορα. Η Χαμάς είναι οι παλαιστίνιοι νεοναζί.

 

Όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες, θα αρχίσουν να θέτουν δύσκολα ερωτήματα. Το Ισραήλ πράγματι, έκανε ό,τι μπορούσε για να χρησιμοποιήσει τα τόσα χρόνια σχετικής ηρεμίας για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία; Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήσαν αρκετά προσεκτικές ώστε να μην αφήσουν κενό όταν απέτυχε η πρωτοβουλία του Κέρι; Το σύστημα ασφάλειας του Ισραήλ υπολόγισε με ακρίβεια την ωμή απειλή που εκπροσωπεί η Χαμάς και την δυνατότητά της να καταφύγει στη διένεξη; Το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ προνόησε ώστε να παράσχει στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας την υποστήριξη που χρειάζεται προκειμένου να προετοιμαστούν για πόλεμο; Μήπως ο ιός της πολιτικής ορθότητας έκανε την ακροαριστερά να τρελαθεί; Μήπως το αίμα και τα βάσανα των τελευταίων εβδομάδων έκαναν την ισραηλινή δημοκρατία πολύ στενόμυαλη και δυσανεκτική;

 

Όταν έρθει η ώρα, όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαιτήσουν όχι και τόσο απλές απαντήσεις.

 

Όμως τώρα, που οι στρατιώτες μας δέχονται επίθεση από όλες τις κατευθύνσεις, υπάρχουν άλλα, πιο βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ποιους πολεμάμε; Για ποιο σκοπό πολεμάμε και είμαστε δικαιολογημένοι;

 

Ποιους πολεμάμε; μια φασιστική οργάνωση που τρομοκρατεί το λαό της Γάζας, καταπιέζει τις γυναίκες και τους γκέι και αποφεύγει κάθε δημοκρατική αξία ελευθερίας και προόδου.

 

Όσοι, έστω και κατ΄ ελάχιστο συγχωρούν τη Χαμάς, συνεργάζονται με ένα θανατικό, θρησκευτικό, τυραννικό δικτάτορα. Ο Αμός Οζ μίλησε για ισραηλινούς νεοναζί; Η Χαμάς είναι παλαιστίνιοι νεοναζί. Μετέτρεψαν την πρώτη λωρίδα παλαιστινιακής γης που διέθετε (σχετική) ελευθερία σε ένα προπύργιο ολοκληρωτισμού. Επιτίθενται ασταμάτητα στο Ισραήλ για σχεδόν μία ολόκληρη δεκαετία. Απέρριψαν με αφοσίωση κάθε ισραηλινή προσπάθεια για αποφυγή της τωρινής κλιμάκωσης. Πεισματικά εξαπέλυσαν χιλιάδες πυραύλους εναντίον αμάχων.

 

Έχουν εφαρμόσει μία περίτεχνη αλλά κακεντρεχή στρατηγική που έχει διττό σκοπό: να σκοτώσει αθώους Εβραίους και να εξαναγκάσει τις ΙΔΑ να σκοτώσουν αθώους παλαιστινίους. Η δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση που κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας το 2007, αφού εκτέλεσε πολλούς από το λαό της, είναι οργάνωση εγκληματιών πολέμου. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να τους επιτραπεί να νικήσουν σε αυτή τη δύσκολη διένεξη και με κανένα τρόπο δεν θα δείξουμε καμία συμπάθεια στο κακό που εκπροσωπούν.

 

Για ποιο σκοπό πολεμάμε; Για τα σπίτια μας. Ο εβραϊκός λαός ήταν ένας ανέστιος λαός, που κατάφερε το αδύνατο και έφτιαξε μια πατρίδα γι΄ αυτόν. Το Κράτος του Ισραήλ είναι ένα θαύμα. Δεν πρέπει να παρατήσουμε αυτό το θαύμα. Δεν πρέπει να το θέσουμε σε κίνδυνο και δεν πρέπει να θεωρούμε την ύπαρξή του δεδομένη. Όταν σκοτεινές δυνάμεις προσπαθήσουν να το εκμηδενίσουν, πρέπει να το υπερασπιστούμε. Όταν υποκριτικές, αυτοδικαιούμενες δυνάμεις προσπαθούν αν το αποδυναμώσουν, πρέπει να το ενισχύσουμε. Είμαστε περικυκλωμένοι από μια νέα απειλή μουσουλμανικού αραβικού χάους. Εχθροί θέλουν το αίμα μας σωριασμένο στους τοίχους μας.

 

Αυτό που κάνουν τώρα οι πιλότοι της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας επιτρέπει στο μοναδικό εβραϊκό κράτος να υπάρχει. Αυτό που κάνουν οι άντρες της ταξιαρχίας Γκολάνι, οι Αλεξιπτωτιστές, και οι στρατιώτες της ταξιαρχίας Νάχαλ είναι να διασφαλίζουν ότι η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή θα επιβιώσει. Δεν είμαστε ο Γολιάθ. Είμαστε οι Δαβίδ, θα παραμείνουμε ο Δαβίδ και ως Δαβίδ θα προασπίσουμε τους εαυτούς μας.

 

 

Είμαστε δικαιολογημένοι; Ξεκάθαρα. Έχουμε κάνει τρομερά λάθη, από πολιτική, στρατηγική και στρατιωτική άποψη. Έχουμε εφησυχάσει και γίναμε αλαζόνες και πέφτουμε σε παγίδες με ανοιχτά μάτια. Αλλά μη συγχύζεστε φίλοι μου. Μην περνάτε τις γραμμές φίλοι μου. Πρέπει να σταθούμε δυνατοί απέναντι στις σήραγγες της κόλασης και στους διεστραμμένους πυραύλους που μας απειλούν. Έχουμε ξεχάσει πώς να το πούμε και μερικές φορές είναι δύσκολο ακόμη και να το ψιθυρίσουμε αλλά έχουμε δίκιο. Σε αυτό το λυπητερή, τρομερή ιστορία έχουμε δίκιο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τις επόμενες ημέρες είναι να είμαστε και έξυπνοι.

 

http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.606865#