The Corner 29.7.2014
Του Benjamin Weinthal *

Η Ισραηλινή αμυντική επιχείρηση Αιχμή Προστασίας εναντία στις πυραυλικές επιθέσεις της Hamas αποκάλυψε ότι χρειαζόταν μια στρατιωτική σύγκρουση για να φανεί ότι ο αντι-Σιωνισμός δεν μπορεί ν’ αποσυνδεθεί από τον αντισημιτισμό.

Όπως γνωρίζουν οι έμπειροι παρατηρητές του σύγχρονου αντισημιτισμού, η απόρριψη της Εβραϊκής κρατικής κυριαρχίας στο Ισραήλ (δηλαδή ο αντι-Σιωνισμός) αποτελούσε πάντα ένα αναπόσπαστο μέρος του μίσους για τους Εβραίους.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Αυστριακός Εβραίος συγγραφέας και επιζήσασας του Άουσβιτς Jean Amery έγραψε "Ο αντι-Σιωνισμός περιέχει αντισημιτισμό όπως ένα σύννεφο περιέχει μια καταιγίδα". Για να το θέσω ήπια, ο ορισμός του σύγχρονου αντισημιτισμού της Amery δεν έγινε δεκτός από την Ευρώπη μετά το Ολοκαύτωμα ως μια δύναμη που πρέπει να καταπολεμηθεί. Ο αντι-Σιωνισμός θεωρήθηκε από πολλούς Ευρωπαίους ως μια πολιτικά και κοινωνικά σωστή κοσμοθεωρία. Με λίγα λόγια, τον είδαν ως μια μορφή νόμιμης "κριτικής του Ισραήλ".

Οι εκκλήσεις για τη διάλυση του Ισραήλ και οι κραυγές για το θάνατο των Εβραίων στους δρόμους του Λονδίνου, του Παρισιού, του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης, για ν’ αναφέρουμε μερικές από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις όπου έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά, είναι ενδεικτικά ενός θανάσιμου αντισημιτικού μαζικού κινήματος. Αυτό που ενώνει πολλές Ευρωπαϊκές ελίτ, μεγάλους αριθμούς Μουσουλμάνων κι ετερόκλητες ομάδες αριστερών και νεοναζί είναι η απέχθεια για την Εβραϊκότητα του Ισραήλ.

Ο αντισημίτης Γερμανός ιστορικός του 19ου αιώνα, Heinrich von Treitschke είχε πει το διαβόητο "Οι Εβραίοι είναι η κακοτυχία μας". Για τους σύγχρονους αντισημίτες το σύνθημα εκείνο έχει μετατραπεί σε "Το Ισραήλ είναι η κακοτυχία μας".

Πάρτε ένα μικρό δείγμα από μερικά από τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ σχετικά με τα όσα εκτυλίσσονται στην Ευρώπη: Στη Φρανκφούρτη Neo Nazis, Islamists DeclareYou Jews are BeastsDuring Protest of Israeli Operation” (Νέο Ναζί, Ισλαμιστές διακηρύσσουν "Εσείς οι Εβραίοι είστε Κτήνη" κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την Ισραηλινή Επιχείρηση). http://www.jpost.com/International/Neo-Nazis-Islamists-chant-You-Jews-are-beasts-during-protest-of-Israeli-operation-362742. “Firebombs Fail to Ignite at Toulouse Jewish Center (Βόμβες δεν πυροδοτούνται στο Εβραϊκό Κέντρο της Τουλούζης) http://www.jta.org/2014/07/28/news-opinion/israel-middle-east/firebombs-fail-to-ignite-at-toulouse-jewish-center. Madrid Jews Vow Legal Action against Author Who Justified Expulsions” (Εβραίοι της Μαδρίτης δεσμεύονται για νομική δράση εναντίον συγγραφέα που δικαιολόγησε τις εκδιώξεις) http://www.jta.org/2014/07/27/news-opinion/world/madrid-jews-to-defend-against-author-who-justified-expulsions. Jewish Museums in Norway closed for fear of Attacks(Εβραϊκά Μουσεία στη Νορβηγία έκλεισαν για το φόβο επιθέσεων) http://www.jta.org/2014/07/27/news-opinion/world/jewish-museums-in-norway-closed-for-fear-of-attacks. "Πασίγνωστος Ιταλός φιλόσοφος: Θα ήθελα να σκοτώσω αυτούς τους μπάσταρδους τους Σιωνιστές".

Pro-Palestinians Throw Molotov Cocktail at Paris Synagogue  (Φιλο-Παλαιστίνιοι πετούν Μολότοφ σε Συναγωγή του Παρισιού).

http://www.timesofisrael.com/pro-palestinian-protesters-torch-paris-synagogue

Its Like 1938, Says Israeli Ambassador to Germany (Είναι σαν το 1938, λέει ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γερμανία) http://www.dailymail.co.uk/news/article-2701365/Anti-Semitic-attacks-rise-Europe-German-French-Italian-foreign-ministers-condemn-growing-hostility-against-Jews-wake-Gaza-conflict.html.

Anti-Semitic Attacks Scar British Cities” (Αντισημιτικές επιθέσεις σημαδεύουν Βρετανικές πόλεις) http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/National/article1439435.ece

Η Γερμανία, ναι η Γερμανία, φαίνεται να είναι ένα από τα κύρια κέντρα που σημειώθηκαν ορισμένες από τις πιο έντονες αντισημιτικές εκδηλώσεις. Διαδηλωτές στο Βερολίνο φώναζαν συνθήματα ζητώντας το θάνατο των Εβραίων σε θαλάμους αερίων.

Η ηπειρωτική Ευρώπη έχει ανεχτεί τεράστιες ποσότητες αντισημιτισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Οι επικριτές επισημαίνουν ορθώς ότι υπάρχει ζήτηση για τέτοιες διαδηλώσεις στην Ευρώπη. Το πιεστικό ερώτημα παραμένει: Γιατί υπάρχει τέτοια ανοχή και τόσο μεγάλη ζήτηση για μίσος του Ισραήλ; Ο Ισραηλινός ψυχαναλυτής Zvi Rex είπε με δηκτικό σαρκασμό και ειρωνεία "Οι Γερμανοί δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τους Εβραίους για το Άουσβιτς". Η φράση μπορεί τώρα να προσαρμοστεί ως εξής: "Η Ευρώπη δεν θα συγχωρήσει ποτέ τους Ισραηλινούς για το Ολοκαύτωμα".

Η συνενοχή της Ευρώπης στο Ολοκαύτωμα βοηθά να εξηγηθούν οι συνεχείς μέχρι αηδίας επιθέσεις με στόχο το Εβραϊκό κράτος. Πολλοί Ευρωπαίοι προσπαθούν να καθαρίσουν την ενοχή τους για το Ολοκαύτωμα. Οι κατηγορίες εναντίον του Εβραϊκού κράτους - και η ανοχή εκείνων που επιδιώκουν να εξαφανίσουν το Ισραήλ – επιφέρουν ένα αίσθημα κάθαρσης.

Η προσθήκη του Ισλαμικού αντισημιτισμού από Μουσουλμάνους στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει ένα παθολογικό κλίμα βίας για τους Εβραίους. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει πυροδοτήσει τον αντισημιτισμό και με κάποιο τρόπο πιστεύει ότι είναι διαχωρισμένη από τη νόσο επειδή η Αριστερά υποτίθεται ότι είναι απαλλαγμένη από μίσος για τους Εβραίους. Αξίζει να το διαβάσουμε αυτό το επίκαιρο κομμάτι στη British Telegraph: Is the Left Anti-Semitic? Sadly, It Is Heading that Way.(Είναι η Αριστερά αντισημιτική; Δυστυχώς, οδεύει προς τα κει)

http://blogs.telegraph.co.uk/news/brendanoneill2/100281417/is-the-left-anti-semitic-sadly-it-is-heading-that-way/.

Προς τιμήν τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες – η Καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος Πρόεδρος François Hollande - έχουν προβεί  σε καταδίκες του σύγχρονου αντισημητισμού στις χώρες τους.  http://www.bloomberg.com/news/2014-07-22/europeans-condemn-antisemitism-as-protests-turn-racist.html.

Η Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όμως έδειξαν και την αποσύνδεση που υπάρχει μεταξύ της επίσημης ρητορικής και των ενεργειών τους απέχοντας από την κρίσιμη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα. Η ψηφοφορία του UNHRC ξεχώρισε το Ισραήλ για έρευνα για εγκλήματα πολέμου εξαιτίας των αμυντικών μέτρων του κατά της χαρακτηριζόμενης από την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση Hamas. Σχολιαστές έκριναν αντισημητικό το μέτρο του UNHRC. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Comment-Unbridled-hypocrisy-368675.

Μπορεί η Ευρώπη ν’ αναγεννηθεί από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δείξει ότι οι δημοκρατίες της μπορούν να ωριμάσουν στον 21ο αιώνα;  Η λυδία λίθος θα είναι ο τρόπος που η ΕΕ αντιμετωπίζει το Ισραήλ. 

*Ο Benjamin Weinthal είναι συνεργάτης με έδρα το Βερολίνο στο Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας. Ακολουθήστε τον στο Twitter@BenWeinthal 

http://www.nationalreview.com/corner/384039/why-anti-zionism-modern-anti-semitism-benjamin-weinthal