News 247
18.2.2011

Με ομόφωνη απόφαση η Βουλή της Κύπρου κύρωσε τη συμφωνία με το Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών. Τι προβλέπει η συμφωνία. Στο Ισραήλ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Κυρώθηκε σήμερα ομόφωνα από την Κυπριακή Βουλή η συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει αναθεώρηση του τριεθνούς σημείου στη βάση συμφωνιών που θα πετύχει το Ισραήλ με το Λίβανο και την Αίγυπτο και έχει ήδη κυρωθεί και από το Ισραηλινό Κοινοβούλιο. Οι κυπριακές περιοχές ΑΟΖ πάντως δεν επηρεάζονται.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι όροι που θέτει η συμφωνία όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης διαφορών, η οποία μπορεί να καταλήξει μέχρι και την επιδιαιτησία.

Σήμερα, εξάλλου, βρέθηκε στο Ισραήλ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, όπου είχε σειρά επαφών για προετοιμασία της επίσκεψης στη χώρα του Κυπρίου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στα μέσα Μαρτίου.

Ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο κ. Κυπριανού είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό , τον υπουργό Εξωτερικών και με την αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή , περιφερειακά θέματα και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης -Ισραήλ.

http://news247.gr/kosmos/news/kypros_-_israhl_aoz.781910.html