Ηπειρωτικός Αγών
11.3.2011

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Ιερά και Σύμβολα: Οι Συναγωγές της Ελλάδας» των Σαμουήλ Νεγρίν και Ιωάννη Παναγάκου διοργανώνει η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από τις 14 Μαρτίου.

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, θα φιλοξενείται στην αίθουσα «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Πρόκειται για τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Οι Συναγωγές της Ελλάδας: Φως και Σκιές», η οποία είχε παρουσιαστεί στον χώρο σύγχρονης τέχνης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος το 2005.

Το εκθεσιακό υλικό αποτελείται από23 ασπρόμαυρες φωτογραφίες των δύο καλλιτεχνών, οι οποίοι ταξίδευσαν σ’ όλη την Ελλάδα, και αποτύπωσαν με τον φακό τους την ατμόσφαιρα των συναγωγών.

Οι δύο δημιουργοί είναι απόφοιτοι της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών.

 «Δύο νεαροί φωτογράφοι, φίλοι και συμφοιτητές, μοιράστηκαν μαζί μας τη σκέψη τους να ‘συλλάβουν’ σε ασπρόμαυρο φιλμ, εικόνες και λεπτομέρειες από τις συναγωγές της Ελλάδας, που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, ή στις οποίες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση», σημειώνει στον σχετικό κατάλογο η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ζανέτ Μπαττίνου και προσθέτει: «Η ενδιαφέρουσα ιδέα τους υλοποιήθηκε κι έπειτα από πολλές περιηγήσεις στις άκρες της χώρας για πολλούς μήνες. Από τις περίπου 80 φωτογραφίες, που τράβηξαν, γεννήθηκε η 9η έκθεση τέχνης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με τίτλο: ‘Συναγωγές της Ελλάδας: Φως και Σκιές’».

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες των συναγωγών των Ιωαννίνων, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, της Λάρισας, των Τρικάλων, της Ρόδου, της Βέροιας, της Χαλκίδας και της Κέρκυρας.

Ειδικότερα για τα Γιάννενα, όπου υπήρχε μια ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα, η φιλοξενία της συγκεκριμένης έκθεσης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού συνοδεύεται από αυθεντικά λατρευτικά σκεύη και αντικείμενα, τα οποία παραχωρήθηκαν από την Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων για όσο διάστημαδιαρκέσει η έκθεση.

Επίσης θα προβάλλονται εικόνες από τη ζωή της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων του περασμένου αιώνα και θα ακούγονταισεφεραδίτικοι και ρωμανιώτικοι ύμνοι. Συγχρόνως το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών θα προχωρήσει στη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων, συναφών με το θέμα της έκθεσης.

http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/10585/2011-03-11.html